Arınç, Fener Rum Patrikhanesi'nde

Arınç, Fener Rum Patrikhanesi'nde
Fener Rum Patrikhanesi'ne giden Arınç'ı kapıda Patrikhane görevlileri karşıladı.Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Fener Rum Patrikhanesi'ni ziyaret etti.

Sabah 09:00'da patrikhaneye gelen Arınç, Fener Rum Patriği Bartholomeos tarafından karşılandı. İkili yaklaşık 1 saat başbaşa görüştü. Görüşmenin ardından Arınç ve Bartholomeos basın mensuplarının karşısına çıktı. Patrikhaneyi ilk kez ziyaret ettiğini belirten Arınç, ziyaretinin iki sebebi olduğunu söyledi. İlk sebep olarak yeni yıl kutlamasını gösteren Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ziyaretinin ikinci sebebinin geçen yıl Büyükada'da yapılan toplantıda patriğe ziyaret sözü vermesi olduğunu söyledi.

BU GÖRÜŞMELERİ ZAMAN ZAMAN YAPIYORUZ

Vakıflar konusu ve farklı inanç gruplarının Türkiye'de daha huzurlu, daha mutlu yaşaması için sorumlu bir makamda bulunduğunu belirten Arınç, "Cemaat vakıflarının, hastanelerin, okulların pek çok ihtiyaçları, talepleri olabilir. Bunları hukuk çerçevesinde karşılamak için hem hem de Vakıflar Meclisine üye olan arkadaşımızla zaman zaman görüşmelere yapıyoruz " diye konuştu.

ANAYASA MAHKEMESİ ONAY VERDİ

Yurttaş olarak ülkemizde tüm haklara sahip olan kurumların mensuplarınnın mutluluk içinde yaşamalarının herkesin dileği olduğunu söyleyen Arınç, "Yeni vakıflar konununuyla çok önemli düzenlemeler yapıldı. Bu düzenlemeler çercevesinde hakları vermek zorundayız. Bu konuda siyasi irademiz güçlüdür. Yeni vakıflar kanununu için CHP'nin Anayasa Mahkemesine yaptığı başvuru reddedilmiştir. Vakıflar kanunundaki yeni düzenlemeler, Anayasa Mahkemesininin denetiminden olumlu olarak geçmiştir. Yüzlerce yıldır bu topraklarda yaşayan vatandaşlarımızın haklı taleplerini yerine getirmeyi hükümet olarak görev sayıyoruz "şeklinde konuştu.

Patrikle yaptığı görüşmede bazı güncel konuların gündeme geldiğini söyleyen Arınç, "Bu konuları yeni kanunumuz ve gerekiyorsa yeni yapılacak düzenlemelerle hukuk noktasında karşılamaya çalışacağız" dedi.

 BARTHOLOMEOS: TABİKİ RUHBAN OKULUMUZUN AÇILMASINI BEKLİYORUZ.

Fener Rum Patriği Bartholomeos ziyaretten duyduğu memniyeti dile getirererek şu şekilde konuştu: Sayın Bakanımıza son zamanlarda yapılan açılımlardan dolayı teşekkür ettik. Bu açılımlar aslında Rumlara, Ermenilere veya Musevilere karşı değil demokrasiye yönelik açılımlardır. Türkiye'nin daha da batılılaşması istikametinde yapılan açılımlardır. Bunun için bütün Türkiyeliler sevinmelidir. Biz azınlık olarak, patrikhane olmarak başbakanımıza ve vakıflardan sorumlu olan sayın Arınç'a özellikle müteşekkiriz. Bunu dile getirdik. Bazı beklentilerimizi dile getirdik. Yeni kanun cemaatlere bazı yeni imkanlar sağlamaktadır. Yüzde 100 tatminkar olmamasına rağmen, biz bu hususta da daha yeni ve ileri adımlar bekliyoruz. Tabiki Ruhban okulumuzun açılmasını bekliyoruz.

Okulun kapatılmasının 40. yıldönümü olduğunu hatırlatan Bartholomeos," İnşallah hükümetimiz bu konuda da iyi niyetini gerçekleştirmiş olacaktır" şeklinde konuştu. Bartholomeos ayrıca Partikhanesine bağlı yurtdışında yaşayan yüksekm rütbeli din adamlarına Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verilmesine değinerek bu konuda Başbakan Erdoğan'a teşekkür etti.

HUKUK NEYSE ONUN GEREĞİ YAPILACAKTIR

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç görüşmede somut taleplerin gündeme gelip gelmediği şeklindeki bir soruyu da şu şekilde yanıtladı: "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı çerçevesinde, hak neyse onları tanımaya, vermeye bu konudaki ihtilafları çözmeye çalışıyoruz. Cemaat konularıyla ilgili olarak pek çok konu var. Mesela Ruhban okulu gibi, yetimhane gibi buralarda önümüzdeki kanun ve hukuk çerçevesi içinde vakıfların veya kişilerin sorununa hukuk açısından yaklaşıyoruz. Mesela yetimhane konusunda kendiliğinden birşey vermiş veya tanımış değiliz. Hukukun gereği yapılmıştır. Hem AİHM hem de yerel mahkelerimizin kararları bu yetimhanenin Patrikhaneye tapu olarak aidiyetini göstermiştir. Bizim buna direnmemiz, bunu farklı şekilde yorumlamamız mümkün olmamıştır. Hukuk neyse onun gereği yapılacaktır"

VERİLECEK İMKANDA BÜTÜN İMKANLARIMIZI ZORLAYACAĞIZ

Diğer konularda da çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Arınç, "Önümüzde Arayasa Mahkemesi kararları var. Bizim engel olarak gördüğümüz konular var. Onları da aşacağız. Hukukun gereği hakların hak sahibine verilmesini gerektiriyor. Verilemeyecek bir noktadaysa bu mümkün değil diyeceğiz. Ama verilecek imkanda bütün imkanlarımızı zorlayacağız. Biz ülkemizde farklı inanç gruplarının haklarında ne varsa bunların hepsini gönlümüzün ferağlığıyla tanıyacağız. Bundan hiç kimsenin endişesi olmasın. Ama şuanda önümüzde somut bir konu var. Biz de şu konuda bu kararı verdik diyemem" diye konuştu.

Arınç Mısır'da kiliseye yönelik bombalı saldırıyı da kınayarak, "Çok feci bir olay. İnsanlık dışı bir olay, masum insanların katledilmesini ben insanım diyen kimse kabul edemez" şeklinde konuştu.

Arınç'ın ziyarete resmi makam aracı yerine plakasının harf grubu "AK" olan bir otomobille gelmesi dikkat çekti

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.