Topbaş: İstanbul'un atık suyu kontrolümüz altında

Topbaş: İstanbul'un atık suyu kontrolümüz altında
Kadir Topbaş, Avcılar, Büyükçekmece, Esenyurt, Gürpınar, Kıraç, Yakuplu ve Kavaklı bölgelerinin atık sularını ileri biyolojik olarak arıtıp, Marmara Denizi ve Küçükçekmece Gölü'ne kontrolsüz atık su girişini önlemek amacıyla inşa edilen tesisin, birinci a

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, çalışma dönemlerinde kentin atık sularının yüzde 99'unun kontrol altına alındığını söyledi.

Topbaş, İSKİ Genel Müdürü Ahmet Demir ile İSKİ tarafından Ambarlı'da inşa edilmekte olan Ambarlı İleri Biyolojik Arıtma Tesisinde incelemelerde bulundu.
Topbaş, burada yaptığı açıklamada, İstanbul'da atık su konusunun yıllardır ihmal edildiğini ve çevrenin kirletildiğini, söz konusu projenin ihalesinin 2004'te yapılmasına rağmen yargıya götürüldüğünü ve ancak 2009'da projenin yürütülebildiğini ifade etti.

Geçen zaman süresince günde 400 bin metreküp atık suyun ve yılda 55 bin metreküp çamurun Marmara Denizi'ne aktığını belirten Topbaş, 5 ay önce yapımına başlanan tesisin yüzde 35'inin hummalı bir çalışma sonunda tamamlandığını bildirdi.

Kadir Topbaş, Avcılar, Büyükçekmece, Esenyurt, Gürpınar, Kıraç, Yakuplu ve Kavaklı bölgelerinin atık sularını ileri biyolojik olarak arıtıp, Marmara Denizi ve Küçükçekmece Gölü'ne kontrolsüz atık su girişini önlemek amacıyla inşa edilen tesisin, birinci aşamada günde 400 bin metreküp atık suyu arıtacağını kaydetti.
Topbaş, 438 kilometrekarelik bir sahaya hizmet verecek tesisle 1 milyon 600 bin nüfusun atık sularının ileri biyolojik olarak arıtılacağını söyledi.

Nihai aşamada tesisin 4 milyon nüfusa hizmet verebilecek ve günde 1 milyon metreküp atık suyu arıtabilecek kapasiteye ulaşabileceğini bildiren Topbaş, 560 milyon liraya mal olacak projenin 2012 yılında tamamlanacağını ifade etti.

ATIK SULARIN YÜZDE 99'U KONTROL ALTINDA

İstanbul'un bir ülke özelliği gösterdiğini anlatan Topbaş, şöyle dedi:
“Her alanda büyük yatırımlar yaptık. Bu yıl itibariyle görev süremizce yaptığımız yatırımların toplamı 36 milyar lira, gelecek yıl sonunda bu şehre 43 milyar lira yatırım yapmış olacağız. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin bir yılda yaptığı yatırım, tüm kurum ve belediyelerin yaptığı yatırımların yüzde 26'sına eşit.
Dünyada nüfus şehirleşiyor, yüzde 70-75'lere doğru gidiyor. Gezegenimiz, dünyamız hızla kirleniyor. Şehirler ve içinde yaşayan insanlar çevre konusunda daha hassas olmak zorunda. Çevreyle ilgili büyük çalışmalar yapıyoruz. Günde 2 milyon ton su kullanan bir şehirde bu kullandığımız su tekrar doğaya salındığı zaman eğer bunu kontrol etmiyorsanız başınıza dert olur, sıkıntı olur. Doğayı kirletir, yaşayamaz hale gelirsiniz. Bütün atık suları kontrol altına alan, değerlendiren, geri dönüştüren ve temiz su olarak çevreyi kirletmeyecek şekilde bir düzen getiriyoruz. İstanbul'da bizim dönemimizde bütün atık suların kontrolünü yüzde 99'a çıkardık. İSKİ'nin dönemimizde yaptığı yatırımların tutarı 6,5 milyar lira.”

Topbaş, Ambarlı'daki tesisin, belediyenin kendi öz kaynaklarıyla ileri teknolojiler kullanılarak yapılmakta olduğunu ifade ederek, “Atık suların içinde birtakım organik maddeler, yoğunluklar var, onlar çökertiliyor. Çamuru kurutularak, ondan elde edilecek enerji burada kullanılacak, geri kalan çamur da sanayide yakıt olarak kullanılmak üzere tekrar gönderilecek. Tesis tamamlandığında Küçükçekmece Gölü suyu tekrar içilebilecek hale gelecek” dedi.
İstanbul'un, dünyanın en önemli merkezlerinden biri haline geldiğini vurgulayan Topbaş, “Atık suları, kirlilikleri ortadan kaldırdığımız gibi, İstanbul'un deprem riskini de ortadan kaldıracak tedbirlerimiz var. Onunla ilgili çalışmaları nihai noktaya getirdik. İmar haklarında artışlar vermek suretiyle daha doğru bir yaşamı İstanbul'a vereceğiz” diye konuştu.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.