Hasan Hınıslı

Hasan Hınıslı

Kent ve Rant!

Tamda oturduğum binanın önünde dev gibi kocaman iş makineleri devasa kamyonlar kazıklama yapmak için kuyu kazan canavar makineler!

Kazıklar çakılırken binalarımız sallanıyor. ilk başladığında deprem oluyor diye irkilmiştim.

O gün dışarı çıktığımda neler oluyor diye o karmaşayı yaratanlara yaklaştım, ancak adamlar ne yaptığını ya bilmiyorlar ya da devlet sırrıymış gibi bu işi saklıyorlar.

Merakımızı gidermek için soracak birilerini bulduk, aldığımız cevap ile bu koşuşturmanın sebebinin “E5 yolunun altından geçerek iki mahalleyi birbirine bağlayacak olan tüp geçit” olduğunu öğrendik.

Ancak deprem yorgunu binaları dahada yorduğu kesindi. Bunu çevredekiler söylediğimde “Aman Hasan bey bundan ne olacak ki” demeye başladılar.

Sonra; evleri işyerleri daha çok değerlenecekmiş, buradakileri satarak başka yerde iki, hatta üç dört tane emsali yer alabilirlermiş.

Çamlıca ya cami!

Malum son günlerin en yoğum tartışmaları içine; Muhteşem Yüz Yıldaki ecdadımız, Taksime yapılan tünelinin yanı sıra Çamlıca ya camide girdi.

Çamlıca ya camide diğerleri gibi gündem değiştirmenin yanı sıra Cami orada tek başına yalnız mı kalacak. Yazı var, kışı var. Oraya herkes arabayla çıkacak değil ya. Yanı yöresi konutlarla dolacak, yoğunlukla beraber talep patlaması olacak. Tabii ki buda oradaki mülkiyetin değerini yükseltecek.

Haydi, Çamlıca da referandum yapalım ve “Evet mi Hayır mı” diye soralım!

Biz sonucu şimdiden açıklayalım. Mülkiyet değerinin artmasından dolayı “Yüzde 99 Evet” çıkacaktır.

Bir ülkede özel mülkiyet duygusu, yurt sevgisinin, çevreye doğaya saygının üstüne çıkarsa o ülkede doğanın lüzumu dışında kullanılmasına hiç kimse gıkını çıkartamaz…

Rantsal Dönüşüm!

İstanbul’daki Kentsel dönüşüm için maliyet tutarı takriben 1 buçuk milyar dolar. Bu çok büyük rakama ulaşan projeye TOKİ’nin patronu karar veriyor. Şu dev bütçeye bakın, karar mekanizmasının küçüklüğüne bakın(!)

Kimilerine göre kentsel dönüşüm kimilerine göre ise rantsal dönüşüm diye tanımlanan çok çetrefilli olan bu konuyu ileride dahada derinlemesine işleyeceğiz...


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hasan Hınıslı Arşivi