Kanser riskini azaltıyor

Kanser riskini azaltıyor
Kadın sağlığı konusunda bilgiler aktaran Opr. Dr. Mustafa Sedat Bilecan, doğum kontrol haplarının söylentilerin aksine rahim ve yumurtalık kanseri riskini ciddi oranda azalttığına dikkat çekti.


CHP Beylikdüzü Kadın Kolları tarafından düzenlenen panele konuşmacı olarak katılan Operatör Dr. Mustafa Sedat Bilecan, kadın sağlığı konusunda bilgilendirmelerde bulunarak doğum kontrol haplarında doğru bilinen yanlışlara açıklık getirdi.
Kombine ve mini olmak üzere iki çeşit olan doğum kontrol haplarının özellikle son 20 yılda en güvenilir korunma yöntemi olduğunu belirten Dr. Bilecan, kombine hapların yaygın olarak kullanıldığını, mini hapların ise daha çok emzirme dönemi için önerildiğini kaydetti.
Koruyucu etkisi var
Doğum kontrol haplarının gebeliği önlemenin dışında adet düzensizliği tedavisi için de kullanıldığını ifade eden Dr. Bilecan, başlanan bir doğum kontrol hapının yarıda kesilmemesi gerektiğine dikkat çekerek ilaç kutusu bitimine kadar devam edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Doğum kontrol haplarının, Rahim kanseri, yumurtalık kanseri ve yumurtalıklarda kist oluşumunda koruyucu etkisinin olduğunun belirtildiği panelde,  tedavinin doğru bir şekilde uygulanabilmesi için her gün ve mümkün oldukça aynı saatte hapın alınması gerektiği söylendi.
Düzenli olarak kontrol edilmeli
Rahim kanserinde erken teşhis için iki yılda bir mutlaka smear testinin yaptırılması gerektiğinin de vurgulandığı panelde, meme kanseri için ise 40 yaş üstü kadınlara, yılda bir kez mamografi yaptırılması tavsiye edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.