YSK’ye AKP başvurmuş

YSK’ye AKP başvurmuş
BDP destekli bağımsız milletvekili Hatip Dicle kararının arkasında AKP itirazı çıktı

© YSK kararıyla yeni bir milletvekili kazanan AKP’nin YSK’ye Hatip Dicle’nin milletvekilliğinin düşürülmesi için yazılı başvuruda bulunduğu ortaya çıktı.

AKP’li yetkililerin YSK’nin Hatip Dicle ile ilgili kararı konusunda yorum yapmamaları dikkat çekti.

 Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) BDP destekli bağımsız milletvekili seçilen Hatip Diclenin milletvekilliğinin düşürülmesi kararının arkasından sürpriz bir itiraz çıktı.

Kararla yeni bir milletvekili kazanan AKPnin YSKye Diclenin milletvekilliğinin düşürülmesi için yazılı başvuruda bulunduğu ortaya çıktı.

AKP başvurusunda, Yargıtaydaki cezasının kesinleşmesiyle Diclenin milletvekilliğiyle ilgili yokluk (butlan)durumu oluştuğu belirtilerek kararın TBMMye bırakılmadan YSK tarafından alınması istendi.

BDP destekli bağımsızların 6 milletvekilliğine karşı Diyarbakırda 5 milletvekili çıkaran AKP, Diclenin kesinleşmiş hapis cezası ortaya çıktığında harekete geçti. AKP yönetimi, hukukçu kurmaylarıyla Diclenin Yargıtayca onanan cezası nedeniyle ortaya çıkan durumu değerlendirdi.

Değerlendirmede, Diclenin bu koşullarda milletvekili seçilme yeterliliğini kaybettiğigörüşü benimsendi.

Yazılı başvuru

Diclenin avukatlarının mahsuplaşma ile çözüm aradığı ve Dicleden savunma istendiği aşamada AKP yönetimi, YSKye yazılı başvuruda bulundu. AKPnin başvurusunda, avukatlarının Hatip Dicle milletvekili seçilmiştir. YSKnin bu konuda yapacağı bir işlem yoktur. Tahliye edilmeli, hakkındaki karar TBMMye bırakılmalışeklindeki görüşüne karşı çıkıldı.

AKP başvurusunda, kesinleşen Yargıtay kararıyla Diclenin milletvekilliğiyle ilgili Yokluk (butlan) durumu oluştuğu, milletvekili seçilme yeterliliğini kaybettiği, bunun 12 Hazirandaki seçimden önce gerçekleştiğibelirtilerek bu konudaki son kararı YSKnin vermesi gerektiği savunuldu.

Başvuruda, YSKde Diclenin durumuyla ilgili henüz karar verilmeden ve süreç devam ederken Diyarbakır İl Seçim Kurulunun mazbata vermesi de eleştirildi.

AKP başvurusuyla kararda olduğu gibi Diclenin milletvekilliğinin düşürülmesini istedi. YSK de AKPnin başvurusuna uygun verdiği kararla Diclenin milletvekilliğini düşürerek, Dicleden boşalan milletvekilliğini AKPye verdi.

Böylece Diyarbakırda sandıktan 5 milletvekilliğiyle çıkan AKP, 6. milletvekilini kazandı ve Oya Eronat milletvekili oldu. AKP’nin Meclisteki sandalye sayısı da 327ye çıktı.

AKP’den yorum yok

AKP yöneticilerinin YSKnin Dicle kararıyla ilgili yorum yapmamaları dikkat çekti. AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, YSKnin söz konusu ilden AKPnin adayı milletvekili olsundiye bir karar vermediğini kaydetti.

Çelik, BDPnin desteklediği bağımsız milletvekillerinin toplu olarak istifa etmeleri halinde ara seçime gidilebileceğine ilişkin yorumların anımsatılması üzerine, Ben bilemem. Kendi tavırlarını kendileri belirleyecekler. Sağduyunun hâkim olması, memleketin ağzının tadının kaçırılmaması esas olmalıdır. Herkes bu sorumlulukla hareket etmelidirdedi.

Eski İçişleri Bakanı ve Kırıkkale milletvekili Beşir Atalay ise kararın ayrıntılarını bilmediğini, bu nedenle bir değerlendirme yapmasının mümkün olmadığını belirterek Hukuki bir süreç var. Yasalar o belirlemeyi yapıyorsa herhalde YSKnin yapacağı bir şey yoktur. Bizim bunu değerlendirmemiz uygun olmaz. Yeter ki hukukun içinde olsun, keyfilikler olmasındiye konuştu.

Atalay, BDPlilerin Meclise gelmeyeceği söyleniyorsözlerine de,Sivil siyaset mesafe alıyor. Onların da geleceğine inanıyorum. Yeni bir dönem. O sorunların hepsi bu çatı altında daha iyi görüşülecek bu dönemdedi.

‘Yargının kararı’

AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu ise kararın yargı kararı olduğunu, bu nedenle yorum yapmak istemediğini, işin hukuki yönünü bilmediğini, bu nedenle bir şey söyleyemeyeceğini kaydetti. Mustafa Balbay ve Mehmet Haberalın tahliyesi ile ilgili henüz hukuki kararın verilmediğini, sadece savcının görüş bildirdiğini anımsatan Aksu, Herkes hukuka saygılı olmalıdedi. BDPnin desteklediği bağımsız adayların topluca Meclise gelmemelerigibi bir gelişmenin sorulması üzerine de Aksu, İnanıyorum ki sağduyu ile hareket ederek Meclise gelirler ve görevlerini yaparlardedi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi deSorunlar hiçbir zaman kavgayla çözülmez, görüşerek çözülür, konuşarak çözülür. Milletimiz 12 Haziranda karar vermiştir. İradesini tecelli ettirmiştir. Beklediği uzlaşıyı ifade etmiştir. Dolayısıyla Meclisi tehdit etmek milleti tehdit etmek demektir. Tehditlerle, şantajlarla demokrasi işlemezyanıtını verdi.

Ensarioğlu’ndan tepki

Kararın, devletin içinde kümelenmiş odakların kaos çıkarma çabasıolduğunu savunan AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu ise bir internet sitesine yaptığı açıklamada,Bu kararı verenler bunları hesaplayarak, tasarlayarak yapıyorlar. Halkın iradesine yapılmış bir haksızlıktır bu. Bilerek, tasarlayarak, sonuçları hesaplanarak, ortamı germek, kaos yaratmak için alınmış bir karardır. Değişime direnenlerin hamlesidirdedi. Ensarioğlu, bu oyunu bozmanın yolunun Meclise gelerek yasaları değiştirmekten geçtiğini belirterek BDPlilerin Meclis’e gelmesi gerektiğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.