CHP 40 ilde ön seçim yapacak

CHP 40 ilde ön seçim yapacak
Kılıçdaroğlu, ön seçimle ilgili ısrarlı sorular üzerine, genel seçimlerde milletvekili adaylarını yaklaşık 40 ilde üye bazın ön seçimle belirleyeceklerini söyledi. Kılıçdaroğlu, "Ağırlıklı olarak ön seçim yapılmasından yanayız. Bütün illerde olacak anlamı

Denizli ziyaretini sürdüren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, genel seçimlerde milletvekili adaylarını yaklaşık 40 ilde üye bazında ön seçimle belirleyeceklerini söyledi.

Esnaf Sarayı’nda konuşan Kılıçdaroğlu, üye bazında ön seçim yapılacak illerin henüz belirlenmediğini ancak bazı illerde hem ön seçim hem kamuoyu anketiyle adayları belirleyeceklerini belirtti. İktidara gelmeleri halinde, çalışan emeklilerden kesilen yüzde 15’lik kesintiyi ve sosyal güvenlik destekleme primini, 4C ve kamuda taşeronlaşmayı kaldıracaklarını söyledi.

Esnaf Sarayı’nda yaklaşık 500 esnaf ve sanatkara seslenen Kemal Kılıçdaroğlu’na Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Musa Çelikkol esnafın sorunlarını içeren 13 maddelik dosyayı verdi. AKP iktidarı döneminde esnafın perişan olduğunu, esnafı yok ettiğini belirten kılıçdaroğlu, "Esnafı güçlendireceğiz diye iktidar olanlar esnafı yok ettiler. Bunu kendi hayatınızdan görüyorsanız, o zaman sizin sonunuzu hazırlayan siyasal iktidarı sorgulamanız lazım. Beraber sorgulamamız lazım. Bazı alanlar hiç kalmadı. Kamyoncular depolarında mazot değil yağ yakıyor. Taksi şöförleri memnun değil. Bu tablo hoş bir tablo değil. Esnafın çok sorunu var. Esnaf çalışır primini öder, emekli aylığıyla geçinmesi mümkün değil. Çalışmaya devam edeceksen aylıktan yüzde 15 kesinti yapılır. Hükümet bunu yüzde 40 yapmıştı. Biz Anayasa Mahkemesi’ne gittik. Çok yüksek dedik, mahkeme iptal etti. Başbakan, her şey için Anayasa Mahkemesi’ne gittiğimizi söylüyor. Vatandaşın hakkını korumak için Anayasa Mahkemesi’ne gitmeyelim mi? Yüzde 15 için de gittik daha karar çıkmadı. Size söz, iktidarımızda sosyal güvenlik destek primini tamamen kaldıracağız. Olmayacak böyle. Emekli yaşını 65’e çıkarmışsın, verdiğin para belli, bir de kesinti yapmak doğru mu. Kişi emekli aylığını hak etmişse onu alacaktır" diye konuştu.

AKP Hükümeti’nin iktidarı boyunca dört kez af çıkardığını, birinin de yolda olduğuna dikkati çeken Kılıçdaroğlu, "Niye dört kez af çıkıyor. Affın çıkması doğru mudur, yanlış mıdır? Demek ki, hükümetin öyle bir ekonomik politikası var ki, esnaf vergisini primini ödeyemeyecek noktaya geliyor. En sonunda, "Af kanunu çıkarayım’ diyorsun. Mevcut iktidarı size havale ediyorum. "Biraz daha ezilmemiz lazım’ diyorsanız, gidin oy verin. Ama, "Artık yeter, bizi yok ediyorlar’ diyorsanız o başka. Bizim esnafla geçmişte aramız pek iyi olmadı. Yeteri kadar size gelmedik, bizi suçlayabilirsiniz. Ama yeni bir CHP anlayışı var. Sizin ayağınıza geliyoruz. Bütün samimiyetimizle geliyoruz" dedi.

"YENİ BİR KULVARA GİRMEK LAZIM"

Türkiye’nin yeni bir kulvara girmesi gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, "Artık Türkiye’nin yeni bir kulvara girmesi lazım. Vatandaş, sokakta telefonla konuşmaktan çekiniyorsa, Türkiye’de bir sorun var demektir. Öyle cil?lanan tablolara inanmayın. Türkiye kalkındı sözlerine de inanmayın. 12 milyon 715 bin yoksul var bu ülkede. Hiçbir şeye inanmıyorsanız, kendi halinize bakın. Eskiden daha mı iyidiniz, daha mı kötüsünüz. Denizli’de kaç fabrika kapandı? Parlak lafları doğru değil. Doğru olan bizim kendi yaşantımız. İsterim, herkes zengin olsun. Hepimiz çalışacağız, üreteceğiz, hepimiz kazanacağız. Bir dönem doğrudan gelir desteği vardı, ekmezseniz verilirdi. Ekersen vermiyorum. Şimdi bu hale geldik, tarımı batırdık" diye konuştu.

