MUHALİF OLMAKLA İKTİDAR OLUNUR MU?

Salt“Karşı olmak”şeklindeki muhalefet çaresizliktir,çözüm önerememektir.Bu muhalefet araştırmaz,üretmez.Tembeldir,etkisizdir.Halktan yana programı ve halka dayalı örgütü olamadığı için de güçsüzdür.Güven vermez,gündem belirleyemez.Topluma vaadi yoktur.Dolayısıyla büyüyemez.

Bu nitelemeler bütünüyle ana muhalefetimizi anlatmıyorsa da o, bu söylenenlerin tam dışında değildir.Anamuhalefetin ülkemizdeki sosyo-politik ve ekonomik gelişmeleri doğru algılayamama,okuyamama sorunu yanında örgütlenme,dil,anlatım ve hitabet sorunu da var.Çünkü siyasetçinin ne anlattığı kadar nasıl anlattığı da önemlidir bizim gibi ülkelerde.

Ana muhalefet lideri çok kötü bir hatip değil belki.Ama rakibinin belagat gücü karşısında etkisiz kalıyor.Aradaki farkı kapatamasa da aza indirmesi gerekiyor.Bunun için uzmanlardan destek alması,konuşmasını yazılı olarak yapması, vurguya,tonlamaya dikkat etmesi,sözcükleri seçmesi,beden dilini iyi kullanması gerekiyor.O bunu yapmıyor.Yapmadığı sürece de gölgede kalıyor.

Ana muhalefet lideri,hükümetin uyguladığı gayrı milli politikalardan en çok zarar görenlerin örgütü TOBB’un 70. Mali Genel Kurulu’nda etkili bir konuşma yapması beklenirken, o bu imkanı kullanamadı.Ağır mali sorunlar yaşayan bu insanları,hükümetin yanlış uygulamalarına karşı çıkmak için yüreklendiremedi.Onlara moral ve cesaret aşılayamadı.Korkmamalarını söyledi ama bunun gerekçesi olarak Türkiye’de cumhuriyetin,demokrasinin olduğunu hatırlatması,sadece malumun ilanı oldu.Hiç etkisi olmadı.Ana muhalefet lideri TOBB üyelerine,”hükümetten korkmayın,çünkü Türkiye’de CHP var”diyemedi.Partisini sığınılacak liman olarak gösteremedi.

Bunu yapabilseydi orada kendisinden beklenen konuşmayı yapmış,birlik üyelerine moral,cesaret  vermiş olurdu.Ana muhalefet lideri TOBB üyelerini,”Türkiye’de Cumhuriyet var”diyerek iktidar korkusundan zerrece kurtaramazdı.Nitekim öyle oldu.Kendisini az sayıda üye alkışladı.Çünkü TOBB mensupları yaşadıkları ülkede nasıl bir cumhuriyet,nasıl bir demokrasi olduğunu biliyorlar,yaşayarak görüyorlardı.Ülkede Cumhuriyet şeklen olsa da,ona ruh ve can verenin,o cumhuriyeti eke kemiğe büründürenin ülkeyi yönetenler olduğunun farkındaydılar.

Bir ülkede yöneticiler ne kadar demokratsa,o ülkede o kadar demokrasi olduğunun bilincindeydi TOBB’lular.İran ‘da da Cumhuriyet vardı ama güven yoktu.Haksızlık,adaletsizlik,korku diz boyuydu.

CHP iktidar olmak istiyorsa eğer önce kendisinin de içselleştirdiği misyon adını değiştirerek muhalefet partisi değil,değişimci,devrimci parti olduğunu ilan etmelidir.Çünkü yapıcı olan değişimciliktir,devrimciliktir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Aydın Yavuz Arşivi