Cem Karaca ve Barış Manço anıldı.

Cem Karaca ve Barış Manço anıldı.
Ünlü gitarist Oğuz Abadan’ın hazırlayıp sunduğu ‘Oğuz Abadan’la Müzik Üzerine’ adlı söyleşi programında iki efsane isim Cem Karaca ve Barış Manço anıldı. Programda halen Moğollar grubunun solistliğini yapan Cem Karaca’nın oğlu Emrah Karaca ve Ayna grubunu
 
Küçükçekmece Belediyesi Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapılan söyleşiye Cem Karaca ve Barış Manço hayranlarının ilgisi büyüktü. Emrah Karaca ve Can Güney’in ‘Dağlar Dağlar’, ‘Namus Belası’, ‘Kol Düğmeleri’, ‘Tamirci Çırağı’, ‘Gülpembe’ gibi meşhur şarkıları seslendirdiği söyleşide, sanatçılara salonu dolduran seyirciler de eşlik etti.
 
Cem Karaca ve Barış Manço hakkındaki düşüncelerini dile getirerek söyleşiye başlayan Oğuz Abadan “İki sanatçının da yaptıkları ortada. Bıraktıkları eserler hala yaşıyor. Özellikle Cem Karaca yıllarca bu ülkenin günah keçiliğini yaptı. Dayanışma içinde olduğu insanlar çok mücadele verdi. Barış Manço’nun daha tuzu kuruydu daha rahattı. Düzenle pek çelişkileri olmadığı için daha huzurlu yaşadı. Ama ikisi de çok emek verdiler. Her halükarda çok şey ürettiler” dedi. İki sanatçının da toplumsal sorunlarla iç içe şarkılar yazdıklarını ve bu sayede ölümsüzleştiklerini belirten Abadan “Bugün hala töre cinayetleri ve tamirci çırağı varsa bu şarkılar bizim gündemimizde kalacaktır. Eğer yaraya merhem yapıyorsanız o yara iyileşene kadar merheme ihtiyacınız vardır.”
 
GÜZEL ESERLER BIRAKTILAR
 
Programda başarıyla yorumladığı ‘Tamirci Çırağı’ şarkısıyla seyircilerden büyük alkış alan Emrah Karaca, “Babamın hep bir hayat kavgası vardı. Kendi düşünceleri doğrultusunda bir şeyleri değiştirmeye, daha iyi hale getirmeye çalışıyordu. Bunun karmaşası içinde hayatı inişler ve çıkışlarla doluydu. Hala bugün onu konuşabiliyorsak, yaptığı şarkıları ve sözleri bugünlere aktarabiliyorsak Cem Karaca hayat kavgasında başarılı olmuştur. Bence hayatta en önemli şeylerden biri duruştur. Sonuçta Cem Karaca’nın düşüncelerini beğenseniz de beğenmeseniz de bir duruşu vardır. Bunun yanında bize çok güzel şarkılar bıraktı. Burada bize düşen onu yeni nesillere Cem Karaca’yı yaşatmak ve anlatmaktır” sözleriyle babasıyla ilgili düşüncelerini özetleyen genç müzisyen Barış Manço için ise; “Barış Manço’nun şarkılarıyla büyüdüm. Barış Ağabey halka çok iyi inecek tekerleme gibi sözleri bulup çıkartırdı. Mesela Ayı diye şarkı yaptı. Yolda birine deseniz sizi döver. Ama insanlar o şarkıyı duyunca gülüp eğleniyorlar” diye konuştu.
 
DEĞERLER ÖLMEDEN BİLİNMELİ
 
Ayna grubunun kurucularından gitarist Can Güney ise, iki duayenin kendisinin müzisyen olmasındaki en büyük etken olduğunu vurguladığı konuşmasında, “Biz çocukken sadece TRT kanalı vardı. Yayın olarak çok fazla takip edebileceğimiz seçenek yoktu. Bir Ersen Ağabey, Barış Ağabey, Cem Baba vardı. Hep onları seyrederek bir gün ben de gitarist olabilir miyim diye hayal ettim. Ayrıca şarkılarında verdikleri mesajlar da benim hayata daha farklı bakmama neden oldu. İyi ki böyle büyüklerimiz var. Ancak onların değerini ölmeden önce bilmemiz gerekiyor. Şu an eskilerden çok az değer kaldı. Bari onların değerini bilelim” diye konuştu.
 
Birçok şarkının seslendirildiği söyleşide hüzün ve coşku bir arada yaşandı. Oğuz Abadan, Emre Karaca ve Can Güney’in bir arada başarılı bir orkestra oluşturduğu söyleşi programı ‘Sen de Başını Alıp Gitme’ şarkısının seslendirilmesiyle son buldu.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.