"Kıbrıs diye bir devlet yoktur"

"Kıbrıs diye bir devlet yoktur"
Yeni dönemde ilk ziyaretini KKTC'ye yapan Erdoğan, Ercan Havaalanı'nda Başbakanlık'a ait otobüsün üzerinden KKTC yurttaşlarına seslendi. "Kıbrıs diye bir devlet yok" diyen Başbakan, "Kurucu iki devlet anlayışı kabul edilmediği sürece bir adım atılması müm
Ercan Havalanı'na ''ANA'' Uçağıyla gelen Başbakan Eroğan, tören kıtasını selamladı.

Başbakan Erdoğan, resmi törenin ardından KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından da karşılandı.

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamalarına katılmak üzere KKTC'ye gelen Erdoğan, burada yurttaşlara seslendi. "Yarın 20 Temmuz sizlerle birlikte yine Kuzey Kıbrıs'ımızda Özgürlük Bayramımızın yeni bir yıl dönümünde birlikte olacağız" diyen Erdoğan, "1974 hiç bir zaman bizim anılarımızdan çıkmıyor, çıkmayacak. Biz, artık farklı bir sürecin içerisindeyiz, kimse ama kimse Kuzey Kıbrıs'ın Türk'üne hiçbir zaman kalkıp da kölelik uygulamasını yapamaz. Kimse kendine göre kuracağı hesaplarla Kuzey Kıbrıs üzerinde çeşitli planlar uygulayamaz. Ne ambargo ne izolasyon. Bunların hiçbirisi Kuzey Kıbrıs'a uygulanamaz" diye konuştu.
Konuşmasını "Biz et ve tırnak gibiyiz" ifadesiyle sürdüren Erdoğan, şöyle devam etti:
"Kim ki bu vücudun azalarını, uzuvlarını birbirinden ayırmak istiyorsa yanlış bir yoldadır. Şunu iyi bileceğiz: Bu topraklar şehitlerimizin, gazilerimizin kanlarıyla yoğrulmuş topraklardır. Dolayısıyla şehit kanlarıyla, gazilerimizin kanlarıyla yoğrulmuş bu topraklar üzerinde kimseye operasyon müsaadesi veremeyiz. Her zaman şunu söyledik: Adil, kapsamlı ve kurucu iki devlet anlayışı kabul edilmediği sürece burada bir adım atılması mümkün değildir."


"Kıbrıs diye bir devlet yoktur"

Şu anda "Kıbrıs" diye bir devletin olmadığını vurgulayan Erdoğan, "Güney Kıbrıs Rum Yönetimi vardır, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vardır" dedi. Burgenstock'ta gerçekleştirilen görüşmelere değinen Erdoğan, şunları kaydetti:
"Oturduk konuştuk ama onlar buna sadık kalmadılar. Biz sadık kaldık. Siz sadık kaldınız, yüzde 65 'evet' dediniz. Ama Güney yüzde 75 'hayır' dedi. AB müktesebatında böyle bir yapı yoktur. Sözlerinde durmadılar ama; siz sözünüzde durdunuz ve biz haklıyız. Şimdi dünyanın neresine gidersek gidelim, sizin o tavrınız her yerde bizim haklılığımızı ifade ediyor. Biz onlara şunu söylüyoruz. Diyoruz ki; 'siz bizden ne istediniz? Referandum. Yapıldı mı bu referandum? Yapıldı. Peki Kuzey sizin arzularınız istikametinde 'evet' dedi mi? Dedi. Güney 'hayır' dedi. Peki siz onları ödüllendirdiniz. Kuzey'e ne yaptınız?"

Türk tarafının haklı olduğuna ve haklı olduğu için de güçlü olduğuna dikkat çeken Erdoğan, "Sevgili kardeşlerim, şunu unutmayın; biz biriz, beraberiz, tek yüreğiz. Sizlere Anavatan'dan getirdiğim selam ile sesleniyorum. Aramıza fitne-fesat sokmak isteyenlere, sakın ha aldanmayınız" şeklinde konuştu.

