İlyas Öztekin

İlyas Öztekin

MACUN TÜPTEN ÇIKTI…

MACUN TÜPTEN ÇIKTI…

Hiç denediniz mi bilmem. Her gün kullandığınız diş macununu sıktıktan sonra ihtiyacınızdan fazlasını tekrar tüpe sokmaya çalıştığınızda bunu başarabildiniz mi?

Ömürlerinin büyük bölümünü kışlada dağda çadırda ordugâhta talimde siperde operasyonda mevzide geçiren, silaha sarılmış demiri tutan parmakları donmuş her an nereden nasıl geleceğini bilmediği serseri bir kurşuna hedef olmayı iliklerinde hisseden yanında vurulup düşen arkadaşının yarasına tütün basan üç beş gün önce çantasına koyduğu sardalye veya barbunya konservesi kuru ekmekle karnını doyuran yönü belirsiz bir kurşunla şehit düşen gazi olan üstündeki elbise ve potinle uyuyan bu topraklara ölümüne bağlı yüz binlerce assubayın dramı öyküsü son birkaç yıldır “POSTA GAZETESİNDE” yayınlanıyor.

Onlarca ekonomik ve sosyal sorunlar 60-70 yıllık hak mücadelesinde her on yılda bir yapılan darbelerle üniformalı egemenlerce ötelendi. Bu gün öne çıkan en önemli sorun özellikle emeklilerin ekonomik sorunlarıdır. 

Assubayların, en son rütbedeki maaşları 12 Eylül darbesinden önce yarbay maaşına denk gelen bir ücretken 12 Eylül darbesinden sonra üsteğmen maaşına indirgenmiştir.

Sosyal haklar sorumluluklar yargılama usulleri askeri ceza yasaları hep assubaylar aleyhine işletildi.

Bu gün egemenler değişti. Üniformasız egemenlerde 12 yıldır eski egemenlerin izinden gidiyor.

Ancak bu mağdur ve mazlum toplum artık uyandı. Birleşti 60-70 yaşındaki yüz binlere yakın insan ANKARA DA toplanıyor. Onların bir örgütü var. TEMAD.
Yıllardır sinema filmlerinden gazete köşe yazılarına, televizyonlardaki haber kanallarına kadar yazılı ve görsel medyada sorunlarını dile getirme olanağı bulamayan bu toplumun uğradığı haksızlıklar hukuksuzluklar TEMAD vasıtasıyla bu gün kamuoyuna mal edildi. 

Artık emekli kahvelerinde kışlalarda gelecekte meydanlarda toplanacak “tüpten çıkan macunlar”ın tüpe dönüşü mümkün olmayacaktır.

Ordunun birlik beraberliğini savaş gücünü moral ve motivasyonunu düşünenlerin, onları ateşe süreceklerin oturup vicdan muhasebesi yapmalarının günü gelmiştir.

Kamuda çalışan her meslek yüksek okulu mezunun başlatıldığı maaş derecesinin bir altından göreve başlatılan, halen görevdeki genel kurmay başkanının iki yıllık harb okulu mezunu iken veya lise mezunu olarak yedek sb.lıktan  muvazzaf olan yıllar önce ortaokul mezunu gümrük memuru iken jandarmaya devredilen ve subay yapılanlar,27 mayısta yzb.bnb.rütbesinde emekli edilen daha sonra “eminsu” diye dernek kuranlar dahil hepsinin intibakları yapılarak 4 yıllık harp okulu mezunu albayların aldığı maaş düzeyine getirilmişlerdir.Bu emsal bu örnek ortadayken 2 ve 3 dereceden emekli olan assubayların yıllardır verilen mücadeleye rağmen intibakları yapılmayıp açlığa terk edilmişlerdir.

Bir emekli albay tazminatlarla beraber 4500-5000 milyon maaş alırken ayni işi en ağır ve zor koşullarda yapan 2-3 dereceden emekli astsubay 1300-1500 Tl.maaş almaktadır.

Muvazzaf ve emekli assubayların binlerce sorunları var.Bu gün acil çözüm bekleyen ölmeden yaşamdan bir soluk huzur umudu taşıyan 2-3 derecedeki emeklilerin intibaklarının yapılması ve görev tazminatlarının hakkaniyet ilkesine uygun verilmesidir.
Posta gazetesine; TSK.de ki yüz binlerce assubayın çığlığına sesine yankı verdiği için teşekkür ediyorum.
                                                                      
                       
                                                                                                     
                                                                

Önceki ve Sonraki Yazılar
İlyas Öztekin Arşivi