'Milletvekili adayı olacak yöneticiler, istifa etmeli'

'Milletvekili adayı olacak yöneticiler, istifa etmeli'
CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, CHP Merkez Yönetim Kurulu'nun, genel seçimlerde milletvekili adayı olacak il ve ilçe başkanları ile yönetim kurulu üyelerinin 10 Ocak 2011 tarihine kadar istifalarını açıklamaları yönünde tavsiye kararı aldığını açık
CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. CHP Genel Sekreteri ve MYK Sözcüsü Bihlun Tamaylıgil, toplantının ardından bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda CHP Genel Başkan Yardımcılarının yapmış oldukları çalışmaları ve çalışmalarına ilişkin planlarını anlattıklarını aktaran Tamaylıgil, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yeni yıla Soma'da madencilerle birlikte girdiğini anımsatırken maden işçilerinin zor koşullarda çalıştıklarını, Zonguldak'ta Karadon'da göçük altında kalan iki maden işçisine aylardır ulaşılamadığına dikkat çekti.
 




Tamaylıgil, bugünün, Büyük Madenci Yürüyüşü'nün 20. yıldönümünü olduğunu belirterek, "Bu yürüyüş, tüm emekçilerin, hak arama için, birlikte bu hak aramayı her türlü koşulda ve her türlü birlikteliği ortaya koyacak eylemle sunuşun simgesi olmuştur. Hak aramadan korkmadan hak arayışını ortaya koyan her türlü çaba kutsaldır. Bu kutsal çaba ve örgütlü mücadelenin herkese örnek olmasını diliyoruz" diye konuştu. Tamaylıgil, sendikalara da bu yürüyüşten ışık alarak yollarına devam etme çağrısında bulundu.

'Dış ticaret açığı yabancı ülkelere katma değer sağlıyor'

'Milletvekili adayı olacak yöneticiler 10 Ocak'a kadar istifa etmeli'

Tamaylıgil, Haziran 2011'de yapılacak olan genel seçimlerin yaklaştığını, seçimler için CHP Merkez Yönetim Kurulu ve tüm örgütlerinin bir yol haritası oluşturarak çalışmalarına başladığını belirtti. CHP MYK'nın seçimlere yönelik bir tavsiye kararı aldığını açıklayan Tamaylıgil, "Önümüzdeki seçimlerde milletvekilliği adaylığını düşünen örgütümüzün değerli il başkanı, ilçe başkanları ve il, ilçe yönetim kurullarındaki arkadaşlarımızın 10 Ocak 2011 tarihine kadar istifalarının gerçekleşmesini ve bu yönde Genel Merkezimize başvurularının yapılmasını tavsiye kararı olarak aldık. İnanıyoruz ki artık CHP, halkın iktidarını kurmaya doğru emin adımlarla ve güçlü bir çalışma temposuyla başlamıştır" diye konuştu.
 

'Tasfiye kesinlikle söz konusu değil'

Tamaylıgil, parti örgütlerinde tasfiye yapılacağı yönündeki haberlerin anımsatılması üzerine tasfiyenin kesinlikle söz konusu olmadığını vurgulayarak, "Ben örgütten gelen, örgütüyle çalışan, örgütünün her kademedeki fedakarlıkları önünde onların değerlerini çok çok iyi yaşayan bir arkadaşlarıyım. Burada hepimiz tek bir hedef için çalışıyoruz. Başta Genel Başkanımızın zaten böyle bir düşüncesi söz konusu olamaz. Hep beraber iktidar için çalışacağız. Nerede ne şekilde üzerimize görev düşerse hep beraber o şekilde çalışacağız" diye konuştu.
 

