1 milyar kişi sigaradan ölecek

1 milyar kişi sigaradan ölecek
Koç Üniversitesi, New York Üniversitesi işbirliğiyle ‘‘Sigarasız Üniversite Kampüsleri’ başlıklı dünya çapında önemli bir sempozyuma ev sahipliği yaptı.
Açılış konuşmasını Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan’ın yaptığı etkinliğe, New York Üniversitesi Küresel Halk Sağlığı Fakültesi Dekanı Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Cheryl Healton Dekan Yardımcısı Julia Cartwright ve Eczacıbaşı Genel Müdürü Anıl Sugetiren konuşmacı olarak katıldı. Obezite ve sigaranın, en yüksek ölüm riski yaratan iki unsur olduğuna dikkat çeken Dr. Cheryl Healton, “Dünyada sigara nedeniyle yaşamını yitirenler ikinci sıraya yükseldi. Günümüzde sigara ve alkol kullanımı ölüm oranının yüzde 12.6’sını oluşturuyor. 21. yüzyılda bu nedenle yaşamını yitirenlerin sayısı 1 milyar kişiye ulaşacak” dedi. Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan ise, dünyada her yıl sigara nedeniyle 5 milyon kişinin yaşamını yitirdiğini, Türkiye’de de bu oranın çok farklı olmadığını belirtti. Türkiye’de sigaraya başlayanların yüzde 43.6’sının 15 yaşından sonra sigaraya başladığına dikkat çeken, Prof. Dr. İnan, diğer ülkelerde sigarasız kampüs uygulamasının örneklerinin hızla arttığını, bu uygulamanın başta Koç Üniversitesi olmak üzere tüm üniversite kampüslerinde hayata geçmesinin toplum sağlığı açısından da büyük önem taşıdığını söyledi.

Koç Üniversitesi´nin New York Üniversitesi’yle gerçekleştirdiği ortak çalışma kapsamında ‘‘Sigarasız Üniversite Kampüsleri” başlıklı sempozyum gerçekleştirildi. Koç Üniversitesi Rumeli Feneri kampüsündeki sempozyuma, New York Üniversitesi Küresel Halk Sağlığı Fakültesi Dekanı Halk Sağlığı Uzmanı Cheryl Healton, Dekan Yardımcısı Julia Cartwright´ın ve Eczacıbaşı Genel Müdürü Anıl Sugetiren konuşmacı olarak katıldı.

Açılış konuşmasını Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan’ın yaptığı sempozyumda, sigarasız topluma yönelik atılan adımlar ve gelecek stratejileri, tütün bağımlılığında üniversite kampüslerinin rolü, Türkiye'de ve dünyada tütün kontrolü ve halka açık yerlerde tütün kontrol politikalarının incelenmesi konuları tartışıldı.
Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan, “Dünya Sağlık Örgütü’nün araştırmalarına göre, her sene 5 milyon kişi sigara kullanımı ile ilgili bir sebepten dolayı hayatını kaybediyor. Ülkemizde de durum çok farklı değil. Yapılan araştırmalara göre, Türkiye’de sigaraya 24 yaşından önce başlanıyor ve sigara içenlerin yarısı üniversite öncesinde bu alışkanlığı ediniyor. Yapılan araştırmalardan, Türkiye'de sigara içenlerin yüzde 43.6'sının bu alışkanlığa 15 yaşından sonra başladığını biliyoruz. Bugün New York Üniversitesi’nin de katılımıyla gerçekleştirdiğimiz Sigarasız Kampüs Sempozyumu’na Tıp Fakültesi’nden uzman ve akademisyen arkadaşlarımızın da katılımı söz konusu. Uzmanlarımızın yanı sıra öğrencilerimizin de katıldığı bu sempozyumda, dünyada örnekleri çoğalmaya başlayan sigarasız kampüs uygulamasının üniversitemizde uygulanabilirliğini birlikte tartışacağız. Bu uygulamanın, başta üniversitemiz olmak üzere ülkemiz genelindeki tüm üniversitelerin kampüslerinde hayata geçmesinin, toplum sağlığı açısından da büyük önem taşıdığına inanıyoruz” dedi.

Konferansın konuk katılımcısı olan New York Üniversitesi Küresel Halk Sağlığı Fakültesi Dekanı Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Cheryl Healton ise tütün bağımlılığına küresel bakışı ve sigara kullanımını azaltmada kullanılan etkili yöntemlerden örnekler verdi. Dr. Cheryl Healton şöyle konuştu: “Dünyada ölüm nedenleri artık değişiyor. Sigaradan ve obeziteden ölüm oranı git gide artıyor. Araştırmalara göre sigaranın neden olduğu hastalıklardan ölüm 2. sıraya yükselmiş durumda. Sigara ve alkol kullanımı ise günümüzde ölüm oranının yüzde 12.6’sını oluşturuyor. Düşük gelirli ülkelerde bu oran yüzde 11.5’lerdeyken, yüksek gelirli ülkelerde bu oran yüzde 19.6’lara yükseliyor.”

2030’da dünyada sigara içenlerin sayısının 1.6 milyar kişiye ulaşmasının beklendiğine dikkat çeken Dr. Cheryl Healton, “Bu durum, 21. yüzyılda 1 milyar kişinin sigara kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirmesine neden olacak. Öte yandan, dünyada sigara kullanımını azaltmadaki en etkili yöntemin vergileri yükseltmek olduğunu biliyoruz. Ayrıca, sigara kullanım takibinin yapılması, bıraktırmak için yardım önermek, sigara kullanmanın tehlikelerini ve kötü sonuçlarını anlatmak, sigara reklam ve kampanyalarını yasaklamak etkili sonuç veren yöntemler arasında yer alıyor. Yine sigara ücretini yükseltmenin kullanımın azalmasında doğrudan etkili olduğu biliniyor. Her yüzde 10 fiyat artışı yüzde 4-7 oranında sigara kullanımı azaltıyor” dedi

Eczacıbaşı Topluluğu’nun tütünle mücadele çalışmaları hakkında bilgi veren Eczacıbaşı Genel Müdürü Anıl Sugetiren ise işe alım süreci unsurlarında "sigara içilmeyen ortamlarda çalışabilme" kriteri olduğunu hatırlattı. Holding bünyesinde 500 bin dolar bütçe ayırarak, "Bırakın hayatınız değişsin" kampanyası başlattıklarını söyledi. Bu kapsamda çalışanlara ücretsiz danışmanlık hizmeti, psikolojik ve sosyal destek verildiğini kaydeden Sugetiren, 2010-2011 yılları arasında 1754 çalışana sağlık hizmeti sunulduğunu, çalışma sonucu 633 çalışanın sigarayı bıraktığını açıkladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.