'Ücretsiz' değil 'serbest kart' olsun

'Ücretsiz' değil 'serbest kart' olsun
CHP’li Hakkı Sağlam’dan şehit ve gaziler için oldukça anlamlı bir öneri.
 CHP’li Meclis Üyesi Dr. Hakkı Sağlam İBB Meclisine sunduğu önergesinde; “18 Mart Türk ulusunun farklı etnik kimliğe sahip olsalar da milli birlik ve beraberlik ruhu ile bağımsızlık ve özgürlük sevdasını tüm dünyaya haykırdığı gündür. Bugün Dünya ve Türkiye tarihi açısından büyük öneme sahip ve bir dönüm noktası olan Çanakkale destanının 101. Yıl dönümü; Emperyal güçlerinin silah ve teçhizat üstünlüğüne rağmen canlarını siper eden atalarımızın destansı mücadelesi sonucu Çanakkale’den geçememişlerdir. Genç bir subay olan Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale destanının yazılmasında büyük katkısı olduğu şüphesizdir” cümlelerine yer vererek şehit ve gazileri minnetle andı. CHP’li Sağlam hazırladığı yazılı soru önergesinde Anayasa’nın 61. Maddesinde ki; Devlet, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleriyle, malül ve gazileri korur ve toplumda kendilerine yaraşır bir hayat seviyesi sağlar” ibaresini hatırlatarak İBB Başkanı Kadir Topbaş’a öneride bulundu: “Şehit yakınları ve Gazi ile yakınlarına verilen seyahat kartlarındaki “Ücretsiz” ibaresinin “serbest kart” olarak değiştirelim”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi 2016 yılı Mart ayı Meclis toplantılarında İBB Meclisi CHP Üyeleri Dr. Hakkı Sağlam ve Hüseyin Sağ’ın imzası ile İBB Meclis Başkanlığına sunulan ve oy birliği ile Başkanlık Makamına havale edilen yazılı soru önergesi:

Yazılı Cevaplandırılmasını İstediğimiz Sorular:

Bugün Dünya ve Türkiye tarihi açısından büyük öneme sahip ve bir dönüm noktası olan Çanakkale destanının 101. Yıl dönümü; Emperyal güçlerinin silah ve teçhizat üstünlüğüne rağmen canlarını siper eden atalarımızın destansı mücadelesi sonucu Çanakkale’den geçememişlerdir. Genç bir subay olan Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale destanının yazılmasında büyük katkısı olduğu şüphesizdir.

18 Mart Türk ulusunun farklı etnik kimliğe sahip olsalar da milli birlik ve beraberlik ruhu ile bağımsızlık ve özgürlük sevdasını tüm dünyaya haykırdığı gündür. Türk milleti belki orada binlerce isimsiz kahramanlarını şehit verdi, belki bir nesil orada can verdi ama orada şehit olan canlar yeni bir nesile de hayat oldu, yeni nesile Kuvay i Milliye ruhunu aşıladı, yeni nesile M. Kemal Atatürk sevdasını aşıladı, yeni nesile "Nasıl milli birlik ve beraberlik içinde kenetlenme olur?" onu gösterdi, yeni nesile “Omuz omuza mücadele nasıl olur?" onu gösterdi. En önemlisi de yeni nesile “Gerçek tarihin Çanakkale ruhunun içinde yazıldığını” gösterdi. Bu günlerde, Çanakkale’nin ruhu, bizleri bölmeye ve birbirimize düşürmeye çalışanlara karşı çare olmalıdır.

Çanakkale Zaferi’nin 101. yılında, başta büyük önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere bu vatan toprakları uğruna, bağımsızlık uğruna canlarını feda eden binlerce isimsiz şehitlerimizi rahmetle ve saygıyla anıyoruz.
 
Diğer taraftan Anayasa’mızın “B. SOSYAL GÜVENLİK BAKIMINDAN ÖZEL OLARAK KORUNMASI GEREKENLER” başlığı altında; “Madde 61- Devlet, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleriyle, malül ve gazileri korur ve toplumda kendilerine yaraşır bir hayat seviyesi sağlar ….. Bu amaçlarla gerekli teşkilat ve tesisleri kurar veya kurdurur” denilmektedir. Devlet tabiri “belediye” leride kapsadığı malumlarınızdır.

Çanakkale destanın 101. Yılını kutladığımız bugünde ülkemizin bağımsızlığı için hayatlarını gözünü kırpmadan fed eden şehit yakınları ile gazi ve yakınlarına Anayasamızın yukarıda belirtilen 61. Maddesi kapsamında hayat bulması gerektiği inancındayız. Bu Kapsamda;

1. Şehit yakınları ve gazi ile yakınlarına verilen seyahat kartlarındaki “Ücretsiz” ibaresinin “serbest kart” olarak değiştirilmesini düşünüyor musunuz? Düşünüyorsanız buna ilişkin çalışma ve takvim nedir?

2. 2016 yılı bütçesi 16,1 milyar olmak üzere konsolide bütçesi 36,8 milyar lira olan İBB tarafından şehit yakınları ve gazi ile yakınlarına Anayasamızın amir hükmü gereği hangi iyileştirmeyi yapmayı düşünüyorsunuz? Düşünüyorsanız buna ilişkin çalışma ve takvim nedir?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.