MÜSLÜMAN MÜSLÜMANA KARŞI

Ne kadar Müslüman ülke varsa o kadar Müslümanlık var sanki.Oysa ortada tek bir din,tek bir  kitap var.Buna karşın Katar’daki Müslümanlık’la Kuveyt’teki,Somali’deki Müslümanlık’la Yemen’deki,Suudi Arabistan’da yaşanan Vahabi Müslümanlığıyla Anadolu Müslümanlığı çok farklı.

Bizde türbe ve yatıra tapınma,fal ve büyü din sayılırken Arabistan’da bu hurafeler yasak.Hizbullah’ın Müslümanlık anlayışı El Kaide’ninkine hiç benzemiyor.Taliban Müslümanlığı günümüz medeniyetine ve kadına savaş açmışken,Mevlana tüm inanlığa kucak açıyor.İslam dünyasında bir hizbin dinsel doğrusuna öbürü yanlış diyor.Birinin ritüeli diğerininkinden çok ayrı.
Bu derin ayrılığın nedeni,her İslam ülkesinin İslamlığı kendine göre,kendi meşrebince yorumlaması mıdır yoksa sebep,mezhep farklılığı mıdır? Yahut da çıkarlar mıdır mezhep farklılıklarının  nedeni?
İslamiyet’in,her Müslüman toplumda faklı mezhepsel  ayrılıklar göstermesi,iktidar talebi olan bir inanç sistemi oluşundan kaynaklanıyor.Hangi sınıf veya zümre iktidar olmuşsa ya da olmayı istiyorsa, İslamiyet’i kendine göre yorumlamıştır.Siyasetini egemen kılmada dini hiç çekinmeden  kullanmıştır.Bu din ticareti,bu bezirganlık bugün de sürüyor.Kendini Sünni Müslüman olarak tanımlayan militan,din kardeşinin ciğerini söküp yiyebiliyor.İslam dünyasında bir Rönesans yaşanana dek bu yamyamlık süreceğe  benziyor.
İslam’da hizip dört halife döneminde başlamış,hiç hafiflemeden  günümüze dek gelmiştir.İslamiyet’in özellikle Şii ve Sünni yorumu arasındaki fark o kadar derinleştirilmiş ki,hangi ülkede hangi mezhep iktidar olmuşsa,o diğerini farklı dinin mensubu gibi görmüş,ezmiştir.Aynı dinin farklı yorumundakileri birbirlerine yaşama hakkı tanımamıştır.
Hz.Muhammed’den sonra 1400 yıldır süren mezhepsel kavga,aynı şiddetiyle hala sürüyor ne yazık ki.Bu ilkel-feodal anlayışı özellikle emperyalizm kışkırtmakta,barış ve sevgiyi emreden bir dinin farklı coğrafyadaki mensuplarını birbirine düşürerek çatıştırmaktadır.Her iki taraf “Allahu ekber” diyerek birbirinin kanını dökmekte ve aynı sada ile Allah’ın huzuruna da çıkmaktadırlar.
Emperyalizm dün olduğu gibi bugün de mezhep farklılıklarını kullanarak Müslümanlar’ı birbirleriyle çatıştırıyor.Dün bu oyuna gelerek din kardeşinin kanını dökenler bugün nasıl bilgisizlikle,bilinçsizlikle suçlanıyorsa bugün aynı tuzağa düşenler de yarın emperyalizmin piyonu olmakla suçlanacaklardır.
Tarih hep tekerrür edemez.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Aydın Yavuz Arşivi