Yeni Zelanda'da şiddetli deprem yaşandı

Yeni Zelanda'da şiddetli deprem yaşandı
Yerel saatle 21.20’de meydana gelen 7.7 şiddetindeki deprem sonrası küçük bir tsunami oluşurken herhangi bir hasar bildirilmedi.

ABD Jeoloji Araştırmaları’na göre şiddetli deprem, Yeni Kaledonya’nın yaklaşık 415 kilometre doğusunda, 10 kilometre derinliğinde gerçekleşti.

ABD Tsunami Uyarı Merkezi, bazı kıyılar için tehlikeli tsunami dalgalarının beklendiğini duyurdu. 0.3 ila 1 metre üzeri bir dalga seviyesinin Fiji, Yeni Zelanda ve Vanuatu için beklendiğini belirtilirken, Fiji’de 0.3 metre boyunda bir dalga gözlemlendi. Fiji ise daha sonra tsunami uyarısını kaldırdı.

Avustralya Meteoroloji Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre de bir tsunaminin oluştuğu teyit edildi. Ülke anakarasının 550 kilometre doğusundaki Lord Howe Adaları için bir tehdit uyarısı yapılırken herhangi bir tahliyeye gerek olmadığı belirtildi.

Vanuatu’nun başkenti Port Vila’dan yerel halk ise sarsıntıyı hissettiklerini ancak depremden ve dalgalardan kaynaklı herhangi bir hasar yaşanmadığını belirtti.

Yeni Zelanda Ulusal Acil Yönetim Ajansı da “güçlü ve olağandışı” dalgalar beklendiğini ancak tsunami riskinin olmadığını duyurdu.

170 bin ölüm

2018 yılında aynı bölgede 7.5 şiddetindeki deprem ve ardından yaşanan tsunami Endonezya’nın Sulawesi adasında 4,300 insanın ölümüne ve binlerce kayba neden olmuştu.

Endonezya’nın Sumatra Adası’nda 2004 yılında 9.1 şiddetinde yaşanan deprem ise tsunamiyi tetikleyerek bölgede 220 bin insanın ölümüne neden olmuştu.

170 bin ölüm ile Endonezya, doğal afet sebebiyle en fazla ölümün yaşandığı ülke konumunda bulunuyor.

Kaynak: AFP/kg/ec

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.