"AKP sözcüleri projelerimizden rahatsız"

"AKP sözcüleri projelerimizden rahatsız"
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, AKP sözcülerinin, CHP'nin açıkladığı projeler nedeniyle çok rahatsız olduklarını dile getirerek, "Kendi projelerini, programlarını açıklamak yerine sürekli CHP'nin açıkladığı projelerle ilgili olarak yorumlarda bul
CHP Merkez Yönetim Kurulu, (MYK) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında parti genel merkezinde toplandı. MYK Sözcüsü ve Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil'in rahatsızlığı dolayısıyla toplantıya ilişkin açıklamayı Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak yaptı. Libya'da yaşamını yitiren Yunus Emre Çelik'e Allah'tan rahmet, ailesine de başsağlığı dileyen Öztrak, MYK toplantısında Libya'daki gelişmeler ve gelişmelerin Türkiye'ye etkisini konuştuklarını belirtti. 2010 yılında Türkiye'nin Libya'ya ihracatının 1.9 milyar dolar olduğunu ve bu rakamın, toplam ihracatın yüzde 1.7'sini oluşturduğunu anımsatan Öztrak, Libya'da 60 milyon dolara ulaşan Türk sermayesinin olduğunu, 114 Türk şirketinde 25 bin Türkiye vatandaşının çalıştığını kaydederek "Öncelikle bizim orada 25 bin çalışanımızın can güvenliğinin sağlanması, gerekiyorsa onların Türkiye'ye sağ salim getirilmesi en önemli önceliğimiz, Hükümet'ten bunu bekliyoruz" dedi.

Öztrak, Libya'daki 114 Türk müteahhitlik şirketinin faaliyetlerinin etkilenmemesi için Hükümet'in önlem almasını beklediklerini bildirdi.


Kılıçdaroğlu İngiltere'ye gidiyor

MYK toplantısında örgütsel gelişmelerin de değerlendirildiğini aktaran Öztrak, istifalar dolayısıyla boşalan ve yeni seçimin yapıldığı bazı ilçe ve il başkanlıkları konusunda bilgi verildiğini dile getirdi. CHP'nin seçim stratejisi ve seçim beyannamesinin hazırlıkları ile ilgili araştırmaların da MYK'da sunulduğunu söyleyen Öztrak, Kılıçdaroğlu'nun bu hafta sonu yapacağı Afyonkarahisar, İzmir ve Eskişehir gezilerine ilişkin bilgi verdi. Buna göre, Kılıçdaroğlu 25 Şubat Cuma günü Afyonkarahisar'da olacak. 26 Şubat Cumartesi günü İzmir'in Ödemiş ilçesinde "Tarım Mitingi" yapacak, 27 Şubat Pazar günü de Eskişehir'de partiye katılım töreninde rozet takacak.

Öztrak, Kılıçdaroğlu'nun 28 Şubat-3 Mart tarihleri arasında İngiliz İşçi Partisi'nin davetlisi olarak İngiltere'yi ziyaret edeceğini açıkladı. Kılıçdaroğlu, başta İngiliz İşçi Partisi Genel Başkanı Ed Miliband olmak üzere partinin yöneticileriyle görüşecek, Financial Times, the Economist, Bloomberg ve BBC'ye mülakatlar verecek, London School of Economics'de bir konuşma yapacak. Kılıçdaroğlu, ayrıca AB'den sorumlu Bakan David Livington ile de bir araya gelecek, daha sonra Chattam House'ta bir konferansa katılacak, Oxford Üniversitesi'nde de bir konuşma yapacak.

Öztrak, Kılıçdaroğlu'nun, 5-6 Mart'ta Almanya'da "Göçün 50. Yılında Emek Şenliği"ne katılacağını bildirdi.

"AKP sözcüleri projelerimizden rahatsız"

Açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Öztrak, "Hükümet'in Libya'yla ilgili aldığı önlemleri yetersiz mi buluyorsunuz, hangi ek önlemler alınmalı?" sorusu üzerine Libya'daki krizin, Türk ekonomisine etkisinin olabileceğine dikkat çekerek "Bunun ekonomiye olan etkilerinin mutlaka hafife alınmaması lazım. Bu konuda Hükümet'i uyarmak istedik. Yine orada tabii çok büyük bir şey, 25 bin yurttaşımız çalışıyor. Bunların da sağ salim yurda getirilmesi konusunun takipçisi olduğumuzun altını çizmek istedik" dedi.

Öztrak, AKP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli'nin, CHP'nin Aile Sigortası projesini eleştirirken "CHP'nin hesabı yanlış" demesini ve Kılıçdaroğlu için kullandığı "Krizdaroğlu" ifadesini de değerlendirirken "Sayın Gedikli'nin açıklamaları gerçekten çok yakışıksız bir üslup içinde yapılmış. Ve yine şunu görüyoruz: AKP sözcüleri bizim açıklamakta olduğumuz projeler nedeniyle çok rahatsızlar. Kendi projelerini, programlarını açıklamak yerine sürekli CHP'nin açıkladığı projelerle ilgili olarak yorumlarda bulunuyorlar" diye konuştu.

