İlyas Öztekin

İlyas Öztekin

İFLAS EDEN DIŞ POLİTİKA

İFLAS EDEN DIŞ POLİTİKA

 

 

Son birkaç aydır orta doğu ülkelerinde meydana gelen olayların temelinde yatan sebepleri bilmek için müneccim olmaya uluslar arası ilişkiler veya devletlerarası hukuk bilgisine gerek yoktur. Şöyle çıplak gözle bakan her yurttaşın görebileceği gerçekler açık seçik ortadadır.

1-Dünyada önümüzdeki elli altmış yıl sonra petrol rezervleri bitme noktasına gelecektir. Su kaynakları azalacak enerji açığı yaşamı derinden etkileyecektir.

2-Petrol rezervlerinin üzerinde oturan orta doğu ve Afrika ülkelerinde enerji kaynakları diktatörlere tek adam yönetimlerine bırakılmayacak kadar önemlidir.

3-Keyfi ve talepten çok üretime dayanan petrol politikalarına son verilebilmek kontrolü elde tutabilmek için geçmişte Irakta olduğu gibi demokrasi iddiasıyla müdahaleler meşru ve gerekli görülmektedir. Bunun için inanç farklılıkları etnik yapılar adaletsiz gelir dağılımı gibi unsurlar kullanılarak ülkelerde karışıklıklar çıkarılmaktadır.

4-Orta doğuda demografik yapı, ülke sınırları din inanç mezhep tarikat aşiret ilişkileri kullanılarak yeni bir anlayışla batıya bağımlı ABD’nin kuklası yönetimlerin oluşturulması amaçlanmaktadır.

Bu projelerin uygulanması için hazırlanan planlar çizilen haritalar bundan birkaç yıl önce ABD yönetimi tarafından belirlenmiş ve bu plan içinde Türk halkının ezbere bildiği ve sayın başbakanında övünerek açıkladığı BOP eş başkanlığı görevi dolaysıyla birlikte uygulamaya konmuştur.

İki gün önce Libya ile ilgili devletin ilgili bakanları genelkurmay başkanı mit başkanı toplantı yapıyor ve alınan kararlar kamuoyuna açıklanmıyor. Soranlara sayın başbakanın Obama ile görüşeceği ve ondan sonra açıklama yapılacağı söylenmiş. Bağımsız bir ülkenin başbakanı Obama ya sormadan açıklama yapamıyor. Daha sonra Obama dan alınan talimatla ABD. nin koruyucu gücü olma görevi kabul ediliyor. Son bir kaç yıldır Ortadoğu ile ilgili her sorunda öne atılıp arabuluculuğa soyunduk. İran’a Brezilya’yı yanımıza alarak destek verdik. ABD ve batı bildiğini okudu Brezilya yarı yoldan döndü biz ortada kaldık ve suspus olduk. Lübnan’a koştuk dünyanın terör örgütü lideri olarak tanıdığı adamlarla ininde konuştuk sonuç sıfır. Bu gün yönetimi devret diye akıl verdiğimiz Mısır işime karışma dedi şimdi Libya da bir kaç ay önce elinden insan hakları ödülü aldığımız Kaddafi’ye çekil kan dökme diyoruz. Irakta olduğu gibi Libya da da insanları öldürerek demokrasi getireceğim diyerek Libya petrollerine konmak isteyen ABD. İngiltere Fransa Kanada karar vermiş vuruyorlar bizde nasıl bir tavır alacağımızı Obama ya sorarak belirleyeceğiz. Her şeye maydanoz olmayı başarılı bir dış politika olarak sunmanın sonucudur bu hazin durum. Ülkemizin dış politikası iflas etmiştir. Arapların fahri doktorluk unvanları şeref madalyaları ileri demokrasi nutukları durumu kurtarmaya yetmemektedir. Mızrak çuvala sığmıyor. Balık kavağa çıkmıyor. ABD’nin besleyip büyüttüğü gerektiğinde Truva atı olarak kullandığı din iman tacirinin imdada çağrılması da bu durumu kurtaramayacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İlyas Öztekin Arşivi