Mehmet Mert

Mehmet Mert

Ne dedik ne oldu!

Ne dedik ne oldu!

Seçimlerden bir gün önce; Hürriyet yazarı yalçın Bayer’in köşesinde de yayınlanan; ‘Kim ne yapar’ yazımızda ne dediysek adeta o yaşandı.

Bu mesleği yaparken, yerelde beşinci seçimimiz genelde en az 7-8 seçimimizi de geride bırakırken bu son yazımız adeta referans niteliğinde oldu.

Hemen yazımızın başında Türkiye’nin en çok okunan köşe yazarlarından Yalçın Bayer ağabeyime köşesinde bize arada bir yer ayırdığı için sizlerin huzurunda bir kez daha teşekkür ediyorum.

Bakın ilçe ilçe ele alalım okuyun görün.

Aynı yazı üstelik;  http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/26106785.asp adresinde de yer almakta. Dileyen tıklasın okusun.

Bölgemizde bulunan sekiz ilçeyi yorumlamışız.

Bakın bakalım ilçe bazında ne yazdık ne oldu!

 

Silivri: CHP adayı Özcan Işıklar’ın yanında 2009 seçimlerindeki ekibinden hiç kimse kalmadı. AK Parti adayı Tahir Sert belki de kendi partililerinden çok Işıklar muhalifi CHP’lilerden destek alıyor. Ancak AK Parti’nin 17 Aralık sonrası tutumundan dolayı ülke genelinde ciddi puan kaybına uğrayacağını, Silivri’nin de bundan etkileneceğini ve Işıklar’ın  burada seçimi kazanacağını düşünüyorum, demişim.

Sonuç: CHP adayı Özcan Işıklar 43.806 oy ve %48,8 ile 38.235 oy ve %42,6  alan AK Parti adayı Tahir Sert’e karşı kazandı.         

 

Çatalca: Bölgemizde bazı ilçelerde iki parti değil üç partili bir yarış boy göstermekte. Çatalca’da bunlardan birisi. Açık söyleyeyim. Eğer İsmail İp (2009 seçimlerinde AK Parti adayıydı ve kaybetmişti) MHP’den aday olmasaydı seçim CHP adayı Cem Kara ve AK Parti adayı Savaş Barutçu arasında geçer ve kritik duruma bürünürdü. Ancak İp MHP’den aday olarak Cem Kara’nın işini biraz daha kolaylaştırdı.

Sonuç: CHP adayı Cem Kara 18.649 oy ve %44.30 oranla, AK Parti adayı Savaş Barutçu (4.949 %35.51) ile MHP adayı İsmail İp’i (7.365 %17.49) geride bıraktı.

 

Büyükçekmece: AK Parti’nin içinde bulunduğu 17 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu bu ilçede de ciddi tepki aldı. Şöyle ki; 17 Aralık öncesi Ak Parti bu ilçede açık ara öne geçecek durumdayken birden bire eridi ve ciddi puan kaybetti. Her ne kadar AK Parti bu ilçeye çok asılsa, her gün bir bakan, birkaç vekil ve İBB Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti adayı Av. Celal Babayiğit’e destek istese de bütün bu çabalar beşinci defa koltuğa talip olan CHP adayı Hasan Akgün’ü devirmeye yetmesi zor görünüyor.

Sonuç: Akgün 60.099 oy ve %47,6 oranla 56.893 oy ve %45 oranda kalan Babayiğit’e yaklaşık 4 bin oy fark atarak seçimleri tam beşinci defa kazandı.

 

Beylikdüzü: CHP’nin İstanbul’da en aktif ilçe örgütünü oluşturan Ekrem İmamoğlu AK Parti adayı ve mevcut belediye başkanı Yusuf  Uzun’u çok zorluyor. Beylikdüzü’nün siyasi yapısı sol görüşlü insanlardan oluşsa da daha önceki belde belediyesi seçimlerinde de ilçe olduktan sonra da bu durum bir türlü seçimlere yansımıyordu ve sol adaylar kendi içlerindeki kavgalardan dolayı seçimleri kaybediyorlardı. Bu defa da iç çekişmeler var ancak CHP adayı İmamoğlu bu çekişmelere rağmen seçimleri almaya çok yakın duruyor…

Sonuç: İmamoğlu 76.034oy ve %50.8 oranla 59.310 oy ve %39,6 oranda kalan Yusuf Uzun’a yaklaşık 17 bin oy fark atarak CHP’ye İstanbul’da yeni bir ilçe kazandırmayı başardı.

