Ankara'da bunlar konuşuluyor

Ankara'da bunlar konuşuluyor
Ankara'da bunlar konuşuluyor..... CHP Kurultayı’nda ‘genel başkanlık’ seçimi de olabilir!

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Aralık ayında yapılması planlanan ve Parti Meclisi’nin (PM) yenileneceği seçimli kurultayda, gündeme genel başkanlık seçimini de koyabileceği belirtildi. Kılıçdaroğlu’nun güven tazelemek isteyebileceği, Deniz Baykal ve Önder Sav ayrışması olarak görünen cepheleşmeye de böylelikle son verebileceği ifade edildi. CHP MYK, bugün saat 13.00’de Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanacak. Toplantının ana gündem maddesinin “kurultay.” Toplantıda, kurultay tarihinin netleşmesi ve önümüzdeki birkaç gün içinde kurultay kararının açıklanması durumunda 3 Aralık Cuma günü yapılması planlanan PM’nin de yapılmasına gerek olmadığı ifade edildi.
Kılıçdaroğlu’nun açmazı

CHP’de liste konusundaki kararı ise il başkanları verecek. Geçtiğimiz günlerde İl başkanlarına yönelik gerçekleştirilen, ancak kamuoyuna açıklanmayan ankette eğilimin “çarşaf liste” yönünde olduğu belirtiliyor. Kılıçdaroğlu, liderlik koltuğuna oturduğu Mayıs 2010 tarihinden bu yana sürekli “parti içi demokrasi” ve bu bağlamda “çarşaf liste” vurgusu yapıyor. Kılıçdaroğlu’nun bu söylemlerinden dolayı kurultayda istediği parti yönetimini blok listeyle sunması, parti içinde rahatsızlık yaratabileceği belirtiliyor. Çünkü çarşaf listede yönetimi, kurultay iradesi belirliyor. Blok listede ise genel başkanın hazırladığı tek liste delege oyuna sunuluyor. Kılıçdaroğlu’nu çarşaf liste konusunda düşündüren konunun ise, Deniz Baykal ve Önder Sav ekiplerinin, yeni PM’de yer almak için delege düzeyinde kulis yapması.

‘Çizik operasyonu’

Kılıçdaroğlu’na, “ana gövdenin” kendi ekibinden oluşması, ancak Baykal ve Sav cephesinden isimlerin de PM listesinde yer alması” yönünde öneriler gittiği konuşuluyor. CHP liderinin partide “birlik” görüntüsününe önem verdiği, ancak genel seçimler öncesi PM’de yeniden ayrışma yaşanmasını istemediği de vurgulanıyor. Bu nedenle Kılıçdaroğlu’nun bu ekiplere kontenjan hakkı tanımayabileceği de öne sürülüyor. Kılıçdaroğlu’nun PM’yi tamamen kendi isimlerinden oluşturarak, Baykal ve Sav ekiplerini dışlaması ve blok liste ile seçime gitmesi durumunda, muhaliflerin, kurultayda “çarşaf liste” ile yönetimin belirlenmesi yönünde önerge verilebileceği ve “çizik operasyonu” yaşanabileceği ifade ediliyor. Tüzüğe göre, kurultay gündeminde çalışma raporunun okunmasına ve görüşülmesine geçilmeden önce, delegelerin onda birinin imzasıyla önerge verilebiliyor. Önergenin kurultay üye tam sayısının salt çoğunluğunun kararı ile kabul edilmesi durumunda, parti yönetimi çarşaf liste ile belirlenebiliyor. Çarşaf listede, tüm adaylar listede yer alıyor, en fazla alınan oy sırasına göre yönetim belirleniyor. Bu durumda, isimleri kurultay iradesi belirliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.