'Büyük madenci yürüyüşü bugüne örnek olmalı'

MYK toplantısında açıklanan ekonomik verilerin de değerlendirildiğini bildiren Tamaylıgil, 70 milyar dolara yaklaşan dış ticaret açığına ilişkin "Dış ticaret açığının kimlere bir katma değer sağladığı, özellikle gelişmiş ülkeler, ki yaşanan ekonomik kriz sonrasında önemli sorunlar yaşayan gelişmiş ülkelerin sorun çözücü noktasında Türkiye'yi baş sıraya taşıyor. Nasıl mı dersek, gerek onlardan yapılan ithalat, gerekse orada likidite bolluğunun yaratılması sonrasında ortaya çıkan nakdin Türkiye'de değerlendirilmesiyle büyük bir rant kazancı ortaya çıkıyor" dedi. Tamaylıgil, Türkiye'nin ithalat politikası nedeniyle "ara malı ürettirilmeyen" ülke konumuna geldiğini söyledi.

Taksicilere başsağlığı

İstanbul'da dün öldürülen taksici Kenan Önal'ın öldürüldüğünü anımsatan Tamaylıgil, "Dün yine üzücü bir gün yaşadık. Ben tüm taksici esnafı kardeşlerime başsağlığı diliyorum. Hayatını kaybetmiş olan değerli kardeşimizin ailesine, yakınlarına ve esnaf arkadaşlarına artık bu acılar bitsin diyorum" dedi. Tamaylıgil, bu konuda bir an önce çözüm bulunması gerektiğini belirtti.
 

'Torba yasaların temel yasa olarak görüşülmesine karşı adım atacağız'

TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşmeleri süren Torba yasaya ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Tamaylıgil, toplumun zaruretle beklediği belli başlıkların yanına iktidarın kendi isteklerini ekleyerek, "torbadan çuvala dönüşen bir yasa" oluşturduğunu dile getirerek "CHP olarak torba yasaların temel yasa olarak görüşülmesi tercihine karşı hukuken yapılabilecek adımların atılması yönünde de yine MYK'da almış olduğumuz bir kararımız var" dedi.
 

'Yılbaşı süsüne eleştiri doğru değil'

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tamaylıgil, AKP Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey'in Mardin esnafına dükkanlarını yılbaşı dolayısıyla süslemesine yönelik eleştirisini değerlendirirken bu tür bakış açısını toplumsal hoşgörü açısından doğru bulmadığını söyledi.

'Tutukluluğun uzun süremis sorun teşkİl ediyor'

Tamaylıgil, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin örgütlü suçlarda azami tutukluluk süresinin 10 yıl olduğuna hükmetmesine ilişkin bir soru üzerine uzun tutukluluk sürelerinin hukuk sisteminin işleyişi açısından önemli bir sorun olduğunu ifade ederek, "Tutukluluğun uzun sürmesi sorun teşkil ediyor zaten, tutukluluk değil, yargı sürecinin işlemesi lazım ve yargı kararının bir an önce ortaya çıkması lazım" dedi.
 

'Canikli'nin niyet okuma becerisini bilmiyordum'

AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'nin "Kılıçdaroğlu, Doğu ve Güneydoğu sorunu, Alevi meselesi gibi hassas hiçbir konuda açıklama yapmıyor ve ısrarla kaçınıyor. Bana göre Kılıçdaroğlu'nun bu konularda gizli bir ajandası, gizli bir niyeti var" açıklamasını da değerlendiren Tamaylıgil, "Ben Sayın Canikli'nin niyet okuma gibi bir becerisi olduğunu bilmiyordum, kendisini hesap uzmanı olarak tanıyordum. Ancak bir gerçek var ki Sayın Genel Başkanımız din, inanç ve etnik kimlik noktasında ve temelinde siyaset yapmama konusundaki kararlılığını sürekli dile getirmiştir" dedi.

Tamaylıgil, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Kılıçdaroğlu'yla ilgili açıklamalarını ise "kullanılan üslup ve yaklaşımdan dolayı" cevaplanmaya değer bir bakış açısı olarak görmediğini belirtti.

'Laikliğin anket başlığı olması affedilmez bir hata'

Tamaylıgil, bugün bazı basın organlarında laikliğin bir anket başlığı olarak kullanılacağı yönünde haberler yer aldığını anımsatarak, "Bunun affedilmez bir hata olarak ortaya çıktığını düşünüyorum ve bunu dile getirenlerin de bu affedilmez hatadan bir an önce geri dönmelerini temenni ediyorum" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.