Hasan Hınıslı

Hasan Hınıslı

Ordunun Beyleri(!)

Herkes görevini yapacak en fazlada halkın yurdun güvenlik görevinde olanlar bu işe dikkat etmeli. Geçmişte sırtını devlete dayamak isteyen iş adamları veya devletle kavgadan çekinen her ne kadar demokrat sivil anlayışa inansa da Askerin gücünden çekinen, sokak ağzıyla ise “tırsan” işadamları kendilerini emekli generallerle sıkı fıkı göstererek güvencede hisseder yada o generallerin nüfuzundan askeriyeyle ilişiği olan bir takım işleri garantilerlerdi.

O dönemler Yönetim Kurulu üyeliklerinde ve üst düzey yönetiminde Emekli Genarallerin yer aldığı holdingler arasında; Nergis Holding, Yaşar Holding, Profilo Holding, Sabancı Holding, Doğuş Holding, Park Holding, Alarko Holding, Profilo Holding, Koç Holding ve HEMA Holding.

Peki, Bu Holdingler hangi vasıflarından dolayı bu generallere, iş vermişler? Ya korkudan, ya da nasıl olsa bu ülkenin sahibi askerler, bizde askere yakın olalım diye!

Holdinglerin üst düzey yönetimine giren paşaların büyük bölümünün ya Faşist 12 Eylül darbesinin ya da 28 Şubat post modern darbesinin ünlü isimleri olması dikkat çekiyor. İşte holdinglerde görev yapan emekli paşaların listesi:

Hangi paşa nerede iş tutar?

Teoman Koman: Jandarma eski Genel Komutanı olan Koman, Nergis Holding'te uzun süre yönetim kurulu üyeliği yaptı. 

Muhittin Fisunoğlu: Kara Kuvvetleri eski Komutanı olan Fisunoğlu emekli olduktan sonra batık bankalardan Sümerbank'ta yönetim kurulu üyeliği görevine getirildi. Fisunoğlu hakkında Sümerbank yönetim kurulu üyeliği nedeniyle İstanbul DGM tarafından dava açıldı.

Vural Beyazıt: Emekli orgeneral Beyazıt, MİGROS'ta da yönetim kurulu üyeliği yaptı. 

Kemal Yavuz: Harp Akademileri eski Komutanı olan emekli Korgeneral Kemal Yavuz, emekli olduktan sonra MARET'te yönetim kurulu üyeliği görevine getirildi. 

Ahmet Çörekçi: Hava Kuvvetleri eski Komutanı olan Çörekçi, Park Holding'in sahibi Turgay Ciner'in HAVAŞ'ında yönetim kurulu üyeliğini yaptı. Çörekçi kamuoyundan gelen tepkiler üzerine HAVAŞ'taki görevinden istifa etmişti.

Güven Erkaya: Deniz Kuvvetleri eski Komutanı Erkaya, vefat ettiği tarihe kadar Koç Üniversitesi mütevelli heyeti üyeliği yaptı. Erkaya, Mesut Yılmaz'a da danışmanlık yaptı. 

Doğu Aktulga: Bir dönem Ege Ordu Komutanlığı yapan Aktulga, Dalan'ın sahibi olduğu İstek Vakfı'nın kurduğu Yeditepe Üniversitesi'nde uzun sure mütevelli heyeti üyeliği yaptı. 

Bülent Ulusu: 12 Eylül darbesinin ardından darbeciler tarafından başbakanlığa getirilen Bülent Ulusu da, tıpkı Doğu Aktulga gibi Yeditepe Üniversitesi'nde mütevelli heyeti üyeliği yaptı. Ulusu aynı zamanda AKSA Holding yönetim kurulu üyeliği görevinde de bulundu.

Süreyya Yüksel: 12 Eylül sonrasında Ege Ordu Komutanlığı yapan Orgeneral Süreyya Yüksel, emekli olduktan sonra Yaşar Holding'te danışman unvanıyla görev yapmaya başladı. 

İsmail Hakkı Akansel: 2. Ordu Komutanı'yken emekli olan Orgeneral İsmail Hakkı Akansel, PETKİM'de danışma kurulu üyesi olarak görev yaptı.

Halil Sözer: 1983-1986 yılları arasında Hava Kuvvetleri Komutanlığı yapan, 1986 senesinde de emekli olan Sözer, Borusan Holding'de yönetim kurulu üyeliği yaptı.

Sabri Deliç: Profilo Holding'in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olan Deliç, bir süre Maltepe Üniversitesi'nde de mütevelli heyet üyeliği yaptı.

İbrahim Şenocak: Orgeneral İbrahim Şenocak emekli olduktan sonra bankacılığa soyundu. Şenocak, Etibank Dinç Bilgin'e devredilmeden önce bankanın yönetim kurulu başkanlığını yapıyordu.

Servet Bilgi: Orgeneral rütbesinde emekli olan Servet Bilgi, emekli olduktan sonra PTT Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinde bulundu. Bilgi, PTT'deki görevinin ardından, BEKO A.Ş. yönetim kurulu üyeliği yaptı.
Org. Adnan Ersöz (İşbankası Yönetim Kurulu Üyesi)
Org. Faik Türün (Umumi Mağazalar Yönetim Kur. Üyesi)
Org. Vecihi Akın (AKSİGORTA Yönetim Kurulu Üyesi)
Org. Doğan Özgöçmen (Yapı Kredi Bankası Yönetim Kur. Üyesi)
Org. Suat Aktulga (LASSA)
Org. Şeref Akıncı (Doğuş Holding Yönetim Kurulu Üyesi)
Org. Kemalettin Eken (Şekerbank Turizm Yönetim Kur. Üyesi)
Org. Nazif Oka (Hema Holding Yönetim Kur. Üyesi)
Biz sadece sembolik olarak bazı Or Generalleri yazabildik, daha birçok Kor, Tüm ve Tuğ Generalin yanı sıra yüzlerce Albayı vs sıralamak mümkün!

Yarın; Ordunun Hamalları.

Arşiv

 


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hasan Hınıslı Arşivi