İlyas Öztekin

İlyas Öztekin

İSTANBUL DEPREMİ

İSTANBUL DEPREMİ

Geçen yıl eski vatan gazetesi yazarı Sayın Mine Kırıkkanat’ın olası bir İstanbul depreminde Türkiye’nin yaşayacağı kaotik ortamı anlattığı ‘’BİR GÜN GECE’’Adlı kitabını okumuştum. Bu kitap adeta gaipten haber veren güçlü bir olasılığın anlatıldığı gerçeğe tıpa tıp uyan özgün bir senaryodur.

Van depremi İstanbul’da yaşayanlar için bir uyarıdır.

 

Gerçi ülkemizde son yıllarda olabilecekler hakkında senaryo yazıp seminer çalışması yapanları her ne kadar Silivri’ye gönderiyorlarsa da Kırıkkanat’ın bu senaryosunu okuyunca insan İstanbul da yaşamanın vakitsiz ve zamansız ölümü beklemekten başka bir şey olmadığına inanıyor. Bu kitabı mutlaka bulun ve okuyun. Tam bir ibret vesikasıdır. Size hayal mahsulü gibi gelebilir.

 

 

Yıllardan beri İstanbul ve ilçelerinde çeşitli partilerden belediye başkanlığı yapanların tümü, siyasi ve ekonomik rantlar dolaysıyla Anadolu’dan bu kente göçü teşvik etmiş, göç edenlerin oyunu almak için de onların kent varoşlarını işgal ederek sağlıksız konutlar yapmalarına göz yummuşlardır. İmar oyunları sahte zemin etütleri ve plan projeler ile dere yataklarına dahi yapı izinleri vermişler, kentin yeşil alan park bahçe okul ibadet yeri gibi sosyal donatı ihtiyaçları için ayrılmış alanlarında ise çıkar amaçlı plan tadilatları yapılmış, bu yerlerin küçük ve orta ölçekli sanayi kuruluşlarına tahsisi sağlanmıştır. Bu çarpık yapılaşmanın sorumlusu elbette yanalız bu günkü belediye başkanları değildir. Ancak son 15 -20 yıldır İstanbul’u yönetenler ülkede halen iktidardır.

 

 

 Hatta bu imar cambazlıklarını yapanlardan biride ülkenin başındadır. Başta sayın başbakan olmak üzere sonradan İstanbul’a belediye başkanı olanlar geçmiştekilerden farklı şeyler yapmamış onların yolunu takip etmişlerdir.

Geçen yıl 24 Ocak’da Haiti de meydana gelen depremde M.Kırıkkanat’ın İstanbul senaryosunun kopyası gerçekleşmiştir. Haiti deprem sonrası emperyal güçler tarafından işgal edilmiştir. Yine 27 Şubat 2010 yılında meydana gelen Şili depremi ise bizim için ders niteliğindedir. Faşizmin en çirkin yüzünü Pinochet’le yaşayan Şili de şimdi ABD. Emperyalizmine karşı olan sosyal demokrat Bayan Michele Bachelet cumhurbaşkanıdır. Bachelet, başta SSCB ve Gürcistan olmak üzere halen Irak’ta faaliyetlerini sürdüren ve dünyada birçok ülkenin istikrarsızlığına sebep olan ABD. nin uluslar arası kalkınma ajansı (USAİD)adlı kuruluşunu ülkesinde istememiştir. Hatta deprem sonrasında uluslar arası yardım taleplerini reddetmiş olsa da sonrasında olayın boyutlarını düşünerek yardımı kabul etmiştir. Fakat yardımı ordusuyla birlikte son derece kontrol ve denetime bağlamıştır. Bizim ABD. Güdümündeki siyasetçilerimiz Van depreminde bunu yapabilirler miydi?

Ülkemizdeki liberal liboşların birçoğuna bu uluslar arası kalkınma ajansı(USAİD)’ın 4 milyon dolar yardım adı altında para verdiği söylenmektedir. İstanbul depremi olmadan adamlar işbirlikçilerini bulmuşlar bile.17 ağustos Marmara depreminden sonra İstanbul da yaşayanlar içinde yaşadıkları evlerin kendilerine mezar olacağını bile bile çaresizlik içinde halen bu evlerde oturuyorlar. Yapıların güçlendirilmesi, tehlike arz eden binaların yıkılması, olası bir depremde İstanbul için yardım destek barınma iaşe işlerinden daha önemli sorun güvenliktir. Ülkenin işgaline kadar gidebilecek böyle bir kargaşa ortamında TSK dışında doğru dürüst plan ve proje yapan bir kurum bulunmamaktadır. Gerçi bu planları taraf gazetesi ele geçirirse onları darbe planına dönüştürebilir! TSK. Bu konuda dikkatli olsun.

Marmara depreminin üstünden bir iki ay geçtikten sonra cep telefonlarına milli piyango ve spor toto gibi talih oyunlarına geçici deprem vergisi konmuştu. Bu vergiler kalıcılaştırıldı.-Bu gün adlarına maliye bakanı güncelleştirme diyor-.Toplanan vergi miktarının 48 milyar olduğu ifade ediliyor. Bu paranın 8 milyarı ile oto yol yapıp milletin kendi parasıyla oy avcılığına çıkanlar bu gün başka ülkelere el açmadan depremzedelerin yaralarını sarabilirlerdi. Ayrıca kaynaksızlıktan yakınan Topbaş iktidar partisinin belediye başkanı değil mi İstanbul’u kurtaracak bu kaynağın nerde olduğunu sorsun ve kendisine tahsisini yaptırsın ve olası İstanbul depremi için çareler çözümler üretsin.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
İlyas Öztekin Arşivi