Türkiye - Azerbaycan ve İran ilişkileri

Türkiye - Azerbaycan ve İran ilişkileri
İran'ın Türkiye ile ekonomik ilişkileri geliştirme konusunda ciddi kararlılığı-hükümetin sınır valisinin yetkilerini artırması

İran'ın Türkiye ile ekonomik ilişkileri geliştirme konusunda ciddi kararlılığı-hükümetin sınır valisinin yetkilerini artırması
İran'ın resmi haber ajansları, bu ülke hükümetinin Batı Azerbaycan valisinin yetkilerini artırma yönündeki yeni kararını bildiriyor.
Bu habere göre İran Yollar ve Şehircilik Bakanı Mehrdad Bezrpash, Batı Azerbaycan Valisi Mohammad Sadegh Mutamedian'ı İran-Türkiye Karma Komisyonu Başkan Yardımcısı olarak atadı.
Bu önemli ekonomik komisyonun başkanı Mehrdad Bazarpash'tır.
Mutamedian, Ayetullah Reisi ile yakın ilişkileri olan İran hükümetinin etkili ve güçlü valilerinden biridir.
İran hükümeti, geçtiğimiz aylarda Urmiye şehrinde Irak'ın Kürdistan bölgesi ile önemli bir diplomatik görüşme gerçekleştiren Batı Azerbaycan valisine diğer valilerden daha fazla yetki verdi.
İran ekonomisinin karşılaştığı engellere rağmen, iki ülke yetkilileri 2023'te 30 milyar dolarlık ekonomik alışverişi gerçekleştirmenin peşinde.
İran-Türkiye Karma Ticaret Odası'nın eski başkanı geçtiğimiz günlerde bu sayıda işlemin gerçekleştirilmesi için İran ve Türkiye'nin daha fazla mutabakat zaptı imzalaması gerektiğini söyledi.
İran gümrüğü başkanı geçen ay Urmiye toplantısında Batı Azerbaycan ile Irak'ın Kürdistan bölgesi arasında imzalanan muhtıralar nedeniyle Temrçin gümrüğünün ihracat hacminin 1 milyar dolara ulaştığını söyledi.
Ekonomi uzmanları, Türkiye'nin başta Batı Azerbaycan olmak üzere kuzeybatı İran'ın önemli pazarını ihmal etmemesi gerektiğine inanıyor. Özellikle bu bölgenin Türkiye ile kültürel, tarihi ve dilsel benzerlikleri bulunmaktadır.
Son yıllarda Batı Azerbaycan ile Türkiye arasındaki bağlantıların artması, Türkiye ve İran'a sınırı olan doğu şehirlerinin gelişmesine yol açmıştır.
Batı Azerbaycan Valiliği'nden bir yetkili geçen hafta verdiği bir röportajda İran ile Türkiye arasındaki ortak gümrük dairelerinin sayısının yakında artacağını söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.