CHP: Faşist yargı sistemine direnin

CHP: Faşist yargı sistemine direnin
CHP, yargıda yeniden yapılanma tasarılarına ‘Hitler dönemi’ benzetmesi yaparak, yurttaşları direnme haklarını kullanmaya çağırdı. Anayasa ve Adalet komisyonlarının CHP’li üyeleri ile birlikte basın toplantısı düzenleyen CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi, “B

 CHP, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay ile ilgili yasa tasarılarının Nazi iktidarı dönemi yargı yapılanmasıile benzer olduğunu bildirerek yurttaşlara baskıya ve faşizme karşı direnme hakkını kullanmaları çağrısında bulundu.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, dün Anayasa ve Adalet komisyonlarının CHPli üyeleri ile düzenlediği basın toplantısında yüksek yargı organlarıyla ilgili düzenlemeler içeren tasarılar konusunda değerlendirmeler yaptı. Hamzaçebi, Bu tasarılarla AKP yüksek yargıya hâkim olacaktır. Endişeliyiz. Toplumu bu konuda dikkatli olmaya davet ediyoruz açıklamasını yaptı. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart da, Anayasa ve Adalet komisyonlarının CHPli üyelerinin hazırladığı ortak açıklamayı okudu. Bu açıklamada artık AKPnin derin devletinin inşa edildiğini, devlet yönetiminde kritik görevlerde kamu görevlisi değil, partinin-cemaatlerin memurlarının bulunduğuvurgularken benim memurum, benim müsteşarım, benim bakanımdöneminden sonrabenim yargıcımdöneminin hayata geçirilmek istenildiğinin altını çizildi.

Açıklamada ayrıca şu görüşlere yer verildi: Bugün için Yargıtay ve Danıştaya egemen olamayan siyasi iktidar, Yargıtay ve Danıştayı Anayasa Mahkemesi aracılığıyla ezmek ve etkisiz kılmak istemektedir. İktidar, doğrudan kendisine tabi olan Anayasa Mahkemesi yoluyla, 2011 seçimleri sonrası planladığı yeni anayasa düzenlemesiyle, hukuk ve demokrasiye nihai darbeyi vurmayı amaçlamaktadır. İktidar, devleti ele geçirdikten sonra artık bu kurumlar, faşizmin demir pençesini oluşturan faşist yargı kurumlarına dönüşürler.

Nazi iktidarı döneminde davaların yüksek mahkemeden alınarak yeni kurulan halk mahkemelerine aktarıldığına dikkat çekilirken Hitlerin Mahkemelerinde meslekten gelme 4 yargıç vardır. Diğer 5 yargıç ise SSlerden ve ordudan seçilmişlerdi. Naziler, yüksek mahkeme yargıçlarının kendi kontrolleri altındaki kurumlardan seçilmesini sağlıyorlardı. AKP bunu daha da ileri götürüyor. Sadece yüksek mahkemeleri değil, ilk derece mahkemelerinde de bunu başarıyor. Faşist yargı işte böyle adım adım oluşur. Yurttaşları bu açık ve yakın tehlikeye karşı uyarıyor, anayasal ve meşru zemin içinde toplumsal haklarını kullanmalarının zorunluluğunu dile getiriyoruzdenildi.

Komisyonda kavga

TBMM Anayasa Komisyonunda, Anayasa Mahkemesinin yeniden yapılandırılmasına ilişkin tasarı, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçekin de önerisi ile alt komisyona sevk edildi. Görüşmelerde CHP ve MHPliler tasarıyı sert bir dille eleştirdi. CHPli İsa Gök, Bu bir karşıdevrim sürecinin son noktasıdır. Bunu böyle getirdiğinizde, halka direnme hakkı doğar, mahalle mahalle, sokak sokak direnme hakkı doğardiye konuştu. Gökün sözlerine AKP Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş, Senin yetkin Silivriye kadar, yüzsüzlük yapmadiye karşılık verdi. Gök de Yüzsüz olan sizsinizdedi.

Çiçek de, anayasa değişikliğine milletin karar verdiğini belirterek Millet bunu kabul ettikten sonra herkesin, milletten hiza, mesafe alması lazımdedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.