İşte liderlerin 'en beğenilen' ve 'en beğenilmeyen' yönleri

İşte liderlerin 'en beğenilen' ve 'en beğenilmeyen' yönleri
Varyans Araştırma Şirketi, 12 ayrı bölgede araştırma yaptı. "Türkiye Gündemi" adlı araştırmada deneklere "Liderlerin en beğendiğiniz ve beğenmediğiniz özellikleri nelerdir?" sorusu da yöneltildi. İşte ortaya çıkan sonuç...

Varyans Araştırma ve Danışmanlık Şirketi, siyasi parti liderlerinin "beğenilen" ve "beğenilmeyen" yönlerini mercek altına aldı. Bu ay içinde 1600 kişiye ulaşılarak gerçekleştirilen araştırmaya göre vatandaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı "başarılı ama asabi bir lider" olarak görüyor. Araştırmada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu için dile getirilen en yaygın görüş "dürüst ama pasif bir lider" oldu. MHP Lideri Devlet Bahçeli ise "ideolojist, ama söylemi kötü bir lider" olarak tanımlandı.

"Türkiye'nin Gündemi" adlı araştırma Varyans Şirketi tarafından 1-13 Şubat 2011 tarihleri arasında "CATI (bilgisayar destekli telefon görüşmesi)" yöntemiyle yapıldı.  İstanbul, Batı Marmara, Ege, Doğu Marmara, Batı Anadolu, Akdeniz, Orta Anadolu, Batı Karadeniz, Doğu Karadeniz, Kuzeydoğu Anadolu, Ortadoğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu baz alınarak, Türkiye'nin 12 ayrı bölgesinde 1600 kişi üzerinde gerçekleşen anket çalışmasında, deneklere günlük siyasi konulardan ülkenin sorunlarına varana kadar birçok konuda soru yöneltildi.

Sorulardan biri de, AKP, CHP ve MHP liderlerinin "beğenilen" ve "beğenilmeyen" yönleri oldu. Bu soruya verilen cevaplarda öne çıkan ağırlıklı görüş şöyle gerçekleşti:

AKP GENEL BAŞKANI BAŞBAKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN:

Beğenilen yönleri (sırasıyla): Başarılı iyi bir lider olması, icaatları, hitabeti, kişiliği.
Beğenilmeyen yönleri: Çok sinirli olması, polemiğe girmesi, politikaları, üslubu.

CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU:

Beğenilen yönleri (sırasıyla): Dürüst olması, yürekten konuşması, halkla içiçe olması, iyi ve ılımlı olması.
Beğenilmeyen yönleri: Pasif olması, tutarsız konuşmalar yapması, tartışmayı sevmesi, yönetim performansı.

MHP GENEL BAŞKANI DEVLET BAHÇELİ BAHÇELİ: 

Beğenilen yönleri (sırasıyla): İdeolojisi, iyi bir insan olması, ciddi kişiliği, dürüst ve dobra olması, zeki ve akıllı olması.

Beğenilmeyen yönleri: Söylemi, hitabeti, pasif olması, herşeye muhalif olması, yönetim performansı

TABANINI EN FAZLA KORUYAN PARTİ BDP

BDP Tabanını Koruyor:
Araştırma, 2009 Yerel Seçimleri'ne göre partilerin tabanlarını koruyup korumadıklarıda incelendi. Buna göre "en sadık seçmen" BDP seçmeni oldu. BDP'lilerin yüzde 90.9'u önümüzdeki seçimlerde, yine BDP'ye oy vereceğini belirti. Bu oran AKP'de yüzde 80, CHP'de yüzde 74, MHP'de ise 47.6 oldu.

"İşsizlik" Yine Zirvede:
Araştırmada "Türkiye'nin çözülmesi gereker en önemli sorunları neler" sorusu da yöneltildi. Yanıtlarda ilk sırayı yine "işsizlik" aldı. Katılımcıların yüzde 59.3'ü işsizlikten yakınırken, bunu "gelir dağılımındaki sorunlar", "eğitim" ve "adaletle ilgili sorunlar" izledi. Güneydoğu sorunu ise 5'inci sırada yer bulabildi.

Bugün Seçim Olsa:
Varyans'ın araştırmasına göre bugün seçim olsa AK Parti yine birinci parti çıkıyor. Bin 600 kişi üzerinde yapılan ankete, yüzde 16.3 oranındaki kararsızların oyları da partilere dağıtıldı. Buna göre AKP yüzde 46.3, CHP yüzde 26.5, MHP yüzde 11.2 ve BDP yüzde 7 oranında oy aldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.