CHP’nin yeni genel başkanı kim olsun!

CHP’nin yeni genel başkanı kim olsun!
CHP’nin yeni genel başkanı kim olacak.. ODA TV yorumladı... İşte o yorum...

Kim nasıl çalışma yürütüyor

Meclis Kulisi olarak muhalefet partilerinden CHP için özel bir çalışma yaptık. 1 Kasım seçimi sonrası, her seçim sonrası olduğu gibi “alınan sonuç başarı mı, istifa edilsin, kurultay toplansın” sözlerini hemen duyar olduk. Bu sefer, CHP’nin Şubat 2016’da Kurultay toplayacak olması, sürecin daha sakin yürümesine neden olsa da kulis çalışmaları son hız devam ediyor.


BALBAY

Balbay’ın Genel Başkanlık için ilk işareti vermesi, kulislerde şaşkınlık yaratmışa benziyor. Yine de konuştuğumuz CHP’lilerin önemli bir kısmı, Balbay’ın Türkiye’yi gezdiğini, tabanda karşılığı olduğunu ve bir süredir yönetim anlamında rahatsızlıkları bulunduğunu, bu çıkışı beklediklerini söylüyorlar. Ama; Balbay’ın Genel Başkan olma olasılığının düşük tutulduğunu iddia edenler de var.


ORAN


Umut Oran, herkesin beklediği adaylardan biriydi. Hem milletvekilliği adayı yapılmadığı süreçten mağduriyeti var, hem de seçimde bir başarısızlık olduğunu düşünerek yola çıkıyor. Erken davranıp adaylığını açıklamasının ise ileride belirecek ittifak tekliflerinin önünü almakta etkili olacağı sanılıyor. Başka bir ifadeyle Oran’ın, Kılıçdaroğlu muhaliflerinin etrafında toplanması hedefi söz konusu. Görüşmelerini de bu yönde yapıyor.


İNCE

Muharrem İnce, zaten potansiyel Genel Başkan adayıydı. Yalnız, bu sefer bir farkla. İnce, geçen seçimde Önder Sav ekibinin desteğini arkasına almıştı. O dönem bu desteğin kerhen olduğunu söyleyenlerin sayısı oldukça fazlaydı. İnce, yine aynı desteği alabilecek mi bilinmiyor. Keza Önder Sav ekibi hariç diğer tüm muhalif olacak ekiplerle görüşmelerini sürdürüyor. Oralardan alacağı işaretlere göre, daha net bir harekete girişeceği konuşuluyor. Çok fazla açıklama yapmama nedeni de buna bağlanıyor. İnce, son günlerde özellikle parti içindeki Alevilerin desteğini almak için bir çaba sarf ediyor ve Aleviler üzerinde etkili olabilecek isimlerle görüşmeler yapıyor.


FEYZİOĞLU

Söylemeden geçmeyelim, Önder Sav ekibinin desteğini almak için adayların çalışmalar yaptığı en çok edindiğimiz bilgiler arasında. Bu isimlerden bir diğeri de Metin Feyzioğlu. İsmi daha önce sıklıkla Genel Başkan adaylığı için anılan Metin Feyzioğlu’nun, yakın bir zamanda adaylık için açıklama yapması bekleniyor. Yalnız, 7 Haziran sonrası kimi partililerce zamansız olarak adlandırılan çıkışı nedeniyle, kendisine ilgiye dair şüpheler var. Kulislerden edindiğimiz izlenim bu.


ÖZKAN

Ve Tuncay Özkan… Özkan’ın adı daha önce birçok kez CHP Genel Başkanlığı’nda geçmişti. Ancak Tuncay Özkan’ın 1 Kasım seçimleri sonrası Kurultay’da Genel Başkanlığa aday olmayacağı gibi, herhangi bir aday için çalışma yapmayı düşünmediği de gelen bilgiler arasında.