 

Esenyurt: Esenyurt’un kurucu belediye başkanı Dr. Gürbüz Çapan en son belediye başkanlığını kaybettiğinde 2004 yılında ilçenin 101.860 seçmeni varmış. Kullanılan 72.239 oy; AK PARTİ: 41.922, SHP: 28.444, DSP: 14.828, CHP: 6.937, GP: 2.681 olarak dağılmış. SHP, CHP ve DSP toplamda 50 bin oy alırken 42 bin oyla AK Parti seçimleri kazanmış. Şimdi tam 411 bin seçmen var. Aradan geçen sürede şehrin yapısı çok değişti. AK Parti adayı Necmi Kadıoğlu partinin bölgedeki en güçlü ismi. CHP adayı Çetin Çapan ise arkasına partisinin, ağabeyinin ve Esenyurt’ta mağdur olanların gücünü alarak seçimlerden zaferle çıkmak istiyor. Burada HDP’nin alacağı oylar seçimlerde belirleyici olacaktır.

Sonuç: Kadıoğlu 161.267oy ve %47 oranla 118.931oy ve %34,7 oranda kalan Çetin Çapan’a  yaklaşık 42 bin oy fark atarak seçimleri 3. Defa kazandı.

 

Avcılar: Avcılar’da Beylikdüzü gibi sol potansiyeli yüksek seçmenlerin yaşadığı kent olma özelliği taşımakta. Bu yüzden CHP adayı Dr. Handan Toprak avantajlı gibi duruyor. AK Parti adayı Bayram Şenocak da partisinin tam desteğini alarak başarılı bir seçim çalışması sürdürüyor. Bazı kesimler göçmenlerin CHP’ye oy vermeyerek seçimi kaybetmesine neden olacaklarını söylerken ben ise şu soruyu soruyorum. Peki ama gözmenler kime oy verecek? Bu sorunun cevabını biraz düşünerek verdiğinizde CHP’yi yine şanslı görebiliyorsunuz.

Sonuç: Handan Toprak 103.845 oy ve %44 oranla 95.619 ve %40,6 oranda kalan Bayrak Şenocak’a yaklaşık 8 bin oy fark atarak seçimleri kazandı.

 

Küçükçekmece: Küçükçekmece’de tıpkı Çatalca gibi MHP’nin güçlü olduğu ilçelerden birisi. MHP adayı Muharrem Yıldız ciddi bir seçim kampanyası sürdürüyor. AK Parti adayı Temel Karadeniz ise bir taraftan belediye başkanı Aziz Yeniay için yapılan eleştirilere cevap verirken diğer taraftan Yeniay’dan daha yüksek oy almayı hedefliyor. CHP adayı Gökan Gümüşdağ’ın en güvendiği özellik ise ilçede Rumelili seçmenlerin fazla olması. Bu ilçede favori AK Parti, plase CHP sürpriz ise MHP gibi duruyor.

Sonuç: Temel Karadeniz 184.879 oy ve %42 oranla 174.835oy ve %39.7 oranda kalan Gökan Gümüşdağ’a yaklaşık 10 bin oy fark atarak seçimleri kazandı.       

 

Başakşehir: CHP adayı Özgür Karabat inanılmaz başarılı bir seçim kampanyası sürdürüyor. Özellikle cemaat oylarının çok olduğu bu ilçede AK Parti adayı mevcut başkan Mevlüt Uysal aslında ilk döneminde başarısız bir grafik sergilese de partisi tarafından yine aday yapıldı. Ancak; Avcılar, Beylikdüzü, Silivri, Çatalca ve Büyükçekmeec’de ağırlıklı olarak sol düşünceli seçmenlerin yaşadığını nasıl rahatça söylüyorsak burada da tam tersini söylemek durumdayız. Bakalım bu duruma rağmen CHP adayı Özgür Karabat seçimlerden zaferle çıkabilecek mi?

Sonuç: Mevcut belediye başkanı ve AK Parti adayı Mevlüt Uysal 92.186 oy ve %50 oranla 62.368 ve %34 oranda kalan örgütün desteklediği CHP adayı Özgür Karabat’a yaklaşık 30 bin oy fark atarak seçimleri kazandı.

 

 twitter.com/MehmetMert1

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Mert Arşivi