Sanatçı Müzeyyen Senar hayatını kaybetti

Sanatçı Müzeyyen Senar hayatını kaybetti
İZMİR'deki Ege Üniversitesi Hastanesi'nde bir süredir zatürree tedavisi gören Türk Sanat Müziği'nin duayen ismi Müzeyyen Senar yaşamını yitirdi. Kısmi felç nedeniyle uzun süredir yürüyemeyen ve konuşamayan Senar İstanbul'da toprağa verilecek.


Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde Yokuşbaşı Mahallesi Bayram Sokak'ta kızı Feraye Işıl ve oğlu Ömer Işıl ile birlikte yaşayan Türk Sanat Müziği'nin efsane ismi 97 yaşındaki Müzeyyen Senar, bir ay önce özel ambulansla evinden alınıp, İzmir'in Urla İlçesi'ndeki Darüşşafaka Cemiyeti Urla Yaşam Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'ne getirildi. Bakım, tedavi ve yaşamını sürdüreceği üniteye yerleştirildi. Kızı Feraye Işıl o gün yaptığı açıklamada annesinin yaşı ve hastalığı nedeniyle bakım şartlarının ağırlaştığını belyirterek, "Sık sık doktora ve hastaneye götürüp getirmek onun için çok zor oluyordu. Daha rahat ortamda beş yıldızlı bir ortamda sağlık, bakım ve tedavilerinin devam etmesi için buraya getirdik. Ben de sıklıkla hep yanında olacağım" demişti.

BİR HAFTA SONRA HASTANEYE KALDIRILDI

Müzeyyen Senar, geçen 15 Ocak'ta rahatsızlanınca İzmir'deki Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Uzun süredir kısmı felç nedeniyle tekerlekli sandalyeye mahkum olan ve konuşamayan Senar tedavisinin ve kontrollerinin ardından tekrar Darüşşafaka Cemiyeti Urla Yaşam Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'ne götürüldü. Ancak Senar bir hafta önce rahatsızlanınca bu kez Ege Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırıldı ve Dahiliye Kliniği'nde tedaviye alındı. 

Zatürree tedavisi gören Türk Sanat Müziği'nin çınarı Müzeyyen Senar, bu sabah saatlerinde yaşamını yitirdi. Annelerinin ölümü sırasında hastanede bulunan kızı Feraye Işıl ile oğlu Ömer Işıl, bir süre sonra hastaneden ayrıldı.

İSTANBULDA TOPRAĞA VERİLECEK

Annesinin öldüğü bilgisini veren Müzeyyen Senar'ın kızı Feraye Işıl, "Bugün sabah saatlerinde yaşamını yitirdi. Çok üzgünüz. İstanbul'da son yolculuğuna uğurlayacağız" dedi. 

Ünlü sanatçı Müzeyyen Senar'ın 10 Şubat salı günü, İstanbul'daki Bebek Camii'nde öğleyin kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verileceği bildirildi.

MÜZEYYEN SENAR KİMDİR?

Bursa'nın Keles ilçesinde 1918 yılında doğan Müzeyyen Senar, müzik eğitimine, Anadolu Musiki Cemiyeti'nde , kemençe üstadı Kemal Niyazi Seyhun Bey ve udi Hayriye Hanım gözetiminde başladı. Güçlü bir sese sahip olan bu kız çocuğunun ünü yayıldıkça, hafız Sadettin Kaynak, Selahattin Pınar, Lem'i Atlı, Mustafa Nafiz Irmak gibi devrin önemli üstatları da ona dersler verdi, zamanın sevilen şarkılarının yanı sıra, kendi bestelerini de öğretip söylemesine yardımcı oldu. Kemal Niyazi Bey ile İstanbul Radyosu'nda şarkı söylemeye başlayan Senar, bu programla geniş kitlelere adını duyurdu. Senar'ı bu programda dinleyenler arasında, İstanbul'un en önemli müzikhollerinden biri olan 10. Yıl Belvü Gazinosu'nun sahibi İbrahim Dervişzâde de bulunuyordu ve gazinonun 1933 yılının yaz sezonunun yıldızlar programına Müzeyyen Senar'ı da aldı. Senar, sonraki yıllarda İstanbul'un başka ünlü gazinolarında da sahne aldı. Müzeyyen Senar'ın yeteneği, Cumhuriyet'in kurucusu ve Türk sanat müziğinin büyük hayranı Mustafa Kemal Atatürk'ün de ilgisini çekti ve sanatçı birçok kez onun huzurunda, özel meclislerinde şarkı okudu. 1938 yılında Ankara Radyosu'nun ilk yayınlarına katıldı ve 1941 yılına dek radyo aracılığıyla dinleyicileri ile buluşmayı sürdürdü. Türkiye'nin ünlü gazinolarında yaptığı başarılı sahne programları ve plak çalışmalarıyla Türk musikisine yeni bir soluk getiren Müzeyyen Senar, son sahne konserlerini 1983 yılında İstanbul Bebek Gazinosu'nda verdi. Bu tarihten sonra yalnızca ender anlarda, müzikli özel toplantılarda şarkı söyledi. Müzeyyen Senar 1998 yılında Devlet Sanatçısı seçildi.

