Mehmet Akif Ersoy ve Milli Mücadele Dönemi

Mehmet Akif Ersoy ve Milli Mücadele Dönemi
İstiklâl Marşı’mızın unutulmaz şairi Mehmet Akif Ersoy, vefatının 74. yılında ‘Türk Edebiyatı Okumaları Mehmet Akif Ersoy’ isimli söyleşi programıyla anıldı

İstiklâl Marşı’mızın unutulmaz şairi Mehmet Akif Ersoy, vefatının 74. yılında ‘Türk Edebiyatı Okumaları Mehmet Akif Ersoy’ isimli söyleşi programıyla anıldı. Mehmet Akif hakkında bilinmeyenlerin anlatıldığı söyleşiyi vatandaşlar ilgiyle takip etti.

Küçükçekmece Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Türk Edebiyatı Okumaları Mehmet Akif Ersoy’ adlı söyleşi, Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü akademisyen Necip Fazıl Kurt’un yaptığı söyleşinin konuğu Türkiye Yazarlar Birliği kurucularından Araştırmacı yazar D.Mehmet Doğan oldu. Doğan, Mehmet Akif’in sanat anlayışı, eserleri, milli mücadele dönemindeki yerini ve özel hayatı hakkındaki bilgileri, şairin önemli şiirlerinden kesitler sundu. .

 MİLLİ MÜCADELEDE AKİF’İN VERDİĞİ VAAZLAR ÖNEMLİYDİ

 Mehmet Akif’in hayatını anlatarak söyleşiye başlayan Mehmet Doğan, Akif’in milli mücadele dönemindeki önemine değindi. Doğan “Akif verdiği vaazlarda milli mücadele dönemine çok büyük katkı sağlamıştır. Özellikle Kastamonu’daki verdiği vaazların basımı yapılarak halka dağıtıldı. Mehmet Akif milli şairimiz olmakla birlikte aynı zamanda milli mücadelenin görünmez kahramanlarındandır.” dedi.

 ESERLERİ VE KİŞİLİĞİ İLE ÖLÜMSÜZ BİR KAHRAMAN

 Araştırmacı yazar Doğan, Akif’in öldükten sonra hala diri kaldığına, hala kalplerde yaşandığına dikkat çekerek; ”Akif 27 Aralı'kta öldü ama 28 Aralık tarihi onu sevenler için onun diriliş tarihi olmuştur. Onu sevenler eserlerini çoğaltıp onu öven yazılar yazdılar. 1940’lı yıllarda Safahat Latin harfleriyle yayınlandı ve Safahat şu anda Türk Edebiyatında en çok baskı yapan şiir kitabıdır. Böylece Mehmet Akif öldükten sonra eserleri ve kişiliği ile ölümsüz bir kahraman olmuştur.” diye konuştu.

 ONU HER KONUDA ANLAYIP YAŞATMALIYIZ

 Gelen konukların sorularını da yanıtlayan Doğan, Akif’in bizim için iyi bir örnek olduğunu ve onu her konuda anlayıp yaşatmamız gerektiğini söyledi. Doğan; ” Akif eserleri, fikirleri duruşu ile her zaman örnek alınması gereken bir şahsiyet. Mehmet Akif'i anlamak, esasen kendimizi, milletimizi, öz değerlerimizi tanımaktır. O günkü Türkiye'nin, Türk halkının tüm sıkıntılarını bizzat yaşayan, hisseden ve bunları aktaran Ersoy'u ölümünün 74. yılında rahmet ve minnetle anıyoruz.” diyerek söyleşisini tamamladı.

 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.