CHP’li üyeler istifa etti
Komisyon dün saat 13.00’te toplandı. Tasarının birinci maddesi, CHP ve MHP milletvekillerinin eleştirileri ve usul tartışmaları nedeniyle 5 saatte geçebildi. CHP’li Halil Ünlütepe 130 önerge verdi. İyimaya ile tartışan CHP’li Ali Rıza Öztürk’ün tansiyonu 17’ye 9’a çıktı. Sağlık ekibi çağırılırken CHP’li Halil Ünlütepe, “İnsaf böyle bir çalışma olur mu? Bunun sorumlusu sizsiniz Sayın Başkan” dedi. Yemek arasından sonra Ak Parti saat 20.00’de konuşma süresini lehte ve aleyhte 5’er dakika, her milletvekilinin vereceği önerge sayısını birle sınırlayan önerge verdi. CHP ve MHP, içtüzüğe aykırı olduğu, parlamentonun teamüllerinin bozulduğu, faşist uygulama yapıldığı gerekçesiyle önergeye karşı çıktı. Ünlütepe, “Sayın Başkan, bu kadar faşişt bir uygulamaya nasıl izin vereceksiniz? Bu parti diktatörlüğünün işaretidir. Biz Hükümet’in askeri değiliz. Tarih sizi affetsin. Komisyondan ayrılırız” diyerek, istifanın işaretini verdi. CHP’liler, önergenin kabul edilmesi üzerine parti yönetimiyle temasa geçtiler.
Talimat Kılıçdaroğlu’ndan
Tasarının 6’ncı maddesi görüşülürken söz alan CHP’li Ünlütepe şunları söyledi: “Parlamento tarihinde belki ilk kez bir siyasi parti grubu olarak komisyondan istifa ediyoruz. Gerçek sine-i millet olan Meclis’te yer alacağız. Üyelik bazında değil, CHP kurumsal kimliğiyle şu andan itibaren Adalet Komisyonu’ndaki uygulamayı protesto etmek, hakkın hukukun sağlanması için görevlerimizi bırakıyoruz. Eğer bir siyasi parti grubu komple tüm üyeleriyle bir komisyonu boşaltırsa, o siyasi parti grubu burada yeniden yer alıncaya kadar çalışamaz. Ama sizin hukuk anlayışınız farklı.” İstifa talimatının CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan geldiği bildirildi. Ünlütepe, kendisi ve Ali İhsan Köktürk, Turgut Dibek, Rahmi Güner, Ali Rıza Öztürk’ün istifa dilekçelerini İyimaya’ya ve TBMM Başkanlığı’na sundu.
Çalışmalar sürdü
MHP’li Osman Ertuğrul da CHP’li üyelerin ardından çalışma koşulları kalmadığı gerekçesiyle önce komisyondan ayrıldı, sonra geri döndü. Başkan İyimaya, Anayasa, içtüzük ve parlamento hukuku gereği çalışmaya devam kararı verildiğini açıkladı. Tekrar komisyona gelen Ünlütepe, CHP’nin yeni üyeleri belirleninceye ve TBMM’den gelecek yanıta kadar çalışma yapılmasının hukuka aykırı olduğunu savundu. İyimaya, “O konuyu sonuçlandırdık” dedi ve çalışmaları sürdürdü.
Tasarı kabul edildi
Tasarı komisyonda tartışmalı görüşme maratonunun ardından iktidar partisinin oylarıyla kabul edildi. Yargıtay ve Danıştay’da daire sayısını artıran tasarı Adli Tıp Kurumu’nda döner sermaye ödemelerini de düzenliyor. Tasarıya göre, Yargıtay’da 32 olan daire sayısı 38’e, Danıştay’da 13 olan daire sayısı 15’e çıkarılacak. Buna göre, Danıştay, 14’ü dava, biri idari daire olmak üzere 15 daireden oluşacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.