AKP’nin ‘torbası’ tamam

AKP’nin ‘torbası’ tamam
‘Torba yasa tasarısı’ kapsamına giren afların süresi 5 ay genişlerken Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e ‘katmerli af’ çıktı

AKP hükümetini “iğneden ipliğe af” getiren, çalışma yaşamından, alkollü içki sınırlamasına, kamu bankalarının genel müdürlüklerinin İstanbul’a taşınmasına kadar, hemen her alanda düzenleme içeren tartışmalı “torba yasa tasarısı”, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan kapsamı genişletilerek kabul edildi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaklaşık 1 aylık süreçte kabul edilen “torba yasa tasarısı” kapsamına giren süresi kapsamı 5 ay genişletildi. Tasarıda, 31 Temmuz 2010 tarihine kadarki kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması öngörülürken, komisyonda yapılan değişiklikle, bu süre 31 Aralık 2010’a kadar uzatıldı. Tasarıyla getirilen bazı düzenlemeler şöyle:

Gökçek’e katmerli af: Borçların yeniden yapılandırılması için “uzlaşma” yoluna gitmeyen büyükşehir belediyelerinin borçları da tasarı kapsamına alındı. Böylece, BOTAŞ borçları hariç, 4.4 milyar lirayla Türkiye’nin “en borçlu” belediyesi olan Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin borçları da yeniden yapılandırma kapsamına girdi. Büyükşehir Belediyesi Yasası çerçevesinde uzlaşmaya girmeyen belediyelerin, borç ve alacaklarının takas ve mahsup edilmesi kabul edildi.

İçki sınırlaması yasada: İnternet üzerinden alkollü içki satışına kesin yasak getirilirken, tüketiciler bakkaldan, büfeden, telefonla alkollü içki siparş edemeyecek. Tüketicilere, internet, televizyon, faks ve telefon gibi elektronik ticaret araçları ya da posta yolu ile sipariş yapmak üzere satış sistemi kuranlara 20 bin liradan 100 bin liraya kadar para cezası öngörülüyor.

Memura sürgün yolu: Memurlar, kamu yararı ve hizmet gerekleri sebebiyle ihtiyaç duyulması halinde kurumlarınca Devlet Personel Başkanlığı’nın (DPB) uygun görüşü alınarak, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında 6 aya kadar geçici süreli olarak görevlendirilebilecek.

Ankara boşalıyor: Vakıfbank, BDDK ve SPK’nin merkezleri İstanbul’a taşınacak.

Kamu yöneticisi de “özelleşiyor”: Bazı üst düzey kamu görevlerine yapılacak atamalarda, özel sektörde geçen hizmet süresi de dikkate alınacak. Buna göre, Başbakanlık ve bakanlıkların bağlı ve ilgili kuruluşlarının müsteşar ve müsteşar yardımcıları ile en üst konumundaki genel müdür ve başkan kadrolarına atamalarda, özel kurumlarda ve serbest olarak çalışılan süre de dikkate alınacak.

Doğum izni: Erken doğum yapan çalışanlar, doğum öncesinden kalan izinlerini, doğum sonrasına aktarabilecek.

Af kapsamı: 31 Aralık 2010 tarihine kadar olan ödenmemiş vergiler, trafik cezaları, idari para cezaları, gümrük vergileri, sigorta primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, damga vergisi, özel işlem vergisi, eğitime katkı payı, belediyelerin su bedeli alacakları, büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerinin su ve atık su bedeline ilişkin alacakları yeniden yapılandırma kapsamında olacak. Bu kamu alacaklarının ödenmemiş kısımları, TEFE/ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak yeniden hesaplanacak. Borcun ödenmesi halinde, vergi cezalarından ve buna bağlı gecikme zamlarının tahsilinden vazgeçilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.