HAMİLELİK SÜRECİNDE YAPILMASI GEREKENLER

HAMİLELİK SÜRECİNDE YAPILMASI GEREKENLER
Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen “Doğum Öncesi Hazırlıklar” konulu söyleşide, Ethica Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Tahibe Derice Küçükçekmecelilere gebelik konusunda bilinmesi gerekenleri anlattı.
Küçükçekmece’de düzenlenen sağlık söyleşileri kapsamında Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde doğum öncesi yapılması gerekenler konuşuldu.  Opr. Dr. Tahibe Derice’ nin konuşmacı olarak katıldığı söyleşide, katılımcılar gebelik ve gebelikte beslenme hakkında bilgilendi. Opr. Dr. Derice, hamilelikte folik asit içmenin çok önemli olduğunu ve kilo alımının dengeli olması gerektiğini dile getirdi.
PLANLI HAMİLELİĞİN ÖNEMİ
Ülkemizde gebeliğin plansız bir şekilde gerçekleştirildiğini dile getirerek söyleşisine başlayan Opr. Dr. Tahibe Derice, “ Kadınlar genelde hamile kaldıktan sonra doktora geliyorlar. Ancak doğru olan hamileliğin planlı olmasıdır. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanları anne adaylarına simir testleri, kan tahlilleri uygulayarak folik asit başlarlar. Böylece, planlanarak oluşan gebeliklerde düşük tehlikesi ve bebekteki rahatsızlık ihtimali en aza indirilir.” diyerek planlı gebeliğin önemine dikkat çekti.
DOĞRU BESLENME YAPMALI
Opr. Dr. Derice “Hamilelikte beslenme çok önemlidir. Kadınlar hamilelikte ilk üç ay bir kilo, altı aya kadar toplamda altı kilo ve son üç ayda da beş kiloya kadar alabilir. Hamileler günde beş porsiyon sebze meyve  et ve süt ürünleri tüketmelidir. Anne adayı sigara içmemeli, kahve ve alkollü içeceklerden uzak durmalıdır.” diyerek hamilelikte doğru beslenmeye vurgu yaptı.
SIRT ÜSTÜ YATILMAMALI
Gebeliğe psikolojik açıdan hazır olmanın önemli olduğunu belirten Opr. Dr. Derice, amacın sadece çocuk istemek olmaması gerektiğini ve eşlerin gebeliğe birlikte karar vermesinin sağlıklı bir karar olacağını ifade etti.  Opr. Dr. Derice, söyleşinin sonunda katılımcıların sorularını da yanıtladı. Bir anne adayının sorusu üzerine hamilelikte yatış pozisyonu hakkında bilgi veren Derice, sırt üstü yatılmasının annede bulantı ve baygınlık hissi yaratacağı için, bebeği korumak adına en uygun yatış pozisyonunun yan yatmak olduğunu söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.