İftar ve sahur 4 öğün yapılmalı!

İftar ve sahur 4 öğün yapılmalı!
Ramazan’da iftar, mutlaka sahur ve 2 küçük ara öğün ile en az 4 öğünü bulacak şekilde bir düzen oluşturulması gerekiyor.

İftar yemeğinin yavaş yavaş ve küçük porsiyonlar halinde yenmesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, metabolizma hızını artırmak için tüm besinleri birden yemek yerine bölerek ve ara vererek tüketilmesini tavsiye ediyor. İftar ve sahur arasında sıvı gereksinimini karşılamak için ortalama 1–1 buçuk litre su tüketilmesi gerektiğini dile getiren Beslenme Uzmanı Öğr. Gör. Kübra Şahin, “Su içmek bağırsak ve böbreklerin çalışmasını hızlandırıyor” dedi.

Düzen oluşturulmalı

Ramazan’da sağlıklı beslenme konusunu değerlendiren Şahin, “Oruç tutarken vücudun ihtiyaç duyduğu temel besin öğelerine işaret eden Şahin, “Ramazan’da iftar, mutlaka sahur ve 2 küçük ara ile en az toplam 4 öğünü bulacak şekilde bir düzen oluşturulmalı. Bununla beraber her gün 4 temel besin grubu olan; peynir, yumurta, et, tavuk, balık gurubu, süt, yoğurt gurubu, sebze-meyve grubu ve tahıl grubu belirli miktarlarda iftar, sahur ve gece öğünlerinde eşit ve dengeli bir biçimde tüketilmeye çalışılmalıdır” diye konuştu.

Sahurda kahvaltı

İftarda; çorba, et-tavuk veya balık gibi yağsız-derisiz et çeşitleri, sebze ve kuru baklagil yemekleri, çeşitli sebzelerden oluşan salatalar, bulgur, tarhana, erişte gibi tam tahıllılar, çavdar, tam buğday veya karışık – çok tahıllı ekmekler ve komposto, hoşaf tercih edilmesi gerektiğini kaydeden Öğr. Gör. Kübra Şahin, “Sahurda en iyi menü kahvaltılık tarzı beslenmedir. Şarküteri ürünlerinden ise kaçınılmalıdır. Sıvı ve sulu yiyeceklerin az tüketilmesine bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için posa oranı yüksek besinler tüketilmelidir. Yoğurt, cacık, ayran gibi protein ve kalsiyumu yüksek besinler tüketildiğinde tokluk süresi artar” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.