Osmanlı'dan beri Türkler hiç bu kadar aktif olmadı

Osmanlı'dan beri Türkler hiç bu kadar aktif olmadı
Foreign Policy dergisindeki makalede Başbakan Erdoğan'a övgü yağdırıldı. Başbakan Erdoğan'ın dış politikasıyla Ortadoğu'daki tüm taşları yerinden oynatarak, tarihi değiştiren bir rol oynadığı ve Türkiye'yi bölge için model ülke haline getirdiği belirtildi

BRANDEIS Üniversitesi'ne bağlı Crown Ortadoğu Çalışmaları Merkezi ve German Marshall Fund uzmanı Joshua Walker, 'Türkiye'nin, Ortadoğu'nun kendi kendine atanmış kilit aktörü ve uluslararası oyuncu' olduğunu belirterek, 'Ortadoğu'da en büyük ve en hızlı büyüyen ekonomi olarak Türkiye'nin, benzersiz bir şekilde, (yaşanan son gelişmelerle birlikte) bölgede yeni ortaya çıkmakta olan hükümetler için alternatif modeller sunmada belirleyici rol oynayabileceğini' kaydetti. Walker, Foreign Policy Dergisi'nde 'Türklerin Ortadoğu'nun Kilit Aktörü Olarak Dönüşü' başlıklı yazı kaleme aldı. Erdoğan'ı 'kendine güvenli bir Başbakan' olarak tanımlayan Walker,  Başbakan Erdoğan'ın 'Türkiye'nin bölgedeki tüm taşları yerinden oynatan ve tarihi değiştiren bir rol oynadığını ilan ederek, AK Parti'nin karakterli bir dış politika izlediğine dikkati çektiğini' ifade etti.
German Marshall Fund uzmanı, 'Geleneksel otoriter rejimlere karşı daha önce hiç görülmemiş düzeyde ve birbirine bağlı protestoların, Ortadoğu'yu Osmanlı İmparatorluğu'nun çözülüşü ve Arap milliyetçiliğinin yükselişini hatırlatan döneme geri döndürdüğünü' belirtti.
'Osmanlı İmparatorluğu'nun başta olduğu dönemlerden bu yana Türklerin hiçbir zaman bu kadar Arap dünyasına, diplomatik, ekonomik ve siyasi düzeyde aktif dahiliyeti olmadığına' işaret eden Walker, 'Geçmişin hatıraları, Türk-Arap ilişkilerine gölge düşürmeye  devam etse de bugünün çıkarları geçmişin üstesinden gelmiş gibi görünüyor' dedi.
'Arap dünyasında Erdoğan ve Türkiye'nin popülerliğinin, AK Parti'ye, geleneksel Türk dış politikasını, handikap olmaktan ziyade, gücünü Ortadoğu komşularıyla olan ortak tarih ve mirastan alan bir şekle dönüştürmesine izin verdiğini' ifade eden Walker, 'AK Parti yönetimindeki Türk dış politikasının, komşularıyla ilişkilerini geliştirmek için bir vizyon ortaya koyduğunu' kaydetti.

Türkiye model ülke
'BatI'nIn köklü bir müttefiki, İran ve Suriye'nin yeni bir ortağı olarak' Türkiye'nin Mısır, Lübnan ve Tunus da dahil olmak üzere her ortamda arabulucu ve model olma rolü oynama çabası gösterdiğini ifade eden Walker, Türkiye'nin uluslararası kuruluşlarda etkin bir konuma sahip olduğunu belirtti. Walker, Türkiye'nin 'Atatürk tarafından öncülük edilen, Osmanlı sonrası  devletten, gelişmekte olan piyasa demokrasisine bir gecede dönüşmediğini, bunun neredeyse bir yüzyıl aldığını, bu bağlamda Türkiye tarafından Arap dünyası ve Mısır'a sunulan fırsatlar ve derslere, dikkatle kulak verilmesi gerektiğini' kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.