Petrol kaygısıyla değil vicdanla yaklaşın

Petrol kaygısıyla değil vicdanla yaklaşın
Libya halkına zarar verecek her türlü müdahaleye karşı olduğunu belirten Erdoğan, uluslararası topluma seslendi: Vicdanla, hak ve hukukla yaklaşın

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Libya konusunda uluslararası kamuoyuna seslenirken 'Modern dünyayı, bu sınavda insanlık şıkkını işaretlemeye davet ediyoruz' dedi.
 İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçiş Projesi'nin temel atma törenine katılan Erdoğan, 2010'da bitmesi gereken Marmaray projesinin engeller yüzünden uzadığını söyledi. 29 Ekim 2013 tarihini veren Erdoğan, 'Yok kuruluydu, yok yargısıydı, en az üç sene bizi bu noktada engellediler. Artık engel mengel tanımıyoruz. Bedeli ne olursa olsun' dedi. Erdoğan, özetle şunları söyledi:

İNSANLIK ŞIKKINI İŞARETLEYİN
- Tunus'ta, Mısır'da olaylar başladığında suskun kalanlar, Libya'daki gelişmeler karşısında farklı hesaplarla hareket ediyor. Bu, telafisi mümkün olmayan ikircikli bir tavırdır. 
- Libya halkına ve ülkedeki yabancılara zarar verecek her müdahaleye karşı olduğumuzu açık açık ifade ediyorum. 
- Uluslararası kamuoyunu, Libya'ya karşı petrol kaygısıyla değil, vicdanla, hakla, hukukla ve evrensel insani değerlerle yaklaşmaya çağırıyoruz.
- Uluslararası toplumu, farklı hesaplar yapmaktan vazgeçip, Libya halkının acısını dindirmek için çare üretmeye çağırıyoruz. Büyük bir sınavla karşı karşıya olan modern dünyayı, insanlık şıkkını işaretlemeye davet ediyoruz.

KURU KABADAYILIK ANLAMSIZ
- Kaddafi'yle de muhaliflerle de görüşüyorum. Tahliye sistemini sağlıklı yürütmeliyiz. Kuru kabadayılığın anlamı yok. 
- Şu andaki sıkıntıyı oradaki vatandaşlarımızın talebi üzerine gerçekleştiriyoruz. İnanıyorum ki orada çalışan vatandaşlarım, orası sakin bir sürece girdiğinde tekrar döneceklerdir. 
- Türk vatandaşları ve diğer ülke vatandaşlarının canı, malı, Libya halkına emanettir. Sahip çıkmalarını istiyoruz. 
- Yunus Emre Çelik'in cenazesi morgda. Muhatap olmadığı için almakta zorlanıyoruz. Cemil Çiçek ve büyükelçi bizzat takip ediyor.

Merkel'le yüz yüze konuşacak
- Erdoğan, gurbetçilerin de merakla beklediği Almanya gezisine bugün başlıyor. Düsseldorf'ta Türk vatandaşlarla buluşacak olan Erdoğan, yarın da Almanya Başbakanı Angela Merkel'le birlikte CEBIT Bilişim Fuarı'nı açacak. Merkel'in, Kıbrıs sorununa ilişkin Rum tarafına, 'Siz uzlaşmaya hazırken, Türk tarafının karşılık vermediğini tespit ettik' sözleri kriz yaratmış, Erdoğan da özür beklediklerini söylemişti.

SCHRÖDER UYARDI
- Eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder de kritik ziyaret öncesi Başbakan Merkel'i uyardı. Hannoversche Allgemeine Zeitung gazetesine konuşan Schröder, 'Türkiye'ye karşı izlediği politikayı düzelt' mesajı verdi. Alman Hristiyan Birlik partilerinin (CDU/CSU) Federal Meclis Grubu Başkanı Volker Kauder ise Türkiye ile müzakerelerin durdurulmasını istedi.

Yerin 58 metre altında sürpriz doğum günü
Marmaray'da incelemelerde bulunan Erdoğan, projenin Sirkeci İstasyonu'na gitti. Yerin 58 metre altına inen Erdoğan'a Marmaray çalışanları sürpriz doğum günü yaptı. Dün 57 yaşına giren Erdoğan, duygularını şöyle anlattı: 'Çok kısa gibi geliyor. 56 yıl nasıl geçti, hesabını yapmak lazım. Bir an gibi geldi, geçti.' 'AK Parti'yi 2001 yılından 10-20 yıl önce kurmuş olsaydık Türkiye'yi farklı bir yere getirmiş olurduk' diyen Erdoğan, 'çılgın proje'yi yakında açıklayacağını söyledi. 3. köprüyle ilgili kesin kararın verilmediğini de belirten Erdoğan, 'Yeni bir adım atacağız. Büyük ihtimalle hem otomobil geçişinin yapılacağı hem de raylı sistemin olacağı bir köprü olacak' dedi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.