İnsanlık Anıtı'na yıkım ittifakı

İnsanlık Anıtı'na yıkım ittifakı
Başbakan'ın 'ucube' olarak nitelendirdiği İnsanlık Anıtı için Kars Belediye Meclisi kararı verdi. AKP ve MHP'li üyelerin oylarıyla anıt kaldırılıyor

Kars Belediye Meclisi, Başbakan Erdoğan'ın Kars ziyareti sırasında 'ucube' olarak nitelendirdiği İnsanlık Anıtı'nın kaldırılmasına karar verdi. Meclis toplantısında AKP'li 11, MHP'li 8 üye bu yönde oy kullandı. CHP'li 4 üye ise karşı çıktı. Kararın oy birliğiyle alındığını belirten Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş şunları söyledi: Hizmet alımı yoluyla heykelleri parçalar halinde kaldıracağız. Heykel önce yukardan aşağıya doğru, parçalar halinde kesildikten sonra aşağıya indirilecek ve uygun bir noktaya götürülecek. Bunun keşfi çıkacak, iskele kurulacak, vinç gelecek ve kaldırabileceği ölçülerde kısımlar belirlenecek, kesilecek, indirilecek. Teknolojinin yapamayacağı hiçbir şey yok.' İnşaatına 2006'da başlanan anıtın yapımı, bölgede tabya ve atış mevziilerinin bulunduğu gerekçesiyle Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nca 2008'de durdurulmuştu.

Ata'nın mimarı TBMM'ye dönüyor
MECLİS Başkanlık Divanı'ndan ilginç karar. Ankara'daki birçok tarihi binanın mimarı olan Avusturyalı Clemens Holzmeister'in anıtı, yapımını üstlendiği Meclis'in bahçesine dikilecek. İktidar ve muhalefetin ortak kararıyla benimsenen anıt, ana binanın muhalefet kulisi tarafındaki havuzun yanına yapılacak. 1886'da Avusturya'da doğan Prof. Dr. Holzmeister'in Türkiye'ye gelişi bir trajediye dayanıyor. Nazi zulmünden kaçan 800'e yakın sanatçı ve bilimadamına Atatürk'ün isteği doğrultusunda Türkiye kucak açmıştı. Yahudi asıllı olan Holzmeister de Viyana'dan ayrılarak İstanbul'a yerleşmişti.
UCUBE OLMAYACAK: Önerinin Avusturya Büyükelçiliği'nden geldiğini belirten AKP'li Hüsrev Kutlu, 'Güzel olacak, ucubeye benzemeyecek' dedi. CHP'li Yaşar Tüzün ise kararın ortak alındığını belirterek, 'Ancak her gelenin bir anıt yapmasının önünün de açılmaması uyarısında bulundum' diye konuştu.

Başkente imzasını atmıştı
1983'te vefat eden Prof. Dr. Holzmeister, Atatürk'ün yakın ilgi gösterdiği isimler arasındaydı. Cumhuriyet'in ilk yıllarında yapılan hemen her kamu eserinde onun izleri bulunuyor. Çankaya Köşkü, Meclis, Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı, Yargıtay, Milli Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı binaları Holzmeister'in eseri. Harp Okulu, Güven Anıtı, Ulus Merkez Bankası, Vilayet Meydanı, Ulus Emlak Bankası, Bayındırlık Bakanlığı binaları da üstlendiği yapılar arasında yer alıyor. 'Devlet Mahallesi Mimarı' olarak bilinen Holzmeister, yaşamı boyunca toplam 673 esere imza attı.

Sözleşme var, yıktırmam
Heykeltraş Mehmet Aksoy tepkili: Sanatımı savunacağım ve yıktırmayacağım. Benden de böyle bir karar çıktı. Beklemediğim şey belediye başkanının sözleşmem olmadığını ve beni tanımadığını söylemesi oldu. Telif haklarımı göz ardı ediyorlar. Elimde sözleşme var. Ayrıca kurul kararları var. Yıkım kararını bana önceden bildirip, hukuki itirazlarıma süre tanınması gerekiyordu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.