ERDOĞDU VE CİHANER

Yine daha önce Genel Başkanlık konusunda ismi anılan Aykut Erdoğdu’ya ilişkin yaptığımız kulis araştırmasında, bu konuda nabız yokladığı; ama, yoğun bir çalışmaya girmediği ileri sürülüyor. İlhan Cihaner’in ise görüşmeler yaptığı; ama, bu görüşmelerin içinde Grup Başkanvekilliği adaylığı ve Kurultay’a dönük planların konuşulduğuna dair duyumlarımız oldu.


KOCASAKAL

Partiye kısa süre önce üye olan Ümit Kocasakal’ın Kurultay’a hazırlanması konusunda baskılar olduğunu öğrendik. Yalnız Kocasakal’ın bu taleplere henüz net yanıt vermediği duyumlarımız arasında. Genel Başkan’a yakın kaynaklardan ise Kocasakal’a, Kılıçdaroğlu tarafından görev verileceği ve hatta kendisinin, ulusalcı kanadın bir anlamda temsilcisi olabileceğine dair dedikodular duyduk. 

ÖYMEN

CHP eski Parti Meclisi Üyesi Örsan K. Öymen'e de Genel Başkanlık için tabandan talep ve beklentiler olduğu öğrenildi. Ancak Öymen'in bu konuda henüz verilmiş bir kararı olmadığı ve bu talepleri değerlendirme aşamasında olduğu konuşuluyor.


KILIÇDAROĞLU’NUN PLANI

Normalde, muhalif adaylardan daha sert ve net açıklamalar beklerken şu an bunun fazla görülmeme nedeni olarak, Şubat Ayı’nda yapılacak kurultay sürecinin haricinde, Genel Başkan’a bakış da etkili. Konuştuğumuz çok sayıda isim, Genel Başkan’ın kalması; ama, MYK ve PM’de, hatta Danışmanlarında bile ciddi değişiklikler yapması gerektiğini kaydediyorlar. Edindiğimiz bilgi ise Genel Başkan’ın böyle bir hamleye hazırlandığı. Özellikle muhalif adayların yanına gidebilecek güç dengesi isimleri Kurultay’da parti yönetimine taşıyarak yanına çekmeyi planlayan Kılıçdaroğlu’nun yakın çevresinde ve diğer tüm organlarda değişiklik yapacağı Genel Merkez’de konuşuluyor. Yalnız, Genel Başkan’a yakın isimler, Genel Başkan’ın çok fazla MYK değişikliği yaptığını ve bunun rahatsızlık yarattığını da kendisine iletmiş. Bu nedenle çok hassas bir dengede çalışmalar yapılması bekleniyor.

Kulislerde, Şubat’ta Kurultay olmasına rağmen olağanüstü Kurultay isteyenlere anlam verilemediğini söyleyenlere, yine kulislerden yanıt bulup iletme fırsatımız oldu. Şu an il ve ilçe kongreleri süreci başlatıldı. Başka bir ifadeyle Genel Başkanı ve PM Üyelerini seçecek Kurultay delegeleri yeni baştan belirlenecek. Mevcut muhalif delegelere illerde operasyon yapılabileceği söyleniyor. Bu nedenle mevcut Kurultay delegeleri ile seçime gidilmesi için olağanüstü talebi olanlar söz konusu. Bunun pek olası olmadığına dair bir hava sezinledik.

Kurultay’da, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun değişmeyeceği; ama, PM lisesinde köklü değişiklikler yapmadığı takdirde, çarşaf listede kendi istediği bir PM’nin çıkamayabileceği daha ağır basan bir görüş. Bir başka görüş ise Oran ve İnce’nin birleşmesi durumunda çok güçlü bir alternatif olacağı. Benzer bir birleşme hedefi, tüm muhaliflerin dışarıdan bir aday çevresinde birleşmesi ki bu oldukça az dillendirilen bir seçenek.

CHP, önümüzdeki günlerde daha çok parti içi konularla gündeme geleceğe benziyor.   

Meclis Kulisi

Odatv.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.