Hasan Hınıslı

Hasan Hınıslı

Hülle Partileri ve Numan Kurtulmuş!

Hülle Partileri; Hülle, İslam hukukundaki “hülle” müessesesini andırmasından dolayı bu partiler “hülle partileri” olarak adlandırılmışlardır.

12Eylülcülerin o meşhur 1982 Anayasası’nın 84. maddesi, milletvekillerinin seçildikleri partiden istifa edip, başka bir partiye geçmeleri durumunda “milletvekilliklerinin düşeceği” hükmünü getirmişti. Milletvekilliği düşmeksizin parti değiştirmenin tek bir yolu vardı; milletvekili, partisinden istifa ettikten sonra bağımsız milletvekili sıfatıyla yeni bir partinin kurucusu olur, kurucusu olduğu parti de fesih yoluyla başka bir partiye katılırsa, milletvekilliği düşmezdi. Kanuna karşı hile anlamına gelen bu yol, anayasanın 84. maddesinin değiştiği 1995 yılına kadar sürmüş, 1986-1995 arasında 2 ila10 gün arasında yaşayan 22 siyasal parti kurulmuştur.

İşin garip tarafı, kurulan partiler aracılığıyla kurucular ve üyeler basında yer alır doğal olarak kamuoyu oluşurdu. Bu kamuoyu oluşumu baskın partinin işine gelirdi.

Siyasal tarihimizin ilk hülle partisi halk partisidir. 26 Aralık 1986 günü kurulduktan 3 gün sonra feshedildi.

SHP-CHP bütünleşmesi her ne kadar doğal bir bütünleşme olduysa da CHP-YTP birleşmesi sadece tabela birleşmesi olmuştur. YTP aracılığıyla İsmail Cem’in katılması moral motivasyon olması dışında CHP’ye hiçbir katkısı olmamıştır.

AKP’nin Saadet Partisi üzerindeki Numan Kurtulmuş aracılığıyla yapmak istediği operasyon 2010 yılında geri tepince Numan Kurtulmuş görevini aynı yılın Kasım ayında kurduğu HAS partiyi kurarak daha sonrada AKP bünyesine katılarak tamamlamıştır!

Aslolan Saadet Partisi ile bütünleştik, Ustamızın partisini dışarıda bırakmadık biz ahde vefayı biliriz gibi halkın yumuşak karnını okşayacak mesajlar vererek SP’nin küçümsenemeyecek oyunu kendi oyuna katma oyununu SP’nin kurmaylarıyla bozunca Numan Kurtulmuşta aynen böyle değerlendirildi.

Ne yazık ki siyasi tarihimiz Numan Kurtulmuşlarla dolu. Halkın gözünü boyamak veya başka nedenlerle bu ülkede kaç kez hülle partisi kuruldu bilenleriniz sanırım oldukça fazladır.

Bütünleşme Partisi, Demokratik Mücadele Partisi, Halk Partisi, Yükselen Ülkü Partisi, İkinci Değişim Partisi, Milli İrade Partisi, Solda Katılım Partisi, Öz Adalet Partisi, Demokratik Hedef Partisi, HAS Parti vs bunlardan sadece bir kaçıdır.

*“Kusura bakmayın ben siyaseti öyle dolambaçlı bilen birisi değilim. Düz, ne biliyorsam söylerim. Bizim en büyük sıkıntımız aramızdaki gizli ve sinsi AKP’lilerdir.”
Bu sözler geçtiğimiz hafta AKP’ye iltihak eden eski HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş’a aittir. Peki, şimdi kendisi nerdedir?

Günün Sözü; Vicdanlı ve dürüst olmak, “Hesaplı” olmaktan iyidir.“Hesap” insanı makam sahibi yapar da, “Vicdan”; daha önemli bir işe yarar,  İnsanı insan yapar[Fiedrich Nietzsche]

*Numan Kurtulmuş’un yukarıdaki yazdığımız sözlerini kendi ağzından duymak isteyenler aşağıdaki linkten videosunu izleyebilir.

http://www.youtube.com/watch?v=sR5qXRQ5pUs

 


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hasan Hınıslı Arşivi