ÇATALCA'DA BUNLAR HEP KONUŞULUR

ÇATALCA'DA  BUNLAR HEP KONUŞULUR
Bir Zamanlar Çatalca’da Trakya’nın hiç bir yerinde eşine rastlanmayacak şekilde kokulu ve cibreli olup bazı yerlerinde ise çekirdeksiz üzüm yetiştirilmektedir.Bölgede 11 milyon kütük yılda 1.7 milyon gelir elde edilmekte idi.İstanbul’un üzüm ihtiyacı bu
ÇATALCA BUNLAR HEP KONUŞULUR
 
1
 
CİBRELİ ÇEKİRDEKSİZ ÜZÜMLER ve  YAKUT ŞARAPLAR 
1925
 
 
Bir Zamanlar Çatalca’da Trakya’nın hiç bir yerinde eşine rastlanmayacak şekilde kokulu ve cibreli olup bazı yerlerinde ise çekirdeksiz üzüm yetiştirilmektedir.Bölgede 11 milyon kütük yılda 1.7  milyon gelir elde edilmekte idi.İstanbul’un üzüm ihtiyacı bu bölgeden karşılanırdı.Bu bölgedeki bağlar 17.850 dölüm geniş bir araziyi kaplamakta idi.
Bu bağlar çok özel gözetim ve bakım la korunurdu.Bağlara bakım sırasında kükürtleme ve diğer masrafların harcamaları bağcılığın gelişimi için devlet tarafından yapılırdı.
Daha sonra   taksitler halinde devlete ödenirdi.Bu bölgede yetiştirilen üzümlerden son derece kaliteli ve nefis şaraplar yapılır ve ihraç edilirdi.
Bu bölge şarapları ismen bilinir ve piyasada aranırdı.1925
 
ÇATALCA ÇARŞI İÇİNDE  BÜYÜK YANGIN -1942
 
Bir zamanlar Çatalca’da  çarşı içinde Osman-Hayri Kuyaş’ın dükkanında başlayan yankın kısa zamanda tüm çarşıya kabus yaşatmıştı.Lomborlozda pişirmeci Mehmet’in fırında  ,Tuhafiyeci Emin  Efendinin dükkanları büyük zarar gören dükkan sahipleriydi..Terzi Adnan Dondurmacı Hamdi,Caca Feyzullah ve Metkonun büyük zararları olmuştu…....
 
 
LOMBORLOZ TAŞTI –7-8 Eylül-1943
 Çatalca çarşı içinden geçen Derenin içindeki Kasap dükkanları ve Mehmet Ustanın fırını içindeki mallar büyük zarar görmüşlerdi. ,Adem Amaçların evi,yıkılmıştı.O zaman Lomborlozun yanındaki evler ahşaptan ve merdivenli idi.Buna rağmen Lomborloz deresi yatağında kalan evler ve iş yerleri büyük zarar görmüşlerdi. 7-8 eylül-1943
 
KOMÜNİST NECATİ-1945
 
Çatalca-da  çarşı içinde ayakkabıcı HasanUstanın ve Çatalca Adliyesin de Baş Katibesi  İffet Hanımın kardeşi olan Komünist Necati 1945 yılında liseden ayrılmış,Çatalca  Halk Evi Başkanlığı görevinde bulunmuştu.Komünist Necati daha sonra Çatalca-dan İstanbul Rami-ye gitmiş..Ramideki evinde genç yaşta ölü bulunmuştu..
 
                                                1963 ÇATALCA AHMEDİYEDE  BASIN ŞEHİTLERİ
 
23 Ocak 1963 günü Çatalca yakınlarında kara saplanan Edirne İstanbul trenine ulaşıp haber yapmak için yola çıkarlar; muhabir Yüksel Kasapbaşı, foto muhabiri Abidin Behpur Tapaner ve gazetenin şoförü Yüksel Öztürk. 24 Ocak`ta kara saplanan araçlarına yardım istedikleri kamyon şoförleri onları sağ gören son kişilerdir. 25 Ocak`ta karayolları ekipleri kar altındaki aracı çıkardıklarında donmuş olarak bulunurlar.

OKTAY GÜLDÜREN...

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.