Muhalefetten sosyal medya düzenlemesine şerh

Muhalefetten sosyal medya düzenlemesine şerh
CHP ve HDP'nin TBMM Adalet Komisyonu üyesi milletvekilleri, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek sosyal medya düzenlemesine muhalefet şerhi hazırladı.

CHP ve HDP'nin TBMM Adalet Komisyonu üyesi milletvekilleri, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek sosyal medya düzenlemesine muhalefet şerhi hazırladı.

Her iki parti de teklifin “Anayasa’yı ihlal ettiğini” ve halkın bu düzenlemeyle daha da ‘nefessiz’ kalacağını bildirdi.

 TBMM Genel Kurulu'nda görüşmelerine başlanacak 9 maddelik “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun Teklifi”ne ilişkin muhalefet şerhi hazırlayan CHP ve HDP, düzenlemeyle Anayasa'nın ihlal edileceği uyarısında bulundu.

AKP ve MHP tarafından hazırlanan, içerisinde sosyal ağlara ilişkin Türkiye'de temsilci bulundurmadan bu ağların bant genişliğinin istenildiğinde sınırlandırılmasına kadar çok sayıda tartışmalı maddenin bulunduğu teklife karşı çıkan CHP'nin Adalet Komisyonu üyesi milletvekillerince yazılan muhalefet şerhinde, “Teklifin, Türkiye’de ciddi kısıtlama ve sorunların yaşandığı düşünce ve ifade özgürlüğü alanını daha da daraltması kaçınılmazdır” dendi.

İktidarın son yıllarda gittikçe yerleşik hale gelen otoriter yönetim anlayışıyla teklifi yasalaştırmaya çalıştığı ancak bu teklif kabul edilse bile Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından iptal edilebileceği belirtilen muhalefet şerhinde şu ifadelere yer verildi:

"İlk olarak bu yılın Nisan ayında gündeme gelen ancak TBMM Başkanlığı’na sunulmayan bir torba yasa teklif taslağı içinde 4 madde olarak yer verilen düzenlemeler, araya COVİD-19 salgının girmesi nedeniyle üzerinde hiç konuşulmadan gündemden çekilmişti. Toplumun tamamını ilgilendirdiği gibi geleceğini de doğrudan etkileyecek olan düzenlemelere ilişkin bu aralıkta da herhangi bir süreç işletilmezken, salgın döneminde sosyal medyadan iktidara yönelik eleştirel görüşlerin paylaşılmasıyla birlikte kamuoyunda teklifin yeniden gündeme getirileceği kanaati oluşmuştur. AKP ile ortağı MHP, yasada hukuki açıdan sorunlu maddeleri düzenleme yolunu gitmektense daha da kısıtlayıcı hükümler içeren görüşülmekte olan teklifi gündeme getirmiştir. İnternetteki bant genişliğinin daraltılması, teklifin yaptırım hükümleri arasında kademeli şekilde eklenmektedir. Sonuçları planlanmadan getirilen bu hükmün, başkaca olumsuz sonuçlar yaratması kaçınılmazdır."

HALK NEFESSİZ KALACAK

HDP milletvekillerince hazırlanan muhalefet şerhinde ise iktidarın "istibdad dönemini" çağrıştıran bir teklif hazırladığı ifade edilerek, "Türkiye, uzunca bir süredir basın ve yayın özgürlüğünün ihlali, tutuklu gazeteciler, kapatılan yayın organları ve sosyal medyaya dönemsel olarak getirilen kısıtlamalar nedeniyle dünya gündeminde yer alan bir konumdadır. İktidarı eleştirenlere yaşam hakkı tanınmamıştır. İktidar, yaptığı trafik kazalarını görünmez kılmak istemektedir. Bu görünmezliğin sağlanması için de bu kanun teklifi iktidarın sığındığı bir can simidi olmuştur. Ancak iktidarın kendisine seçtiği can simidinin ülke halklarını nefessiz bırakacağı tartışmasızdır” denildi.

ASIL AMAÇ YAPTIRIM

AKP tarafından Wikipedia, Twitter, Youtube gibi sosyal ağlara geçmişte erişimin engellendiği anımsatılan HDP'nin muhalefet şerhinde şu ifadelere yer verildi:

"Halihazırda pek çok televizyon kanalı, basın yayın organı OHAL sonrasında KHK’ler ile kapatılmış, muhalif kanalların yayınları engellenmiştir. Getirilecek olan sistemin OHAL yöntemlerinin devamı olduğu ve halkın bilgiye erişiminin hedef aldığı açıktır. Bu haliyle kanun değişikliğinin tamamen sosyal medya şirketlerine yaptırım uygulama amacı ile yapıldığı görülmektedir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.