BİRLİK’TE ORGAN BAĞIŞLAMAYI KONUŞALIM

BİRLİK’TE ORGAN BAĞIŞLAMAYI KONUŞALIM
İstanbul Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası sebebiyle düzenlenen “Birlik’te Organ Bağışını Konuşalım” temalı söyleşi etkinliği düzenlendi.

Moderatörlüğünü İstanbul Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Ahmet Lütfullah ORHAN’ın yaptığı etkinliğe İstanbul İl Sağlık Müdürü Selami ALBAYRAK, İstanbul Beyoğlu Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği Tıbbi Hizmetler Başkanı Uz. Dr. Taşkın EGİCİ, İstanbul Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği İdari Hizmetler Başkanı Dr. Celal ŞAHİN, İstanbul Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Tıbbi Hizmetler Başkanı Uz. Dr. Yakup ÇAĞ, İstanbul Anadolu Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yönetici/Başhekimi Prof. Dr. Ali Rıza ODABAŞ, İstanbul Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Nakil Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Adnan ÇOBANOĞLU, Karaciğer Nakil Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Ender DULUNDU, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinatörlüğü Merkezi Sorumlusu Dr. Ali DEMİREL, İstanbul Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Kartal Yavuz Selim Devlet Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Hemşire Meltem YILDIZ ve İstanbul İlinde görevli organ nakli koordinatörleri katıldı.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Tıbbi Hizmetler Başkanı Uz. Dr. Yakup ÇAĞ, “Bağışlanan her organ yeni bir hayattır” sözleriyle konunun önemine değinirken Sağlık Bakanlığı’nın bu konudaki desteğini dile getirdi. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinatörlüğü Merkezi Sorumlusu Dr. Ali DEMİREL, toplantının amacına değinerek “Biz bir çocuğun gülüşünü değiştirmek ya da bir hastanın bakışını değiştirmek için çalışıyoruz.” dedi. Kartal Yavuz Selim Devlet Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü olan Hemşire Meltem YILDIZ, sunumunda organ nakli koordinatörlüğünün özel bir alan olduğunu belirterek “ Organ Nakli Koordinatörleri; acıyı, matemi, hüznü mutluluğa dönüştürebilen ölüm ve hayat arasındaki köprüdür.” sözlerini paylaştı.

Söyleşi etkinliğinin moderatörü olan İstanbul Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Ahmet Lütfullah ORHAN, organ naklinin dünden bu güne olan gelişim sürecini ile ulusal ve uluslararası istatistiksel verilerini katılımcılar ile paylaşarak “Paylaştığımız sayısal veriler üzerinden bir değerlendirme yaparsak almamız gereken çok yol var. Bu doğrultuda kamu kültürü ve farkındalık oluşturmalıyız.” dedi. Organ naklinin mevzuat boyutuna ve yakın zamanda kurulan mobil sağlık ekiplerinin misyonuna değinen İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Selami ALBAYRAK; “Sağlık disiplini içerisinde yer alan biz sağlık çalışanları dahi her konuda fikir sahibi değilken vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi için mobil sağlık ekipleri büyük bir önem arz etmekte” sözlerini dile getirdi. Tecrübelerini ve bu anlamda yaşadığı hatıralarını katılımcılar ile paylaşan Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Nakil Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Adnan ÇOBANOĞLU, organ nakli konusunda asıl kahramanların Organ Nakli Koordinatörlerinin olduğunu vurguladı. Aynı zamanda Organ Nakli Bilimsel Kurul Üyesi olan Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yönetici/Başhekimi Prof. Dr. Ali Rıza ODABAŞ; mevzuat olarak gelinen noktanın artan organ nakli bağışlarının doğrudan olumlu katkısı olduğunu belirterek “Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan sistem sayesinde şeffaf ve adil bir şekilde gerçekleşen bağışlar ile bağışçı sayısı gün geçtikçe artmıştır.” dedi. Karaciğer nakillerinde her hastaya nakil yapılamayacağını dile getiren Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Karaciğer Nakil Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Ender DULUNDU, karaciğer nakillerindeki kriterleri anlattı.

Organ Nakil Koordinatörlerinin soru ve deneyimleri ile katkı verdiği söyleşide Doç. Dr. Ahmet Lütfullah ORHAN; “Bugün düzenlediğimiz etkinlik ile bir tohum attık ve yeşermesini bekliyoruz.” sözleriyle katılımcılara şükranlarını sunarak, konuşmacılara katkılarından dolayı Teşekkür Belgesi ve hediyelerini takdim etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.