AKP'nin elinde tüm devlet imkanlarının olmasına karşın Türkiye'nin ufkunu açacak bir proje açıklamadığını, CHP'nin projelerinden de rahatsızlık duyduğunu söyleyen Öztrak, "Burada iki şey kullanıyorlar: Bunlardan birisi 2001 krizinin hayaleti. Bir de sürekli bizim rakamlarımızla ilgili olarak parazit yaratmaya çalışıyorlar" dedi.


"AKP'nin korkutmacaları temelsizdir"

2001 krizinin çıkmasının ardından krizi yönetmek amacıyla gelen ekibin ikinci adamı olduğunu kaydeden dönemin Hazine Müsteşarı Öztrak, şöyle konuştu:
"O dönemde Türkiye'de kriz çıktıktan sonra çok ciddi, sağlam temeller atılmıştır. Ve bugün AKP'nin 'Biz olmazsak faizler şöyle olur, büyüme böyle olur' gibi birtakım korkutmacaları aslında temelsizdir. Çünkü yapı değişmiştir. Ama bundan sonra faizler patlamaz, döviz öyle olağanüstü yüksek noktalara gitmese bile 2008-2009 yıllarında yaşadığımız gibi çok ciddi daralmalar, işsizlikler olabilir ekonomide. Bugün bütün dünyada da aşağı yukarı kriz bu şekilde yaşanmıştır."

Öztrak, Başbakan Erdoğan'ın, yaşanan son ekonomik krizle ilgili "Krizi iyi yönettik, kriz bizi teğet geçti" açıklamaları yaptığını anımsatarak "Siz 150 tane ekonomi içinde kriz döneminde en hızlı daralan 14. ekonomi oldunuz mu olmadınız mı? Siz, 150 ekonomi içinde kriz döneminde işsizliği en fazla artan 6. ekonomi oldunuz mu, olmadınız mı? Bütün bunlar ortadayken bu kriz bizi nasıl teğet geçti diyebiliyorsunuz?" diye sordu.

CHP projelerini açıkladıkça AKP yetkililerinin de bazı gerçekleri açıklamaya başladıklarını ifade eden Öztrak, Başbakan'ın Aile Sigortası ile ilgili açıklama yaparken "Türkiye'de 12 milyon 500 bin işsiz diyorlar. Aslında bu kayıtlıdır, bunun bir de kayıtdışısı var" dediğini kaydetti. Öztrak, AKP'nin 1 yıllık iktidarı döneminde Türkiye'de yoksul sayısının 818 bin arttığını, ekonominin daraldığını ve işsizliğin arttığını dile getirerek "Sonra da çıkacaksınız, 'Biz gidersek ortalık birbirine girer' diyeceksiniz. Bunu söyleme hakları yok" dedi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Gedikli'nin, çiftçinin kullandığı mazottan vergi alınmamasını öngören projelerine eleştiri getirirken mazottan alınan vergi olarak akaryakıttan ve doğalgazdan alınan toplam vergi rakamını verdiğini kaydeden Öztrak, Türkiye'de kullanılan mazotun sadece 3 milyar 200 milyon litresinin çiftçi tarafından kullanıldığını, buradaki verginin alınmaması durumunda maliyetin 5.8 milyar TL olacağını dile getirdi. Verilen 550 milyon TL'lik mazot desteği de düşüldüğünde maliyetin 5.3 milyar TL olacağını söyleyen Öztrak, bu durumda dahi çiftçiye verilen desteğin, Hükümet'in kendi çıkardığı kanunda öngörülen milli gelirin yüzde 1'inin altında kalacağını vurguladı.


"Parayı ailenin reisi olarak gördüğümüz kadına vereceğiz"

Hükümet'in kanuna uymayarak 2004'ten bu yana her çiftçi ailesinin 7 bin 294 TL'sini "gasp ettiğini" söyleyen Öztrak, Aile Sigortası'yla ilgili olarak Gedikli'nin yaptığı "Dünyada hiçbir yerde nakdi destek yapılmaz, ayni destekler yapılır" açıklamasına da yanıt verirken "Sayın Gedikli bu sosyal desteklerin dünyada nasıl yapıldığını açsın, araştırsın, baksın ve görsün. Çünkü bazı konularda kendisi gerçekten bilgi sahibi olmadan fikir sahibi" dedi.

Öztrak, AKP'nin, Aile Sigortası projesinden rahatsız olmasının ardında kaynak meselesinin olmadığını dile getirerek "Bunun arkasında AKP'nin yoksulları böyle taşlı topraklı kömürü dağıtarak, makarna dağıtarak, yağ dağıtarak kendi arka bahçesi haline getirme çabası var. Biz bunu yapmayacağız. Bu hakkı vatandaşımıza vereceğiz. Bu yağın da kömürün de en iyisini alacak parayı ailenin reisi olarak gördüğümüz, bütçenin başı olarak gördüğümüz kadının eline vereceğiz" diye konuştu.

Öztrak, bir soru üzerine yarınki CHP Parti Meclisi toplantısında örgütlerle ilgili konuların konuşulacağını ve ayrıca affını isteyen bazı eski üyelerin partiye geri dönüşlerinin görüşüleceğini açıkladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.