OSMANLI’DA SARAY SANATLARI

OSMANLI’DA SARAY SANATLARI
İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk İslam Sanatları Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Yard. Doç. Dr. Hilal Kazan, Küçükçekmece Belediyesi Geleneksel Sanatlar Akademisi öğrencileriyle bir araya geldi. Geleneksel Sanatlar Akademisi’nde gerçekleştirilen

Osmanlı Devleti’nde Saray sanatının ilk örneklerinin II.Murat döneminde görüldüğünü dile getiren akademisyen Hilal Kazan, Fatih Sultan Mehmet döneminde sultanın kütüphanesini oluşturacak bir ekibin oluşturulduğunu ve bu ekibin Baba Nakkaş önderliğinde kurulduğunu ifade etti.

SULTANIN KİTAPLARINI OLUŞTURURLARDI

Baba Nakkaş önderliğinde kurulan ekibin sultanın kitaplarını belirlediğini söyleyen Hilal Kazan, ‘ Bu ekibin en başında Kağıtçılar vardı. Gece gündüz çalışırlardı. Bunun dışında Cetvelkeşler, Müsavvirler, Mücellit ve Müzehhip  de bulunurdu. Bunlar da kitapları ciltler, resimler ve altınla işlerdi. Fatih Sultan Mehmet bilimsel kitaplara çok önem verirdi. O yüzden kütüphanesinde Kuran-ı Kerim, İslam tarihi kitaplarının yanında bolca tıp kitabı da vardı. “dedi.



KANUNİ DÖNEMİNDE SANAT DALLARI ÇOĞALDI

Hilal Kazan, saray sanatının Kanuni Sultan Süleyman döneminde daha sistemli bir hal aldığını ifade ettiği konuşmasında ise şunları söyledi:

“ O dönem sarayda Yavuz’un sürgün olarak gönderdiği sanatçılar vardı. Kanuni’nin isminin Kanuni olması sanat teşkilatını yeniden kurmasından da kaynaklanıyor. O dönemde Kanuni Sultan Süleyman,  Nakkaşhane’nin yanında, Okçular, Terziler, Çiniciler, Yaycılar, Kumaş Dokuyanlar, Kuyumcular, Amberineciler, Camcılar, Silahçılar gibi sanat topluluklarını da kurmuştur.”

Kazan, seminer sonunda öğrencilerin sorularını yanıtladı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.