"İKTİDAR, İNANÇ ÜZERİNDEN ŞİYASET YAPIYOR"

Denizli’nin kan kaybettiğini, şapkasını önüne koyup düşünmesi gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, iktidarın inanç üzerinden siyaset yaptığını ileri sürdü. İnanç üzerinden siyasetin en tehlikeli şey olduğunu vurgulayan Kılıçdaüroğlu, "Kim bilebilir insanın Allah’la ilişkisini. Kim bu manevi duyguya dışarıdan müdahale edebilir. Onu bizim ölçme şansımız yok. Bu siyasete malzeme ediliyor. Vatandaşın kafası karıştırılıyor. Kim dini siyasete alet ediyorsa, bilin ki müslümanlığa en büyük hakareti o yapıyor. İnançlara saygılıyız, başımızın üzerinde yeri var ama siyasetin konusu değil" dedi.

"BAŞBAKAN EKONOMİYİ BİLMİYOR"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomiyi bilmediğini ileri süren Kılıçdaroğlu, "Bir evde bir huzur için herkesin karnının doyması lazım. Yönümüzü halka döndük, size döndük. Bize güvenin, itimat edin. Bu ülkede temiz siyaset olsun, halkına namusluca hesap verenler gelsin iktidara. Neyimiz eksik? Onlardan daha iyi yaparız. Hesabı kitabı onlardan daha iyi biliriz. Biz çalışacağız, bizim insanımız çalışacak. Güvenle yola çıkacağız. Bu ülkede halkın iktidarında bir tek kişi bile gelecek endişesi duymayacak. Aile sigortasını getireceğiz. Bu ülkede kaynak var. Adam gibi kullanırsan, adam gibi yönetirsen. Bu tür yardım yapan 14 yardım kuruluşu var. Ne yapıyor bunlar. 14 kuruluşun bütçesini topladık, nasıl yardım yaptığını hesapladık. 12 dairesi olana yeşil kart veren var. Bu ülkede para, kaynak var. Bedava kömür dağıtıyorlar. Güzel, yoksulsan ver. Erzurum’a gittik. Doğalgaz var ama Erzurum’u göremezsiniz. Kalitesiz kömür verildiği için. Erzurumlu doğalgaz olduğu halde kalitesiz kömürü yakıyor. Bedava kömür dağıtacağına doğalgazı bedava ver, kirlilik olmasın. Kullanmadığımız doğalgaz karşılığında İran’a 1 milyar 600 milyon dolar para ödedik. Kimin parası bu. Fakir, fukara milletin parası değil mi? Adam gibi adam olursan, ülkeni, insanını seversen bu ülkede kaynak var. Yeter ki adam gibi kullan" dedi.

Kılıçdaroğlu, ön seçimle ilgili ısrarlı sorular üzerine, genel seçimlerde milletvekili adaylarını yaklaşık 40 ilde üye bazın ön seçimle belirleyeceklerini söyledi. Kılıçdaroğlu, "Ağırlıklı olarak ön seçim yapılmasından yanayız. Bütün illerde olacak anlamında değil. Özellikle bazı illerde ön seçimle yapmanız mümkün değil. Bazı illerde bütün üyelerin katılımıyla ön seçim yapacağız. Bazı yerlerde eğilim, bazı yerlerde hem eğilim, hem kamuoyu yoklaması yapacağız" diye konuştu.

"DENİZ FENERİ DAVASININ TAKİPÇİSİYİZ"

Kılıçdaroğlu, ’Deniz Feneri Davası’nı sonuna kadar takip edeceklerini belirterek; "Deniz Feneri Davası’nı sonuna kadar takip edeceğiz. Almanya’da, dava sonuçlanma aşamasına geldi. Türkiye’de h?l? dava açılamadı. Bu yargının ne kadar siyasal baskı altında olduğunu gösteriyor. Almanya’da dava açılıyor, ama Türkiye’den hala ses seda yok. Asıl failleri Başbakan koruyor. Savcı ifade alacak yasa çıkardılar, başbakan izin verirse ifadeleri alınabilecek. Dokunulmazlıklar kalksın derken ek dokunulmazlıklar getirildi. Ama aşacağız bunu, demokratik yollarla aşacağız. Bu ülkeyi kirlilikten temizleyeceğiz. Bunu elbirliğiyle yapalım" diyerek destek istedi.

Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı da bütçe ve kaynak konusunda televizyon programına davet etti. Kılıçdaroğlu, "Kaç kez Başakan’ı televizyona çıkmaya davet ettim. Ama gelemez. Bir adamın cesaret sahibi olması için bilgi sahibi olması lazım. Başbakan’a bir marj daha veriyorum. Başbakan güvendiği adamları alsın yanına ben tek başıma çıkacağım" dedi. Başbakan’ın, esnafların alışveriş merkezleriyle ilgili eleştirilerine, "Sizde birleşin alışveriş merkezi kurun" yanıtı verdiğini söyleyerek, "Bunu söylemek esnafla dalga geçmek demektir" dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.