'Bir tek terörist bile yakalanıp iade edilmemiş'

'Bir tek terörist bile yakalanıp iade edilmemiş'
CHP Bursa Milletvekili Onur Öymen'in, "Bir tek PKK'lı bugüne kadar yakalanıp Türkiye'ye iade edildi mi Avrupa'dan" sorusuna İçişleri Bakanlığı yetkililerinin, "Hayır, bir tek kişi iade edilmemiştir" yanıtını verdiği ortaya çıktı.
CHP Bursa Milletvekili Onur Öymen'in, "Bir tek PKK'lı bugüne kadar yakalanıp Türkiye'ye iade edildi mi Avrupa'dan" sorusuna İçişleri Bakanlığı yetkililerinin, "Hayır, bir tek kişi iade edilmemiştir" yanıtını verdiği ortaya çıktı.

Meclis'in gündeminde yaklaşık 5 yıldır bekleyen Avrupa Konseyi Terörizmin Önlenmesi Sözleşmesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı, Genel Kurul'da hafta içinde kabul edildi.

CHP Bursa Milletvekili Onur Öymen, söz konusu sözleşmenin, 28 Ağustos 2006 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından Meclis'e sevk edildiğini belirterek, "Maalesef, geçen dönem bitene kadar Meclis'in gündemine alınamamıştır. Yeni dönemde 27 Eylül 2007 tarihinde yüce Meclis'e sevk edilmesine rağmen, bugüne kadar Meclis'in gündemine gelmemiştir" dedi. Bunu büyük bir ihmal olarak gördüklerine işaret eden Öymen, "Terörle mücadele bu kadar önemliyse, terörle mücadelede uluslararası işbirliği bu kadar önemliyse, bu sözleşme gerçekten Türkiye için önemliyse niçin dört sene geciktiniz" diye sordu.

Brüksel'de katıldıkları Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki Karma Parlamento Komisyonu toplantıda, "Bir tek PKK'lı bugüne kadar yakalanıp Türkiye'ye iade edildi mi Avrupa'dan" sorusuna İçişleri Bakanlığı yetkililerinin, "Hayır, bir tek kişi iade edilmemiştir" yanıtı verdiğini belirten Öymen, şöyle dedi:
"Kendilerine bir soru sorduk, bizim İçişleri Bakanlığı yetkililerimize, dedik ki: 'Şimdiye kadar Avrupa Birliği ülkelerinde terör suçu işleyip de Türkiye'de yakalananlardan kaç tanesini Avrupa Birliğine iade ettik?' Cevap: 'Hepsini iade ettik. Avrupa ülkeleri vatandaşı ne kadar terörist yakaladıysak Türkiye'de, hepsini iade ettik, iş birliğimizin gereği budur.' İkinci bir soru sorduk: 'Peki, Türk vatandaşı olup da Avrupa Birliğinde yakalanan teröristlerden kaç tanesini Avrupa Birliği ülkeleri Türkiye'ye iade etmiştir?' Cevap sizi şaşırtmayacaktır: 'Sıfır.' Bir tek teröristi Avrupa'da yakalayıp bugüne kadar Türkiye'ye iade etmiş değillerdir."

"Bir tek PKK'lı bugüne kadar yakalanıp Türkiye'ye iade edildi mi Avrupa'dan?" sorusunu sorduklarını vurgulayan Öymen, "Bize cevap verdiler, resmen, toplantıda, İçişleri Bakanlığımız yetkilileri, 'Hayır, bir tek kişi iade edilmemiştir' dediler. Bunu son derece üzüntü verici bir durum olarak görüyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.