Kitaplarda ahbap çavuş ilişkisi!

Kitaplarda ahbap çavuş ilişkisi!
İstanbul Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünün “Ben okuyorum, İstanbul okuyor” projesiyle okullara alınacak binlerce kitabın siyasi baskı ve ahbap çavuş ilişkileri ile seçildiği eleştirisi yapıldı

Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB), İstanbul Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen “Ben okuyorum, İstanbul okuyor” projesi ile ilgili bir basın açıklaması yayımladı. Proje kapsamında okullara alınması planlanan 605 bin adet kitabın seçilme kriterlerinde tarafsız, bilimsel ve siyasetten uzak hareket edilmediği belirtildi. Oluşturulan kitap listesini Evrensel'e değerlendiren, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, “Kim ne kadar baskı yaptıysa, kim araya hangi yakınını soktuysa, sadece belirli yayınevlerinden çok sayıda kitabın olduğunu görüyoruz” dedi.
Bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini projeyi hayata geçiren kurumlara ve İstanbul valisine hatırlatan TYB'nin açıklamasında, “Yayıncılığımız ve okuma kültürünün yaygınlaştırılması bakımından listelerin oluşturulmasında ve kitap alımlarında sürecin sağlıklı yürütülmediğini, öğrencilerin en yüksek yararına olacak şekilde eğitime ve yaşa uygun seçimler yapılmadığını, yayıncılarla ve eğitimcilerle birlikte hareket edilerek edebiyatımızın çeşitliliğini kucaklayan bir seçkinin yapılmadığını görüyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Kitaplar yaşamsaldır
Yaşamın her alanına sirayet etmesi gereken demokrasi kültürünün önemi vurgulanan açıklamada “Özellikle kitap seçimi gibi kritik bir konuda tek taraflı olmadan, kapsayıcılık temelinde hareket etmenin önemini bir kez daha vurgularız. Defaatle dile getirdiğimiz, OECD ülkelerini kapsayan PISA sınav sonuçlarından da gördüğümüz gibi okuma kültürü ve çocuklarımızla gençlerimizin dünyanın ilerleyişinden geri kalmayacak şekilde zengin içeriklere erişmeleri ve okuduklarını anlar hale gelmeleri; akademik başarıları, yaratıcılıkları ile zihinsel ve ruhsal gelişimleri bakımından son derece yaşamsaldır” denildi. Açıklamada “Edebiyatımızın klasik metinleri olarak kabul edilen kitaplarımızla birlikte çağdaş yerli ve uluslararası edebiyat örneklerinin de listelere dahil edilmesi gerektiğini ve bu listelerin şeffaflıkla kamuoyuyla paylaşılmasının çocuklarımız için yaşamsal ve gelişimsel önemini bir kez daha yineliyoruz” ifadeleri yer aldı.

Siyasi baskı söz konusu

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, projede karşılaştıkları kitap seçimi sorununu Evrensel’e değerlendirdi. Türkiye’nin okuma kültürü açısından karnesinin oldukça zayıf olduğunu ifade eden Kocatürk, bunu MEB'in kendisinin de çeşitli raporlarda ifade ettiğini, PISA sonuçlarına göre Türkiye’deki öğrencilerin okuduğunu anlamada 40'ıncı sırada olduğunu hatırlattı. Durum böyleyken çocukların kitaplara bedel ödemeden ulaşabilecekleri her türlü girişimin önemli olduğunu ifade eden Kocatürk, ancak listelerin oluşturulmasında ve kitap alımlarında sürecin sağlıklı yürütülmediğini belirterek "Öğrencilerin en yüksek yararına olacak şekilde eğitime ve yaşa uygun seçimler yapılmadığını, yayıncılarla ve eğitimcilerle birlikte hareket edilerek edebiyatımızın çeşitliliğini kucaklayan bir seçkinin yapılmadığını görüyoruz" dedi.

Listeye tepki gösterdiler
Belirlenen kitaplar arasında, ne Nâzım Hikmet, Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Fakir Baykurt, Sabahattin Ali gibi şair ve yazarların ne de Reşat Nuri, Hüseyin Rahmi, Halide Edip gibi isimlerden Türk edebiyatı klasiklerinin olduğuna dikkat çeken Kocatürk, muhafazakar yazarların bile oluşturulan listeye tepki gösterdiğini dile getirdi. Böyle bir seçkide, çocukların ilgisini çekecek, aynı zamanda onlara katkı sunacak klasik edebiyat eserlerinin bulunması için sağlıklı şekilde oluşturulan şeffaf, açık komisyonlar kurulması gerektiğini ifade eden Kenan Kocatürk, “Kim ne kadar baskı yaptıysa, kim araya hangi yakınını soktuysa, sadece belirli yayınevlerinden çok sayıda kitabın olduğunu görüyoruz” dedi.

İhale iptal edilmeli
Söz konusu yayınevlerinden bazılarını aradıklarında stoklarında bu kitapların olmadığını, hatta ihaleden önce kitap teslimi yapılan örnekler olduğunu öğrendiklerini belirten Kocatürk, “Bu listenin oluşturulmasında, kaba, ahbap çavuş ilişkileri ile rant elde etme çabası olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu. Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, seçilen kitaplara dair ihalenin derhal iptal edilmesini istediklerini dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.