TBMM kritik karar için toplanıyor: Başkan seçilecek

TBMM kritik karar için toplanıyor: Başkan seçilecek
TBMM, bugün 27. dönem ikinci devrede görev yapacak meclis başkanını seçmek için toplanacak.

TBMM 27. dönem ikinci devre için aday göstermeyen MHP, yeniden aday olan AKP'li Mustafa Şentop'u destekliyor. CHP'li Haluk Koç, HDP'li Erol Katırcıoğlu, İYİ Partili İmam Hüseyin Filiz ve TİP'li Erkan Baş da TBMM Başkanlığı için yarışacak.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un görev süresinin dolması nedeniyle bugün TBMM Genel Kurulunda Meclis Başkanlığı seçimi yapılacak.

Mustafa Şentop’un yeniden aday olduğu seçimde; CHP Ankara Milletvekili Haluk Koç, HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, İyi Parti Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz ile TİP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş da yarışacak. Aday göstermeyen MHP, AKP'nin adayı Mustafa Şentop’u destekliyor.

GİZLİ OYLAMA YAPILACAK

Başkanlık için bir yasama döneminde iki seçim gerçekleştiriliyor. Anayasa’ya göre başkanlık için bir yasama döneminde iki seçim gerçekleştiriliyor. İlk seçilenin görev süresi iki, ikinci devre için seçilenin görev süresi o yasama döneminin sonuna kadar devam ediyor.

TBMM Başkanlığı seçimi gizli oyla yapılacak. Birinci ve ikinci turlarda üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu yani 400 oy, üçüncü turda ise salt çoğunluk olan 301 oy aranacak.

Üçüncü turda salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü turda en fazla oy alan aday başkan seçilmiş olacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.