‘Dicle’ dediler görüşme tıkandı

‘Dicle’ dediler görüşme tıkandı
AK Parti ile BDP heyetleri arasında dün gerçekleşen görüşmeyi, BDP’nin “Milletvekilliği YSK tarafından düşürülen tutuklu Hatip Dicle’ye yeniden milletvekilliği yolunun açılması” isteği tıkadı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP ile Ak Parti arasında gerçekleştirilen çözüm formülünü dün BDP için de uyguladı. Çiçek, diğer toplantıda olduğu gibi tarafları buluşturduktan sonra ayrıldı. Görüşmeyi açılımdan sorumlu Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın yanı sıra Ak Parti Grup Başkanvekilleri Nurettin Canikli, Ahmet Aydın, Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek ile BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve Hasip Kaplan ile Siirt Milletvekili Gültan Kışanak gerçekleştirdi.

Yasal düzenleme

1 saat 15 dakika süren ilk buluşmada çözüm yönteminden çok ilkeler görüşüldü. BDP kanadı, “İlgili yasa maddelerinde ivedi olarak değişikliğe gidilerek Dicle’nin yeniden milletvekili seçilme hakkını kazanması” şartını öne sürdü. BDP, Dicle’yle ilgili düzenlemenin ardından bölge illerinden birinin tüm milletvekillerinin istifa ederek, “ara seçim” yapılması önerisini yineledi. BDP’nin ikinci isteği ise halen tutuklu bulunan 5 milletvekili hakkında oldu. BDP, “Tutuklu milletvekilleriyle ilgili çözüm bulunacağı yolundaki iradenin” iki parti arasında oluşturulacak ortak metinde kayda geçirilmesini istedi. Ak Parti heyeti ise CHP’yle yapılan mutabakat gibi “tutuklu vekiller” ifadesinin olası mutabakat açıklamasında yer almasını kabul edemeyeceklerini belirtti. “İmzalarımızı taşıyan bir metine de gerek olmayabilir. Anlaştığımız konularda taraflar ayrı ayrı açıklama yapar” önerisinde ısrarcı olan AK Partililer, “Tüm sorunların çözüm yeri TBMM’dir” ve “Sorunların çözüm yolu yeni Anayasa sürecidir” ifadelerindeki uzlaşının yeterli olacağını savundu.

Pratik değil

AK Partili yöneticiler, “çözüm zemininin parlamento olduğu, kuvvetler ayrılığı gereği yasamanın yargıya müdahalesi olamayacağı” konularında BDP’den olumlu yaklaşım istedi. Yeni Anayasa ihtiyacına dikkat çeken AK Partililer, “Hatip Dicle’ye milletvekilliği yolunu açmak pratikte olanaklı görünmüyor. 5 tutuklu BDP’li için ise toptan bir siyaset reformuna odaklanmak daha doğru” dedi. AK Partililer, “Her şeye rağmen Başbakan Erdoğan’la yaptığımız görüşmeyi değerlendirelim, siz de kendi aranızda bir değerlendirme yapın” sözleriyle masadan kalktı. Ak Parti’nin BDP isteklerine yönelik itirazları, Grup Başkanvekili Nurettin Canikli tarafından “Yöntem sorunu var” sözleriyle özetlendi.

Demokrasi krizi

BDP Grup Başkanı Demirtaş, görüşmenin sonunda “Sonuç elde edersek demokratik siyasete hep birlikte güç vermiş oluruz. Birlikte bir sonuç elde edemezsek bile sonuçta BDP Grubu, bu konudaki kendi tartışmasını sürdürecek, karar neyse onu değerlendirip verecek” diye konuştu. Kısa sürede uzlaşma sağlanırsa BDP milletvekillerinin Meclis Genel Kurulu’nun bugünkü toplantısında yemin etme olasılıkları bulunuyor. Görüşmeler uzarsa Meclis tatile girecek ve BDP’lilerin yemini 1 Ekim’e kalacak.

24. Dönem huzurda

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 24. Dönem Başkanlık Divanı üyeleriyle Anıtkabir’i ziyaret etti. Törene, TBMM Başkanı Çiçek’in yanı sıra TBMM Başkanvekilleri Mehmet Sağlam, Sadık Yakut, Güldal Mumcu, Meral Akşener; İdare Amirleri Adnan Keskin, Salim Uslu, Mustafa Kabakçı ile katip üyeler katıldı. TBMM Başkanı Çiçek’in Atatürk’ün mozolesine çelenk koymasının ardından, saygı duruşunda bulunuldu. Çiçek, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi’ne geçerek, Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.