Rıza Sarraf ABD'de tutuklandı

Rıza Sarraf ABD'de tutuklandı
İşadamı Rıza Sarraf, İran'a yönelik ambargosunu delmekle suçlamasıyla ABD'de tutuklandı. Sarraf'ın 75 yıl hapsi isteniyor.
Türkiye’de 17 Aralık rüşvet operasyonunda yakalanıp bir süre hapis yattıktan sonra serbest kalan iş adamı Reza Zarrab, Miami’de İran yaptırımlarını baypas ederek ABD’yi dolandırmak, bankacılık sahtekârlığı ve karapara aklama suçlamalarından tutuklandı. Savcılık, Zarrab için 75 yıl hapis istedi.

Al Jazeera'nin haberine göre İran asıllı Reza Zarrab'a yönelik suçlama, İran hükümeti ve diğer kuruluşların Tahran'a yönelik uluslararası yaptırımlardan kaçınmak için kurduğu mekanizmanın parçası olarak yüzlerce milyon dolarlık işlemlere karıştığı yönünde.

Hürriyet'ten Tolga Tanış'ın haberine göre, Zarrab'la beraber iki kişi daha tutuklandığı öğrenildi. Tutuklananların ikisinin de İran vatandaşı olduğu ve 29 yaşındaki Kamelya Cemşidi ve 65 yaşındaki Hüseyin Necafzade olduğu öğrenildi.

AKP hükümeti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yakın ilişkileri bulunan Zarrab ve iki İranlı daha hakkında Manhattan'da bu suçlamalarla dava açılmıştı. 

Reuters’ın savcılık kaynaklarına dayandırdığı haberinde Zarrab, Miami’de adlarının Kamelia Jamshidy ve Hossein Najafzadeh olduğu açıklanan ve Manhattan’da tutuklanan iki İran vatandaşıyla birlikte aynı soruşturma kapsamında gözaltına alınarak tutuklandığı bildirildi.

Zarrab'ın tutuklanma gerekçesi ise “İran hükümeti ve diğer kuruluşların Tahran'a yönelik uluslararası yaptırımlardan kaçınmak için kurduğu mekanizmanın parçası olmak” olarak açıklandı. Zarrab’ın yaptırımlara karşı yüzlerce milyon dolarlık işlem yürüttüğü iddia ediliyor.

ABD ADALET BAKANLIĞI: "ORTAKLARA MESAJ"

ABD Adalet Bakanlığı'nın açıklamasına göre ise Zarrab ve diğer iki kişi İran’a yönelik yaptırımları aşmak için yasadışı işlemlerle elde edilen gelirleri aklayarak birçok finans şirketini dolandırmakla suçlanıyor. Savcılık Zarrab için 75 yıl hapis istiyor.

ABD Adalet Bakanlığı yaptığı açıklamada "FBI'ın yardımlarına teşekkür ederiz. Bu yapılan operasyonla bu işin arkasındaki gerçek iş ortaklarına böylelikle bir mesaj göndermiş olabiliriz" dedi.

Reza Zarrab, Türkiye'de 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmaları kapsamında 21 Aralık'ta tutuklanmış, bir süre sonra serbest bırakılmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.