İlyas Öztekin

İlyas Öztekin

HAFIZA TAZELEMEK

HAFIZA TAZELEMEK

Birkaç yıl önce Dünya ekonomik formunun gerçekleştirildiği Davos’ta olanlar sanıyorum hepimizin hafızasında hala canlı olarak yerini korumaktadır. O günden sonra birkaç köşe yazımda özellikle Amerika’nın İsrail’den vazgeçemeyeceğini İsrail ve Türkiye arasındaki gerginliğin çatışmaya dönüşmesine izin vermeyeceğini yaşanmakta olan Türkiye İsrail gerginliğinin ABD’nin hakemliğinde onun izin verdiği sertlikte ve ölçüde sürdürülen iyi polis kötü polis oyunu ve bir danışıklı dövüşten ibaret olduğunu birkaç kez yazdım. Başta mavi Marmara olayı olmak üzere sürtüşmelerin bir yanıyla da ülke içindeki siyasete yön vermek amacını güttüğünü bu bağlamda bir taşla birçok kuşun vurulmaya çalışıldığını anlatmaya çalıştım.

Yanılmadığımı bu günlerde Filistin’in kendi esirlerine karşılık serbest bırakacağını açıkladığı İsrailli asker Gilat Şatil olayı ile görüyorum. Ancak bir yandan da İsrail’e maalesef gıpta ile bakıyorum. Bir askeri için yıllardır verdiği mücadele ile her gün ülkemiz için şehit olan askerlere bizim verdiğimiz değeri karşılaştıranca onları takdir etmemek elde değil.

Aslında Arap ülkelerine şirin görünmenin yolunun İsrail düşmanlığından geçtiğini bilmeyen yoktur. Orta Doğu’da ABD’nin çıkarlarını savunmak enerji kaynaklarının kontrolünü elinde tutmak için bölge ülkelerinin ABD güdümünde ama İslamla ters düşmeyecek hükümetlere ve onlara liderlik yapacak İsrail karşıtı görünecek güçlü bir Türkiye liderine ihtiyaç vardı.

Orta Doğu’nun ve enerji kaynaklarının kontrolü ancak bu gibi işbirlikçi yerinden yönetimlerle mümkün olacaktı. Bu ABD. Projesiydi. Bu güne kadar bu proje başarıyla sürdürüldü. Ancak Arap ülkelerinde Türkiye’nin ve Sayın Erdoğan’ın popülaritesi artar görünürken aslında rejimleri değiştirilen ülkelerde Türkiye karşıtlığı da artmış sıfır sorun tam bir fiyasko ile çok sorun haline dönüşmüştür. Mademki hafızalarla başladık şimdi hepimiz hafızalarımızı tekrar tazeleyelim. İsrail Arap savaşı, İsrail Filistin savaşı Gazze de ki olaylar Sudan ve Somali de ki kaos ve açlık kaç yıldır sürüyor. Mısır da Libya da Tunus da Suriye de hatta Suudi Arabistan ve Ürdün de ki diktatörlükler yenimi. Bu sorunlar dünyanın bildiği gibi 40–50 yıldır sürüyor. Türkiye buraları şimdi yenimi keşfetti. Eğer AKP iktidarı yeni keşfetmişse 8–9 yıldır uyuyorlar mıydı? Arap ülkelerinin liderliğine oynamak gerekiyorduysa bunca yıl nerelerdeydiler.

Oynanan oyun ABD’nin Büyük Orta Doğu projesidir. Başrollerde Sayın Erdoğan ve Sayın Obama vardır. Vatana millete ve Arap âlemine hayırlı olsun. Oyunda sona doğru yaklaşıldı yeni haritalar yakında çizilecek dünya atlası basan kitap evlerine iş çıktı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İlyas Öztekin Arşivi