KILIÇDAROĞLU'NUN LİDERLİK KURULTAYI

KILIÇDAROĞLU'NUN LİDERLİK KURULTAYI
Kılıçdaroğlu'nun 'liderlik' kurultayı.................CHP'nin 15. Olağanüstü Kurultayı ve öncesinde yaşananlar...
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 22-23 Mayıs 2010 tarihinde yapılan kurultayda  CHP'nin 7. genel başkanı oldu. Kılıçdaroğlu, bu kurultayın üzerinden altı ay geçtikten sonra yeni bir kurultaya gitti.

Liderlik sınavı

Mayıs kurultayında Önder Sav “gölgesinde, katkısıyla” genel başkan seçilen Kılıçdaroğlu,  18 Aralık kurultayında “liderlik” sınavına giriyor. Kılıçdaroğlu Mayıs kurultayında Önder Sav'a Parti Meclisi için 20-25  dolayında isim vermişti. Bugün ise “bizzat” yaptığı listeyle “lider” olarak ilk kez kendi kadrosuyla kamuoyu önüne çıkacak.

Kurultayın yapıldığı Arena Spor Salonu'ndan ilk izlenimlerde “kavgasız, gürültüsüz, iyi organize edilmiş” bir kurultay görüntüsünün altı çiziliyor. CHP'nin yakın tarihinde ilk kez bir genel başkan kurultay başlamadan yarım saat önce salona girdi ve tam öngörülen saat olan 12.00'de konuşmaya başladı. Böyle giderse, gece yarılarına dek PM listesi de beklemeyeceğiz. Salonda  bir kavga değil, canlanan iktidar umudu ve hayalinin yansımaları var.

CHP'nin  tarihi eski genel başkan Deniz Baykal'ın “kaset” olayından sonra yeniden yazılmaya başladı. Bugün Arena Spor Salonu'nda CHP tarihinin yeni bir sayfası yazılıyor.

Deniz Baykal'ın siyaset yaşamı ve CHP'nin yeniden açıldığı 1992 yılından bu yana yaşanan önemli dönemeçler ana başlıklarıyla şöyle:

- Baykal 1973’te Antalya Milletvekili seçildi. CHP-MSP koalisyon hükümetinde Maliye Bakanı oldu. 3. Ecevit Hükümeti'nde ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yaptı. 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra 5 yıl siyasi yasak getirildi. 1987 seçimlerinde SHP’den milletvekili seçildi. SHP’de üç kez Genel Başkan Erdal İnönü’nün karşısına çıktı ancak başarılı olmadı.
 
- Deniz Baykal 9 Eylül 1992’de yeniden açılan CHP kurultayında genel başkanlığa seçildi.

- SHP ve CHP 18 Şubat 1995’te toplanan kurultayda birleşti. Baykal bu kurultayda genel başkanlığa aday olmadı, “Hikmet abi” formülü yaşama geçirildi. Birleşmeden sonra Baykal yeniden genel başkanlığa seçildi. DYP-CHP koalisyon hükümetinde Başbakan Yardımcılığı ve
Dışişleri Bakanlığı yaptı.

- 1999 seçimlerinde CHP ilk kez barajın altında kalınca, Baykal 22 Nisan 1999’da istifa etti. Altan Öymen genel başkan seçildi.

- Öymen, genel başkanlıkta 15  ay kalabildi. Baykal 30 Eylül 2000’de yeniden CHP'nin başına geçti.

- Baykal, gizli kamera görüntüleri üzerine 10 Mayıs 2010 tarihinde genel başkanlıktan istifa etti.

- 22-23 Mayıs 2010 tarihinde yapılan  CHP 33. Olağan Kurultayı'na tek aday olarak giren Kılıçdaroğlu, genel başkan seçildi. Böylece, CHP’de yaklaşık 18 yıldır süren “Deniz Baykal dönemi” bitti. Baykal, bundan sonra “Antalya Milletvekili” olarak siyasete devam etmeye başladı.

- Kılıçdaroğlu Mayıs kurultayında rahat genel başkan seçildi, ancak liste konusunda büyük kavgalar yaşandı. Listeye eski genel sekreter Önder Sav damgasını vurdu.  80 kişilik PM’de önceki listeden 22 isim yerini korudu.   Gürsel Tekin de “son dakika müdahaleleriyle” listede bazı rötuşlar yaptırdı. Önceki kurultaylarda Baykal’ın karşısına çıkan Haluk Koç, Umut Oran ve Hurşit Güneş’in yönetime girmesi dikkati çekti. Prof. Dr. Sencer Ayata, Prof. Dr. Süheyl Batum, İsmet İnönü’nün torunu Gülsün Bilgehan ile İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin yeni “vitrin”de yer alan isimler arasında yer aldı.

- Bugün Arena Spor Salonu'nda öğleden sonra Kılıçdaroğlu'nun yeni PM listesini göreceğiz. Kılıçdaroğlu, seçim vitrinini bugün belirleyecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.