Cumhuriyet’le yaşıyor

Cumhuriyet’le yaşıyor
Cumhuriyet Başyazarı İlhan Selçuk’un aramızdan ayrılışının birinci yılında Hacıbektaş’ta tören düzenlendi

 Türk basınının duayen isimlerinden Cumhuriyet Gazetesi eski imtiyaz sahibi, Anadolu aydınlanmacılığının lider isimlerinden İlhan Selçuk, ölümünün 1. yıldönümünde Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesindeki gömütü başında düzenlenen törenle anıldı.

Törene, Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, gazetemiz imtiyaz sahibi ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, Turhan Selçuk’un kızı Aslı Selçuk, gazetemiz ek yayınlardan sorumlu Yazı İşleri Müdürü Miyase İlknur, Türk halk müziği sanatçısı ve CHP İstanbul Milletvekili Sebahat Akkiraz, CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özpolat, eski CHP Nevşehir Milletvekili Cemal Seymen, Âşık Mahzuni Şerif’in eşi Fatma Mahzuni Şerif ile oğlu Ali Mahzuni Şerif ve çok sayıda yurttaş katıldı. Törene, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da çelenk yolladı.

Törende konuşan Orhan Erinç, Cumhuriyet gazetesi çalışanlarının İlhan Selçuk’un yolundan gitmeye devam edeceklerini belirterek “İlhan Selçuk’un öngördüğü Cumhuriyet, İlhan Abi’ye çok acılı süreç yaşatmıştır. Onun aramızdan ayrılmasının başlangıç noktası da kendisine uygulanan hem hukuk dışı hem de hoyratça uygulamalardır. Cumhuriyet çalışanları olarak buna yürekten ve mantığımızla inanmaktayız. İlhan Abi’ye verdiğimiz sözü, onun değerli Cumhuriyet gazetesinin okurlarının da destekleri ile yaşama geçirme konusundaki umudumuzu hiç eksik etmedik. İlhan Abi’nin maddi vücudu aramızdan ayrıldı ama düşünceleri, Cumhuriyet için koyduğu kurallar yaşamayı sürdürüyor” diye konuştu.

Ülkeye açılan aydınlık pencere

Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu da çağımızın en büyük Aydınlanmacılarından ve bilgelerinden biri olan İlhan Selçuk’un emperyalizmin karşısında halkın ve insanlığın barış ve dostluğu için savaşım veren bir Atatürkçü olduğunu söyledi. Aslı Selçuk da amcası İlhan Selçuk’un 1962 tarihli Cumhuriyet gazetesinde ilk yayımlanan yazısından alıntı yaparak başladığı konuşmasında, “Amcam ilk köşe yazısının bir cümlesinde ‘Atatürk’ün açtığı pencereden ışık düpedüz girer; Aklın ışığı’. İlhan Selçuk’un Türkiye’ye açtığı pencereden de adalet, Atatürkçülük, aydınlanma ve emek düpedüz girer. Yeğeni olmaktan onur duyduğum İlhan Amcama ve babama Babalar Günü olması nedeniyle de en derin sevgilerimi gönderiyorum, her ikisini de çok seviyorum” dedi. İz Bırakanlar Gömütlüğü’ndeki tören, İlhan Selçuk ve hemen yanında bulunan gazetemiz çizeri, kardeşi Turhan Selçuk’un gömütüne karanfillerin bırakılması ile sona erdi. Etkinlik, Hacıbektaş Veli Kültür Merkezi’nde devam etti. Burada Selçuk’un yaşamından özetlerin aktarıldığı belgesel etkinliğe katılanlarca izlendi. Daha sonra Sebahat Akkiraz, Selçuk’un çok sevdiği iki türkü seslendirdi. Anma etkinliği kapsamında Ali Rıza Selmanpakoğlu’nun oturum başkanlığını yaptığı, Orhan Erinç, gazetemiz yazarı Muzaffer İlhan Erdost ve Miyase İlknur’un konuşmacı olarak katıldığı, İlhan Selçuk’un çeşitli yönleriyle ele alındığı bir panel de düzenlendi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.