TBMM'de güvenoyu haftası

TBMM'de güvenoyu haftası
Başbakan Erdoğan'ın 8 Temmuz Cuma günü 61'nci hükümet programını Meclis Genel Kurulu'nda okumasının ardından TBMM bu hafta hükümet programı görüşmelerine ve güvenoylamasına sahne olacak.
12 Haziran seçimlerinin ardından tutuklu milletvekillerinin tahliye edilmemesi nedeniyle CHP ve BDP milletvekillerinin TBMM Genel Kurulu'nda yemin etmemesi iktidar ve muhalefeti yeni dönemin daha ilk günlerinde karşı karşıya getirirken, TBMM'de de hükümetin kuruluşuna ilişkin süreç işlemeye devam ediyor. Yemin krizinin aşılması için geçen hafta Cuma günü AKP ve CHP arasındaki görüşmelerin ardından yarın ortak bir bildirinin kamuoyuna açıklanması bekleniyor. TBMM Genel Kurulu'nda ise 61'nci hükümet programıyla ilgili görüşmeler yapılacak. Yemin krizinin aşılması durumunda saat 15.00'de toplanacak Genel Kurul'da önce yemin etmeyen milletvekillerinin and içmesi ardından da görüşmelere geçilmesi bekleniyor. Yemin etmeleri durumunda ise hükümet programı üzerinde MHP'nin yanısıra CHP ve BDP de görüşlerini açıklayacak.

Güvenoylaması yapılacak

Yemin krizinin aşılması halinde daha önce gerek Meclis Başkanlığı seçiminde oy kullanamayan gerekse de Lübnan'daki Türk askerinin görev süresini 1 yıl daha uzatan tezkereyle ilgili Genel Kurul'da söz alamayan CHP ve BDP, program görüşmelerinin yanısıra güvenoylamasına da katılacak. 61'nci hükümetin güvenoylaması ise geçen hafta AKP ve MHP'nin katıldığı Danışma Kurulu'nda alınan karar gereği, 13 Temmuz Çarşamba günü yapılacak. AKP'nin TBMM'de 327 sandalyesi bulunurken hükümetin güvenoyu alabilmesi içinse 276 milletvekilinin oyu yeterli olacak.

RTÜK üyeliği seçimi

Hükümet programı görüşmeleri ve güvenoylamasının yanısıra TBMM'de, tatile girilmeden önce RTÜK üyeliği seçiminin de yapılması bekleniyor. TBMM'deki partilere RTÜK üyeliklerinde düşen kontenjanlar netleşirken RTÜK'teki bir üyeliğin BDP kontenjanına geçmesine karar verildi. Genel Kurul'da, AKP kontenjanından boşalacak 2, CHP kontenjanından boşalacak 1 RTÜK üyeliği için seçim yapılacak. Yeni tabloya göre 9 kişilik RTÜK'te AKP'nin 5, CHP'nin 2, MHP ve BDP'nin birer kişilik kontenjanı olacak. Meclis'in güvenoylaması ve RTÜK üyeliklerinin seçiminin ardından da 1 Ekim'e kadar tatile girmesi bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.