2006'DA FELÇ GEÇİRDİ

26 Eylül 2006 tarihinde İzmir'deki evinde fenalaşan Müzeyyen Senar'ın beyin enfarktüsü geçirdiği ve vücudunun sol tarafının felç olduğu açıklandı. Beynindeki kan pıhtılaşması yüzünden felç olan sanatçı 2007'de İstanbul'daki Darüşşafaka'da Rehabilitasyon Merkezi'nde Nisan ayı başına kadar tedavi gördü. Bu tedavilerden sonra sol ayağının üzerine basabilmeye başladı. Sonrasında Bodrum'a yerleşen sanatçı, kızı Feraye Işıl ve oğlu Ömer Işıl ile birlikte yaşamaya başlmadı. Senar son olarak yaklaşık bir ay önce İzmir'deki, Darüşşafaka Cemiyeti Urla Yaşam Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'ne yerleştirilmişti.

CENAZESİ HASTANE MORGUNDAN ALINDI

İzmir'deki Ege Üniversitesi Hastanesi'nde bir süredir zatürree tedavisi gören ve bu sabah saatlerinde vefat eden Müzeyyen Senar'ın cenazesini almak üzere hastane morguna, oğlu Ömer Işıl ile aile dostları diş doktoru Sarper Gürol geldi. Ünlü sanatçının oğlu 70 yaşındaki Ömer Işıl, "Annemi, İstanbul Zincirlikuyu Mezarlığı'nda, annesinin kabrinin üzerine defnedeceğiz. Tören Bebek Camii'nde salı günü düzenlenecek. Çok üzgünüz" dedi.

Bu sırada gözyaşlarına hakim olamayan Ömer Işıl, daha sonra cenazeyi teslim aldı. Sarpel Gürol da "Acımız büyük, Allah rahmet eylesin" dedi.

Müzeyyen Senar'ın cenazesi, daha sonra Adnan Menderes Havalimanı'na götürüldü. Cenaze saat 13.00'te THY'ye ait uçakla İstanbul'a götürülecek.



MÜZEYYEN SENAR'IN CENAZESİ İSTANBUL'A GETİRİLDİ

TEDAVİ gördüğü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde hayatını kaybeden Türk Sanat Müziğinin dev ismi Müzeyyen Senar’ın cenazesi İstanbul’a getirildi. 

Türk Hava Yolları’na ait uçakla saat 13.50’de İzmir’den İstanbul’a getirilen Senar’ın cenazesi yakınları tarafından teslim alındı. Zatürre teşhisiyle hastaneye kaldırılan ve tedavi gördüğü hastanede hayata gözlerini yuman Müzeyyen Senar’ın cenazesi Salı günü öğle namazının ardından Bebek Cami’sinde kılınacak cenaze namazından sonra Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedilecek.


CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN MÜZEYYEN SENAR'IN VEFATIYLA İLGİLİ BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Türk Sanat Müziği sanatçısı Müzeyyen Senar'ın vefatı dolayısıyla mesaj yayınladı. Mesajda şöyle denildi.
"Kıymetli sanatçımız Müzeyyen Senar'ın vefatını derin bir teessürle öğrendim. Türk Sanat Müziği'nin saygıdeğer ismi Müzeyyen Senar, unutulmaz sesiyle vatandaşlarımızın gönlünde müstesna bir yer edinmiştir. Seslendirdiği eserlerle kültür ve sanat hayatımızda derin izler bırakan Senar, her zaman sevgi ve saygıyla yad edilecektir. Müzeyyen Senar'a Allah'tan rahmet niyaz ediyor, ailesine, sevenlerine ve sanat dünyamıza başsağlığı diliyorum "


KILIÇDAROĞLU: BÜYÜK BOŞLUK BIRAKAN ÖLÜM


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Müzeyyen Senar'ın ölümü nedeni ile bir mesaj yayımladı. Kılıçdaroğlu, yazılı olarak yaptığı açıklamasında Senar'ın ailesine ve sanat dünyasına başsağlığı dileyerek "Her ölüm erken ölümdür. Müzeyyen Senar gibi bir Cumhuriyet Divasının ölümü ayrıca yeri doldurulamayacak büyük, ama gerçekten çok büyük boşluk bırakan bir ölümdür. Şarkıları, duyguları yapayalnız, boynu bükük bırakan Müzeyyen Senar, Anadolu Musiki Cemiyeti'nde kemençe ve udi Hayriye Hanım gözetiminde başladığı, Sadettin Kaynak, Selahattin Pınar, Lemi Atlı, Mustafa Nafiz Irmak gibi üstatların dersleriyle zirveye yürürken, Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal'in sofrasına konuk oldu ve güzel sesiyle, şarkılarıyla Atatürk'ü mest etti. Bir çok kez konuk olduğu Atatürk'ün sofrasında ilk kez 'Üzme yetişir üzme firâkınla harabım'ı söyledi ve gece 'Estergon kal'ası bre dilber aman subaşı durak', 'Alişimin kaşları kara', 'Gide gide yârelerim delindi' ile sona erdi. Atatürk'e ilk söylediği 'Üzme yetişir üzme firâkınla harabım'ı eseriyle gönülleri fetheden Senar aramızdan ayrılırken hepimizi üzdü. Müzeyyen Senar'a rahmet, ailesi, kızı Feraye ve oğlu Ömer dahil olmak üzere Türk Sanat Müziği severlerine, sanat dünyamıza başsağlığı diliyorum" ifadelerini kullandı.
Tufan HAMARAT-İbrahim YILDIZ (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.