Suriye sınırında neler oluyor?

Suriye sınırında neler oluyor?
Türkiye-Suriye sınırında bir süredir Kürt silahlı gruplarla İslamcı militanlar arasında meydana gelen çatışmaların ardından bugün oldukça sıcak gelişmeler yaşanıyor.
 

Radikal.com.tr - Türkiye - Suriye sınırında bir süredir Kürt silahlı gruplarla İslamcı militanlar arasında meydana gelen çatışmaların ardından bugün oldukça sıcak gelişmeler yaşanıyor. Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinin hemen karşısında yer alan ve Suriye’nin Haseke iline bağlı olan Rasulayn (Serekaniye) kasabasında hafta başından beri devam eden çatışmalardan Ceylanpınar’da etkilenmiş, seken kurşunlar 1 kişinin ölümüne, 4 kişinin yaralanmasına yol açmıştı. 

Çatışmalar yer yer devam ederken iki gün önce ilçede kontrolün, Suriyeli Kürtlerin PKK ’ya yakınlığıyla bilinen partisi PYD’ye bağlı olan silahlı güçlere geçtiği bilgisi gelmeye başladı. Bu konudaki en net gelişme ise bugün yaşandı ve Rasulayn’da, Ceylanpınar’a birkaç yüz metre uzaklıktaki yüksek bir noktada bulunan Özgür Suriye Ordusu bayrağı yerine PYD bayrağı asıldı. 


Bu sıcak gelişmeler yaşanırken gündeme gelen bir başka iddia ise heyecan yarattı. Buna göre Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı jetler Rasulayn çevresinde ‘keşif uçuşu’ yapıyorlardı. 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da sınırda yaşanan bu sıcak gelişmelerin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye’nin sınır güvenliğini korumaya devam edeceğini belirterek, "Herhangi bir yeni emri vakiyle ya da de facto bir durum yaratma çabası kırılganlığı daha da artırır ve çok daha olumsuz neticeler doğmasına sebep olur" dedi.



PYD: Bir hata varsa özür dileriz

PYD'den açıklama: Artık hiçbir çatışma hataya vermeyecek kadar Resulayn'a hakimiz. Türkiye'den bize tavır değişikliği var

PKK 'nın Suriye 'deki kolu PYD yetkililerinden Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Yürütme Konseyi üyesi Nasır Hacı Mansur, Suriye'de Türkiye sınırındaki Resulayn (Serikani) kasabasındaki son durumu değerlendirirken Türkiye'nin kendilerine yönelik tutumunda göreceli değişiklik gördüklerini söyledi. Mansur, Türkiye'nin kendilerini tehdit unsuru görmemesini isterken seken kurşunlardan Şanlıurfa'nın Ceylanpınar İlçesi'nde 1 kişinin ölmesi, 1 kişinin yaralanmasına ilişkin, "Bir hatamız olduysa, özür dileriz" dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.