AKP'nin istediği senaryo

AKP'nin istediği senaryo
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, 'İki partili Meclis istiyorum' sözlerinin altından, MHP'nin barajı aşamaması durumunda AKP'nin oy arttırmasa bile 2007 seçimlerine göre 50 milletvekili daha fazla sayıyla gelme hesapları çıktı.
AKP’de yapılan seçimlere yönelik bir çalışma, MHP’nin alacağı sonuçların iktidar partisinin hesaplarının ana unsurunu oluşturduğunu ortaya koydu. Çalışma, MHP’nin yüzde 10 barajını aşamayıp parlamento dışı kalması durumunda 2007 seçimlerinde çıkardığı 71 milletvekilinin partiler arasında nasıl dağılacağının hesaplamalarına dayandırıldı.

Buna göre, illerin çoğunluğunda birinci, kalan illerde de ikinci olan AKP bu dağılımda aslan payını alacak. Çalışmaya göre MHP’nin 71 milletvekilinden yaklaşık 50’sini AKP alacak. AKP, 2007’deki oylarını tekrar etse bile 341 olan milletvekili sayısını 400’lere yaklaştırmış olacak. Çalışmada, CHP’nin baraj altında kalması durumunda MHP’den bir miktar oy alabileceği, ancak milletvekili sayısının çok sınırlı olabileceği yorumunu içeriyor.

Çalışmaya göre, AKP’nin baraja katılan MHP’den İstanbul’da 5, Ankara’da 3, Bursa’da 3, Adana, Aydın, Antalya, Hatay, Manisa, Mersin, Osmaniye ve Konya’da 2, Afyonkarahisar, Balıkesir, Çanakkale, Çankırı, Denizli, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Isparta, Kars, Kayseri, Kırşehir, Kütahya, Kocaeli, Kahramanmaraş, Ordu, Samsun, Sakarya, Tokat, Tekirdağ, Kırıkkale, Yozgat’ta 1’er milletvekilini alacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.