"Güneyin halini görüyorsunuz"

En kısa zamanda Kuzey Kıbrıs'ın, alt yapısıyla, üst yapısıyla daha güçlü bir hale geleceğini belirterek, yarın da birçok yatırımların açılışının yapılacağını söyledi. Erdoğan, şöyle devam etti:
"Duble yollarla inşallah Kuzey Kıbrıs'ımızın her yanını tamamıyla ulaşımda farklı bir konuma ulaştıracağız. Temelini biliyorsunuz Mart ayında attık. Artık Türkiye'den, burada da oluşturacağımız barajlara suyumuz geliyor. 3 yıl içinde bu projeyi tamamlayacağız. Artık Kuzey Kıbrıs'ın tamamıyla su sorunu diye bir şeyi olmayacak.
Elektrik enerjisi sorunumuz zaten yok. Ama Güney'in halini görüyorsunuz değil mi? Fakat şu anda sizler, Türkler olarak Rumlara bir insanlık dersi verdiniz. 'Bizde var, size de elektrik veriyoruz' dediniz. Aksi bir şey yapmadınız. Niye? Çünkü bizlere yakışan o da onun için."

KKTC Başbakanı: Tırnakla et gibiyiz

KKTC Başbakanı İrsen Küçük, ''Tırnakla et gibiyiz, bizim birbirimizden ayrımız, gayrımız yoktur. Birlikte yürüdük, bugün de birlikte yürüyeceğiz, ilelebet birlikte yürüyeceğiz'' dedi.

20 Temmuz'u kutlamak üzere biraraya geldiklerini ifade eden Küçük, ''20 Temmuz bizim Özgürlük Bayramımızdır, 20 Temmuz anavatanımızla yavru vatanımızın buluştuğu gündür'' dedi.

Bu yıl 20 Temmuz'u çok farklı kutladıklarını ifade eden Küçük, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve heyetinin kutlamalara katılacağını ifade etti.

Küçük, şunları söyledi:
''Tırnakla et gibiyiz, bizim birbirimizden ayrımız, gayrımız yoktur. Birlikte yürüdük, bugün de birlikte yürüyeceğiz, ilelebet birlikte yürüyeceğiz. Anavatanımıza bir kez daha teşekkür ediyoruz. Biz de anavatanımızda Sayın Başbakanımızla, Türkiye'mizle gurur duyuyoruz. Tekrar huzurlarınızda Sayın Başbakana, Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a KKTC'ye hoşgeldiniz derken, dünya liderini bağrımıza basıyoruz.''

Eroğlu, Erdoğan'ı savundu

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, ''bütün dünyaya karşı cesurca bir hareket içine girerek, hükümetini kurmasının hemen ardından ilk ziyaretini KKTC'ye yapan Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı bazı menfi hareketlerin yapılmasının affedilir şey olmadığını'' söyledi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın bugün başlayacak KKTC ziyaretine de değindi.

Eroğlu, ''Sayın Tayyip Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı, KKTC devleti ve halkının konuğudur. Bu önemli günümüzde bizimle beraber olması, Kıbrıs Türk halkına büyük mutluluk vermektedir. Kıbrıs Türk halkı onun gelişinden gurur duymaktadır'' dedi.
Eroğlu, KKTC Devleti ve halkı adına yaptığı davete icabet edecek olan Erdoğan'ı en iyi şekilde karşılayıp ağırlayacaklarını belirterek, bundan kimsenin endişesi olmaması gerektiğini söyledi.

Bazı küçük grupların eylem kararı almasının üzücü bir olay olduğunu belirten Eroğlu, şöyle devam etti:

''20 Temmuz, KKTC için çok önemli ve anlamlı bir gündür. Sayın Başbakan'ın dünyanın gözünü Kıbrıs'a, özellikle Kuzey Kıbrıs'a diktiği bir zamanda, ülkemize gelmesi, KKTC halkıyla kucaklaşmaı ve bizi yalnız bırakmaması, Kıbrıs Türk halkını onurlandıran bir davranıştır.''

Erdoğan'ın ziyareti karşısında menfi hareketler içerisine girmenin, hiçbir Kıbrıslı Türkün tasvip edebileceği bir hareket olmayacağını ifade eden Eroğlu, Erdoğan'a karşı menfi hareketler sergilemesine izin verilmemesi gerektiğini vurguladı.
Eroğlu, bu gibi hareketlerin Kıbrıs Rum tarafında daha değişik yorumlara vesile olabileceğini de unutmamak gerektiğini belirtti.

KKTC'nin bugün, 1974 öncesi ve sonrasına göre, çok daha ileri noktada olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Eroğlu, bu noktalara Anavatan Türkiye'nin desteğiyle gelindiğine işaret etti.

Eroğlu, ''KKTC eğer bugünlere gelmişse, Anavatan Türkiye'nin desteğiyle gelmiştir. Eğer 1974 Mutlu Barış Harekatı'nın yarattığı coğrafya üzerinde bir devlet kurmuşsak, Anavatan Türkiye'nin desteğiyle gerçekleşmiştir'' dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.